Jika diperhatikan sekarang ini ‘Sunscreen Stick’ merupakan antara barangan kecantikan yang ‘in-trend’ san WAJIB dimiliki kaum hawa. Ini kerana ianya amat compactible dan lebih mudah untuk digunakan terutama di negara tropikal yang mempunyai cuaca panas seperti Malaysia.

Bagaimanapun, ternyata masih belum ramai yang tahu cara penggunaan sunscreen stick yang betul. Malah, tahukah hijabi bahawa Sunscreen merupakan produk skincare yang wajib digunakan setiap hari dengan ukuran tertentu.

Jika salah penggunaan dan kuantiti, sunscreen tidak akan dapat melindungi kulit anda secara efektif dan menyeluruh, serta akan memberikan efek yang kurang menyenangkan. Justeru, Hijabista menyenaraikan lima perkara yang Hijabi perlu tahu sebelum memakai sunscreen stick. Jom semak!

1. Moisturizer Dulu Baru Sunscreen!

Semak Lima Perkara Ini Dulu, Sebelum Guna ‘Sunscreen Stick’ Sis! Jangan Main Bedal Je

Sunscreen adalah produk skincare yang wajib digunakan setiap hari di waktu pagi sebelum anda keluar rumah. Jadi cara terbaik mengoleskan sunscreen pada wajah ada adalah setelah menggunakan pelembap ya. Walaupun jenis stick, sunscreen tidak akan menghilangkan kebaikan produk skincare yang sebelumnya digunakan. Tapi hijabi perlu menunggu pelembap yang anda gunakan, menyerap sepenuhnya kedalam lapisan kulit terlebih dahulu, kemudian baru aplikasikan sunscreen stick kesukaan anda!

2. Oleskan ‘Sunscreen Stick’ Pada Belakang Tangan Terlebih Dahulu!

Sementara menunggu krim pelembap menyerap sempurna, pada wajah. Anda boleh prep terlebih dahulu sunscreen stick anda itu. Untuk mengelakan risiko wajah calar kerana tergesel pada permukaan Sunscreen Stick yang terlalu keras, hijabi disarankan untuk gosokan permukaan sunscreen stick pada bahagian belakang tangan terlebih dahulu.

IKLAN

Ini kerana panas yang terhasil dari gosokkan pada bahagian belakang tangan ini akan membuat permukaan sunscreen stick menjadi cair dan lebih lembut saat menyentuh permukaan pada kulit wajah.

3. Pastikan Hijabi Gunakan Kuantiti Yang Tepat

Jika anda rajin menggunakan sunscreen pastu anda sudah familiar berkenaan jumlah pemakaian sunscreen yang diperlukan oleh kulit anda. Ukuran penggunaan sunscreen yang biasa adalah sebanyak 2 ruas jari sahaja.

Jadi untuk penggunaan sunscreen stick, anda hanya perlu mengoleskanya pada kulit wajah sebanyaj 2-3 kali di setiap bagian pada kulit.

IKLAN

Artikel berkaitan: Tinggal Di Negara Iklim ‘Tropika’ Jangan Abaikan 4 ‘Skincare’ Ini Kalau Tak Nak Kulit Rosak!

Semak Lima Perkara Ini Dulu, Sebelum Guna ‘Sunscreen Stick’ Sis! Jangan Main Bedal Je

4. Rajin Bersihkan Permukaan ‘Sunscreen Stick’

Meskipun bersifat praktikal, penggunaan sunscreen stick masih perlu diperhatikan dari segi tahap kebersihannya. Kerana sunscreen berbentuk stick ini menyentuh permukaan kulit secara langsung, jadi untuk mengelakkan masalah jangkitan kuman pada kulit wajah. Ada baiknya jika hijabi sering membersihkan permukaan sunscreen stick yang di gunakan.

IKLAN

5. Jangan Sesekali ‘Re-Apply’ Atas Solekan

Perkara yang terakhir, jika anda menggunakan solekan. Awas! Jangan melakukan tidakan ini iaitu re-apply sunscreen stick selepas bersolek. lni kerana, ia bukan sekadar mrosakkan riasan wajah anda malah memberi masalah hygiene pada kulit yang amat serious!

Jadi kalau hijabi menggunakan makeup, Hijabista menyarankan untuk melakukan re-apply menggunakan sunscreen spray berbanding sunscreen stick.

Artikel berkaitan: Tolong! Kulit Terbakar Di ‘Panah’ Mentari, Ini Cara Agar Kulit Hijabi Kembali ‘Soothing’

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI