Bukan mudah untuk seseorang itu mengecapi kejayaan. Pelbagai rintangan dan halangan yang perlu ditempuhi sebelum berjaya dalam bidang diceburi.

Seperti juga perkongsian dari Pengasas Kosmetik Alha Alfa Cosmetics, Datuk Abdul Al Halim Mohd Al Fadzil atau dikenali dengan nama Alha Alfa yang menulis posting di laman Facebook dan Instagramnya. Bukan mudah untuk berjaya seperti hari ini. Ikuti perkongsian usahawan dan juru mekap terkenal ini.

Alhamdulillah..bagi orang lain mungkin mudah untuk bawak masuk product ke mall sebab ada cable, or sebab product memang sudah dikenali seantero dunia..lagi-lagi mall besar dan ternama..diorg perlekeh local product saya.

IKLAN

Nak share sikit pengalaman saya..pada awalnya saya nak msuk ke mall ni, jumpa pengurusan depa, diorang tak bagi langsung peluang time tu 2 tahun lepas..saya siap print dan tunjuk la kononya saya jual barang @alhaalfacosmetics_hq time tu dia tengok gitu-gitu je..heran pun tak..siap cakap “banyak dah local product masuk mall bukak kedai, jual kat kiosk..paling lama 5 bulan pastu bungkus.. dalam hati saya time tu “Allah, sedihnya dengar..so maksudnya international brand je yang mampu bertahan”

Kita pun sedar diri la jugak sebab baru lagi kan? Jadinya saya merayu-rayu dapat kiosk kecik pun jadilah..sebab nak cuba nasib jual product kat mall..teringin nak mcm MAC,NARS,DIOR dan lain-lain yang ada kat situ..time tu dia kata tengok nasib la..balik umah dlu..kalau ada rezeki diorg call..sewa kiosk je time tu tapak kecik dorang charge RM15K sebulan..tu belum lagi kira percent yang diorang akan ambil kalau capai target sale..maksudnya sewa boleh cecah 20K ke atas kalau barng kita laku..so saya amat-amat down..ape lagi? Saya pun mula la merengek-rengek kat managment tu..tunjuk macam-macam proof saya akan cuba majukan kedai saya..

IKLAN

Alhamdulillah..bg org lain mgkin mudah utk bwk masuk product ke mall sbb ada cable, or sbb product mmg sudah dikenali seantero dunia..lg2 mall besar n ternama..diorg perlekeh local product sy nk share skit pengalaman sy..pd awalnya sy nk msuk ke mall ni, jmpa pengurusan depa, diorg xbg langsung peluang time tu 2 thn lepas..sy siap print n tunjuk la kononya sy jual brg @alhaalfacosmetics_hq time tu dia tgk gitu2 je..heran pn tak..siap ckp “byk dh local product masuk mall bukak kedai, jual kat kiosk..paling lama 5 bln pstu bungkus.. dlm hati sy time tu “allah, sedihnya dengar..so maksudnya international brand je yg mmpu bertahan” kite pn sedar diri la jgak sbb baru lagi kan? Jdnya sy merayu2 dpt kiosk kecik pn jd lah..sbb nk cuba nasib jual product kt mall..teringin nk mcm MAC,NARS,DIOR dll yg ada kt stu..time tu dia kata tgk nasib la..blik umah dlu..klu ada rezeki diorg call..sewa kiosk je time tu tapak kecik diorg charge rm15k sbln..tu blm lg kira percent yg diorg akan ambil klu capai target sale..mksdnya sewa bleh cecah 20k ke ats klu brg kite laku..so sy amat2 down..ape lg? Sy pun mula la merengek2 kat managment tu..tunjuk mcm2 proof sy akn cuba majukan kedai sy..1day die dh jemu agaknya, die bg sy pop-up booth..kat tgkat 2 hujunggg corok sana..sblh kedai baby..xde sape tau ada kedai m.up kat situ..kedai pun xde pagar tutup dgn kain je…sy tekad kene buktikan product local boleh! Sekali!! Opening je org dh beratur panjang..smpi kedai sebelah2 complaint kata customer sy block kedai die..alhamdulillah smbutan amat menggalakkan..stiap bln capai target n managment mula pelik mcmana @alhaalfacosmetics_hq boleh bertahan..yela bayangkan booth je tp boleh bayar sewa rm20k ..mula la depa soh sy buat DEMO MAKEUP kat centre courth tu..tiap kali event offer sy buat demo..thn kedua pun menjelma..depa rasa kesian kot letak kami corok2 tu..diorg pindahkn kami ke bwh tmpt ramai org..alhamdulillah lagi mencanak sale, lagi byk la kami byr sewa sbb diorg check sale kami..then chrge ikot % ..sng kata xkn krg lah dr 20k..now syukur! Diorg dah percaya n bg PERMANENT OUTLET!!! xkn pndah randah lg! Tapi sakitnya, interior xleh kurang dr rm250k tp syukur allah bg rezeki

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on May 27, 2020 at 8:04pm PDT


1 day dia dah jemu agaknya, dia bagi saya pop-up booth..kat tingkat 2 hujunggg corok sana..sebelah kedai baby..xde sape tau ada kedai make-up kat situ..kedai pun tak ada pagar tutup dengan kain je…saya tekad kena buktikan product local boleh! Sekali!! Opening je orang dah beratur panjang..sampai kedai sebelah-sebelah complaint kata customer saya block kedai dia..

Alhamdulillah sambutan amat menggalakkan..setiap bulan capai target dan managment mula pelik macam mana @alhaalfacosmetics_hq boleh bertahan..yela bayangkan booth je tapi boleh bayar sewa RM20K ..mulalah depa soh saya buat DEMO MAKEUP kat centre courth tu..tiap kali event offer saya buat demo..tahun kedua pun menjelma..depa rasa kesian kot letak kami corok-corok tu..diorang pindahkan kami ke bawah tempt ramai orang..Alhamdulillah lagi mencanak sale, lagi banyak la kami bayar sewa sebab diorang check sale kami..then cahrge ikot % ..senang kata tak kan kuranglah dari 20K..now syukur! Diorang dah percaya dan bagi PERMANENT OUTLET!!! tak kan pindah randah lagi! Tapi sakitnya, interior tak boleh kurang dari RM250K tapi syukur Allah bagi rezeki.

IKLAN

HIJABISTA: Moga kisah Dato’ Alha ini menjadi inspirasi kepada anak-anak muda untuk berjaya dalam perniagaan seperti beliau.

Sumber kredit: Facebook dan Instagram Alha Alfa