Berapa peratus duit anda yang perlu diasingkan untuk simpanan setiap bulan? Sebenarnya itu semua terpulang, yang penting kita tahu tempat yang terbaik untuk menyimpan duit. Bukan itu sahaja displin dan azam diri kena kuat.

Hijabista ingin berkongsi pengalaman hijabi ini yang bernama Nuraliah Mohd Nor yang memuat naik di dalam enti facebooknya cara paling mudah nak memindahkan duit Tabung Haji. Lia menjadikan rutin bulanan ini satu kewajipan supaya simpanan tak hilang RM6000 dan ini bagus untuk masa depan.

Alhamdulillah. Lia nampak sekarang ni ramai usahawan semua sibuk cipta duit setiap hari dan setiap masa. Bagus dah tu, tapi ada satu yang membuatkan Lia risau dan tertanya-tanya, Lia jadi takut sangat kalau ada usahawan yang abaikan untuk menyimpan duit dalam akaun tabung haji!

Paling mudah Lia bagi contoh di sini simpan di Tabung Haji. Tanya balik pada diri kita sendiri, setiap bulan ada tak kita asingkan duit simpanan ke tabung haji? Sedangkan sebenarnya, setiap kali kita dapat je gaji, perkara pertama kita kena buat adalah dengan membuat simpanan.

Sekarang nak menyimpan ni mudah, semua melalui transfer online je. Tak perlu nak keluarkan duit minyak, tak perlu nak beratur ambil nombor giliran dan tak perlu nak menunggu lama di kaunter. Cuma perlu keluarkan handphone canggih anda itu saja dan mulakan transfer duit ke tabung haji dengan menggunakan CIMBclicks.

Di sini Lia nak ajar step by step cara yang sangat mudah untuk transfer duit ke akaun Tabung Haji secara automatik dan ditolak terus dari akaun bank kita pada setiap bulan. InshaaAllah jika kita konsisten menyimpan dengan cara macam ini, yakin dan percayalah suatu hari nanti anda tidak akan menyesal dengan apa yang anda lakukan hari ini.

Bayangkan setiap bulan anda menyimpan RM100, kalau setahun dah jadi RM1,200. Kalau 5 tahun dah naik jadi RM6,000! Ini belum termasuk dividen dan bonus Tabung Haji lagi. Anda sebenarnya akan dapat lebih dari itu. Bestkan. Paling penting juga duit anda selamat. It’s now or never!

IKLAN

Ikuti langkah-langkah untuk set pemindahan secara berjadual di bawah ini:

Buku Tabung Haji untuk no rujukan dan selepas ini tak perlu lagi.

1. Wajib Login CIMBclicks. Takyah ajar dah ni. Semua mesti tahukan. Kalau tak tahu juga langkah seterusnya mesti blur nanti. Kan.Untuk awal ni Lia nak ajar cara kita SET FAVOURITE TRANSFER, Pergi ke Pay Bills

2. Type “enter biller name” itu kepada Lembaga Tabung Haji.

3. Akan keluar macam di gambar di bawah. Klik okay mesti keluar Lembaga Tabung Haji.

4. Masukkan nombor akaun Tabung Haji.
5. Masukkan nombor kad pengenalan.
6. Letak berapa jumlah yang anda nak transfer
7. Tick “add this biller to My favourites”.

Kemudian tekan butang “Proceed to Payment”.

IKLAN

8. Tunggu nombor TAC dari handphone anda
9. Tekan “Confirm” selepas itu masukkan nombor TAC

Dan siap! Nampaknya dah berjaya set ‘favourit’e akaun Tabung Haji di CIMB clicks.

*Di sini akan dikenakan caj sebanyak RM0.53 untuk CIMBclicks. Kalau Maybank cajnya lain, iaitu RM1.06 saja. Anda nilai sendiri mana yang lebih murah.

Seterusnya ni kita nak setkan autotransfer secara consistent setiap bulan.

11. Pergi ke Settings
12. Klik Scheduled Transactions

IKLAN

12. Klik Select a service
13. Klik Pay Bills.

So far boleh follow? Teruskan. Sikit je lagi ni.

14. Pilih Savings Account anda
15. Pilih Lembaga Tabung Haji yang kita dah set kan sebagai favourite tadi
16. Lepas itu boleh klik Submit dengan bahagia.


17. Masukkan nombor akaun Tabung Haji
18. Masukkan nombor IC
19. Masukkan no telefon anda
20. Letak jumlah yang anda ingin simpan
21. Pilih tarikh mula untuk transfer kemudian pilih recur every month, dan pilih berapa bulan nak tolak secara automatik
22. Siap dah? Klik je Update!


Wah nampaknya dah sampai ke step yang terakhir ni. Well done! Tahniah! Selepas ini, duit anda akan ditolak setiap bulan ke akaun bank Tabung Haji anda. Masih ingat lagikan kompas kewangan? 30% darinya adalah UNTUNG. Jadi, dah selamat satu simpanan anda ke Tabung Haji.

Terima kasih kepada semua yang follow step by step ini hingga tamat. Alhamdulillah


.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI