Aspek terpenting saat menjalin hubungan dengan seseorang adalah melihat keperibadiannya. Bukan apa, banyak hubungan yang akhirnya kandas kerana hal kecil yang berhubungan dengan watak pasangan. Apalagi jika kamu sedang dalam tahap ke jinjang perkahwinan, watak si dia adalah yang harus anda kenali.

Perlu diingat, mencintai seseorang apa adanya hanya akan menyusahkanmu. Sehingga, jangan pernah terfikir untuk menerima sifat buruk pasangan kerana kamu kira ia akan berubah selepas berkahwin. Oleh kerana itu, pastikan calon pasanganmu memiliki 7 watak berikut.

1. Tidak angkat tangan ketika sedang emosi

PIC: Solusi

Tak perlu disangkal lagi, kekerasan dalam rumah tangga sering terjadi pada perempuan. Dalam hubungan pasti ada ketika suami-isteri saling bertengkar, namun sifat pasangan dalam menghadapi masalah ini tentu menentukan kualiti pernikahan anda.
Jika si dia adalah orang yang sering terbawa emosi dalam hal kecil sekalipun, jika ia sudah angkat tangan denganmu, fikirkan dahulu untuk menikahinya. Di sini bukan hanya kamu yang akan terluka secara fizikal, namun anak-anak dan batin anda pasti akan ikut tertekan dalam pernikahan.

2. Bukan keras kepala

Saling memahami pasangan juga menentukan kualiti suatu hubungan. Cubalah amati calon anda, adakah dia seringkali mahu menang sendiri dan keras kepala? Mungkin sekarang ini belum jadi masalah besar bagi anda, namun apa jadinya jika sikap keras kepala si dia masih terbawa dalam perkahwinan anda?

PIC: Tribunnews

Di sini anda boleh tertekan kerana ia akan semena-mena dan tak akan mempertimbangkan kebahagiaanmu. Pasangan yang mempunyai sikap ego hanya akan peduli dirinya sendiri tanpa sedikit pun memahami orang lain. Akibatnya, anda akan berkorban perasaan setiap hari menghadapi pasangan yang keras kepala. Penat, bukan?

IKLAN

3. Kongsi saat ada masalah mahupun saat bahagia

Dalam suatu hubungan, terbuka adalah kunci kepercayaan. Dalam erti lain, ia mahu berkongsi suka dukanya bersama anda. Dari hal kecil inilah, anda dan si dia boleh saling menjaga dan mepercayai satu sama lain. Namun, jika ia adalah orang yang tak mahu terbuka padamu, itu bererti ia tak menganggapmu ada dalam hubungan.


Jika baginya pasangan bukanlah orang yang boleh ia percayai dan ia hargai untuk mengungkapkan keluh kesah, ia pasti merasa lebih aman berkongsi masalah dengan orang lain, bukan? Perlu waspada, ini boleh jadi awal sebuah hubungan retak kerana tidak ada persefahaman!

4. Penuh tanggung jawab dan tenang dalam segala keadaan

Hal utama yang harus anda pertimbangkan dari pasanganmu adalah rasa tanggung jawabnya. Bukan hanya tanggung jawab, pasangan anda harus berani mengatasi masalah yang terjadi selepas berkahwin. Perkahwinan adalah hal rumit yang harus setiap pasangan hadapi setiap hari.

IKLAN
Pic: Jarak.id

Apa jadinya jika dalam rumah tangga, pasanganmu tidak mahu memperbaiki hubungan anda kerana ia pengecut dan takut? Kesannya, kamu sendiri yang akan kepenatan. Terlebih lagi, bagaimana pasanganmu bereaksi dalam menghadapi masalah juga penting. Seorang ketua rumah tangga harus boleh menenangkan keluarganya dalam situasi apa pun, bukan?

5. Menghargai dirimu dan tak membatasi ruang gerakmu berlebihan

Seringkali ketika sudah bernikah, kebanyakkan pasangan yang membatasi ruang gerak pasangannya. Memang benar, kini kalian hidup bersama dan memiliki kepentingan bersama. Namun, bukan bererti pasangan boleh mengatur segalanya tentang hidupmu. Apa yang anda jalani, tetaplah pilihan hidup anda. Dalam hal apa pun, jalan hidup yang anda rencanakan dulu jangan sampai terbatas hanya kerana si dia melarang.

Bezakan, pasangan romantis dan posesif. Jika ia sudah berlebihan membatasi ruang gerak anda, boleh jadi ia tak menghargaimu. Apa yang ia pedulikan hanyalah anda yang harus menurut apa pun keputusannya hanya kerana kini anda adalah miliknya.

IKLAN

6. Ia tidak gemar mengeluarkan wang untuk kesenangan anda

Dalam rumah tangga, masalah kewangan seringkali jadi topik paling sensitif bagi pasangan suami isteri. Di sini watak pasangan soal kewangan juga harus anda pertimbangkan. Jangan sampai anda memilih hidup dengan seseorang yang kedekut. Bezakan pula watak kedekut dan tidak mempunyai wang, ya! Sesusah manapun si dia, seseorang yang mencintai anda pasti akan mengusahakan untuk kebahagiaan bersama.

7. Sikap penyayang dan lemah lembut yang tak segan menunjukan perasaannya

PIC: Ohmedia

Penting sebagai kunci sukses sebuah hubungan adalah rasa kasih sayang. Menunjukkan rasa kasih sayang terhadap pasangan boleh jadi cara jitu agar perkahwinan selalu harmonis dan romantis. Pasangan anda yang ekspresif dalam mengungkapkan cintanya ini akan menunjukkan sikap positif pada anak-anak kelak. Seringkali keluarga yang terlalu pasif, boleh ternampak pada psikis anak yang tak percaya pada cinta kedua ibu bapanya. Hasilnya, anak pun akan merasa terasing dengan kedua ibu bapanya sendiri.

Inilah 7 watak penting pasangan anda yang harus dipertimbangkan sebelum menikah. Kerana pada dasarnya, pernikahan bukanlah hal remeh atas dasar cinta sahaja. Jadi, cuba dahulu analisis perilaku si dia selama ini sebelum anda benar yakin menikahinya!

Disclaimer: Artikel asal di siarkan di POBELA.my

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI