Adakah anda seorang yang gemar untuk makan makanan hidangan Malaysia seperti tempoyak? Tahukah anda bahawa tempoyak yang sering kita lihat di gunakan untuk campuran hidangan makanan seperti gulai patin masak tempoyak itu ada khasiatnya sendiri!

Tempoyak ini mempunyai khasiatnya sendiri yang sudah tentu menjadi pilihan orang terdahulu apabila banyak juadah yang di gunakan hasil campuran dari bahan ini. Bahkan, rasanya yang unik membuatkan lagi ramai yang gemarkan tempoyak.

Tempoyak beri khasiat buat anda!

Tempoyak atau juga di kenali sebagai asam durian di perbuat dari lebihan isi durian yang di jerukkan lalu di simpan untuk kegunaan memasak seperti gulai tempoyak dan lain-lain masakan. Terdapat beberapa jenis rasa tempoyak yang terhasil daripada hasil isi durian yang di jerukkan itu berpandukan kepada gred isi durian yang di gunakan.

@lazizpatin Cara² buat tempoyak.. #MyFoodie #support #lazizpatin #fypシ #fyp #foryoupage #viral #tempoyak #business ♬ original sound – LAZIZ PATIN – LAZIZ HQ

Popular di negeri Pahang dan Perak oleh kerana banyak masakan harian yang menggunakan tempoyak, bahkan, masyarakat di negara seberang juga iaitu Indonesia, turut menggunakan tempoyak dalam masakan mereka. Tempoyak pada asalnya di temui pada seawal abad 1800an oleh masyarakat Melayu dalam kegunaannya untuk memasak.

Cara penghasilan tempoyak pula bermula dengan isi durian yang telah di asingkan dari bijinya. Lalu, di campur pula dengan garam sebagai tujuan menghalang pertumbuhan bakteria jahat yang boleh membuatkan tekstur tempoyak rosak dan busuk. Penyimpanan untuk tempoyak seeloknya di dalam bekas bertutup dan tempat yang dingin mahupun beku bagi penyimpanan tempoh jangka hayat yang panjang.

Artikel berkaitan: Ada Buah & Sayuran Tertentu Bila Kita Makan Boleh Sebabkan ‘Angin’ & ‘Kembang Urat,’ Ini Faktanya

Apa yang membuatkan tempoyak istimewa dan berkhasiat adalah kerana ia terkandung karbohidrat (6.3%), protein (8.1%), lemak (6.6%), air (75%), dan juga nilai pH sekitar 3.69 yang berikan sifat asidik atau masam berdasarkan penilitian para penyelidik di Universiti Riau, Indonesia. Mereka juga telah menjumpai beberapa kebaikan tempoyak terhadap kesihatan manusia, antaranya:-

1. Makanan Probiotik

Sedapnya Tempoyak Kalau Masak Gulai, Ia Boleh Juga Jaga Kadar Kolestrol Anda

IKLAN

Sumber gambar dari FriedCHillies

Apakah yang di maksudkan dengan makanan probiotik? Ia membawa maksud makanan yang mengandungi bakteria yang baik serta ia membantu dalam memberikan kebaikan dan khasiat khususnya terhadap perlindungan sistem pencernaan, Antara sumber makanan lain yang mempunyai probiotilk adalah yoghurt dan kimchi. Jadi tanpa anda sedari, budaya masyarakat Melayu juga turut dapat menghasilkan makanan probiotik yang tersendiri!

Mengukuhkan lagi kesahihan fakta ini, penyelidik dari Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 2018 telah menunjukkan kesan probiotik dari tempoyak yang mampu baiki kesihatan usus, menghalang pembiakan bakteria jahat yang boleh menyerang sistem, meningkatkan sistem imunisasi badan serta melancarkan sistem penghadaman. Bakteria yang baik dalam tempoyak yang dapat di klasifikasikan adalah bakteria asid laktik atau lactic acid bacteria (LAB), ia merupakan spesis Lactobacillus plantarum.

2. Kandungan antioksidan yang tinggi

Sedapnya Tempoyak Kalau Masak Gulai, Ia Boleh Juga Jaga Kadar Kolestrol Anda

Sumber gambar dari ASIK PEDIA

IKLAN

Kesinambungan dengan fakta di atas, kesan aktiviti antioksidan LAB dalam menangkap radikal bebas yang berkeliaran di dalam sistem sel. Kajian telah di buat dan menunjukkan kandungan LAB yang ada di dalam tempoyak mempunyai kuasa antioksidan yang berpotensi  sebagai bahan anti kanser dan diabetes.

Sebanyak 80% kadar peningkatan antioksidan di dapati dalam tempnyak dan ia menunjukkan keberkesanan tempoyak dalam membantu kesihatan manusia. LAB dalam bakteria juga bertindak sebagai perumah untuk memerangkap karsinogen yang menjadi punca kepada pembentukan radikan dan sel kanser.

3. Aktiviti antimikrob bagi melawan pertumbuhan mikroorganisma

Sedapnya Tempoyak Kalau Masak Gulai, Ia Boleh Juga Jaga Kadar Kolestrol Anda

Tempyak juga dapat memberikan perlindungan daripada serangan mikrob dari luar mengikut penyelidikan dari Universiti Sains Malaysia pada tahun 2016. Probiotik LAB dapat mengesuai komuniti mikrob dalam tempoyak, maka ia dapat menghalang aktiviti pertumbuhan mikrob lain yang boleh menjejaskan tempoyak.

Pembiakan bakteria jahat ini di dapati di sebabkan oleh probiotik LAB yang menghasilkan asid organik dalam tempoyak. Antara asid organik yang terdapat dalam LAB adalah asid laktik, asid asetik, dan asid butirik. Oleh dengan itu, ia membuatkan rasa asidik atau masam dari tempoyak.

IKLAN

4. Menurunkan paras kolesterol

Sedapnya Tempoyak Kalau Masak Gulai, Ia Boleh Juga Jaga Kadar Kolestrol Anda

Tempoyak juga berkebolehan untuk membantu penurunan kadar kolestrol oleh kerana kehadiran probiotik LAB yang melakukan asimilasi kolestrol, seterusnya ia mampu mengurangkan tahap kolestrol mengikut kajian penyelidik saintis UPM Serdan juga penyelidikan SUdan dan Iran. Melalui kajian tersebut juga, ia terdapat perbandingan 3 jenis tempoyak yang terhasil daripada 3 jenis durian yang berbeza, pengurangan tahap kolestrol adalah tahap tertinggi yakni sebanyak 75.15% dan serendah 22.55%.

Anda sebagai rakyat Malaysia patut berbangga bahawa kebanyakan makanan ruji dalam budaya dan negara kita terdapat banyak khasiat yang bagus. Tidak perlu lagi beli bahan-bahan yang mahal untuk kekal sihat, anda cuma perlu tahu kebaikan setiap makanan yang anda ambil dan pasti anda boleh jaga diet pemakanan anda.

Sumber info dan gambar: Bidadary.my, Laziz Patin dan Canva

Artikel berkaitan: Resdung Boleh Reda Tanpa Bergantung Ubat, Doktor Ini Kongsi Tip Salah Satunya Kurangkan Makanan Manis

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.