TikTok sentiasa menghiasi aplikasi dengan petua dan ‘hack’ baharu untuk dicuba. Sama ada ia menggodam cara menggunakan concealer, cara memakai solekan di bawah topeng atau menggunakan ‘Chapstick’ untuk memperhebatkan pembayang mata anda.

Menghabiskan berjam-jam menatal aplikasi ini untuk intel kecantikan, terbaharu viral di TikTok mempamerkan aliran terkini dan mencari cara baharu untuk mengembalikan dan menaikkan solekan mata cara klasik. Terkini ‘reverse cat eyes’ solekan garis mata  secara terbalik. Inilah semua yang anda perlu tahu tentang trend TikTok dan beberapa petua tentang cara mencipta semula rupa anda sendiri.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Apa itu ‘reverse cat eyes’?

Seperti bunyinya, bentuk garis mata kucing terbalik adalah betul-betul menakjubkan. Ia adalah versi terbalik bagi rupa bersayap tradisional. Daripada hanya menyapu celak pada garis bulu mata atas anda, juga meletakkannya di sepanjang garis bulu mata.

Kenapa secara tiba-tiba ia popular?

@paintedbyspencer Love a good REVERSE cat eye 🕺🏻 #fypシ #foryou #FerragamoLetsDance #makeup ♬ original sound – Tik Toker

Seperti kebanyakan trend kecantikan, yang ini bukan baharu. Ia sebenarnya diilhamkan oleh pelapik kohl yang secara tradisinya dipakai di Timur Tengah, Asia Selatan dan bahagian Afrika selama berabad-abad lamanya. Ia mula memasuki budaya Barat pada tahun 60-an dan menjadi lebih arus perdana selepas selebriti seperti Rihanna dan Kim Kardashian mula memakai solekan itu.

IKLAN

Ramai antara kita menghabiskan lebih banyak masa untuk bereksperimen dengan penampilan berani di rumah, ia turut mendapat perhatian orang ramai di aplikasi TikTok. Baru-baru ini, TikToker @paintedbyspencer menjadikan gaya songsang menjadi viral dan sejak itu, berjuta-juta orang telah mencapai garisan alis mata mereka untuk mencipta solekan gaya terbaharu. Sebagai rujukan, hashtag #reversecateye pada masa ini mempunyai 297.2 juta tanda suka dan semakin meningkat, jadi nampaknya trend popular akan kekal.

Bagaimana anda mencipta semula solekan ini?

Sama ada anda seorang yang profesional dalam solekan atau seorang pemula, mencipta ‘reverse cat dilakukan dalam tiga langkah mudah. Untuk bermula, anda memerlukan pensel celak, berus adunan dan berus rata.

Langkah 1: Sapukan celak pada garis air anda dan lukiskan sayap ke arah sudut dalam mata, di mana saluran air mata berada.

(Petua: Panjangkan sayap tepat di luar lipatan dalam untuk penampilan yang lebih dramatik).

IKLAN
@mikaylanogueira Reply to @hannahismid PURPLE WAS ABSOLUTELY THE MOVE. IMAGINE NEON GREEN OMG #makeup #beauty #makeuptutorial #reversecateye ♬ original sound – Mikayla Nogueira

Langkah 2: Ambil berus adunan dan gosokkan sedikit bahagian tepi untuk mendapatkan kemasan ‘smokey eyes’. Pilihan untuk menambah lebih banyak celak (atau pembayang mata) untuk memperhebatkan rupa.

Langkah 3: Satukan rupa dengan menambahkan beberapa definisi pada mata ‘reverse cat eye’ anda. Untuk melakukan ini, ambil berus rata dan luruskan sayap. (Anda juga boleh menggunakan celak cecair untuk mentakrifkan garisan yang lebih jelas.) Akhiri penampilan dengan beberapa lapisan maskara.

Perlukah melupakan garisan mata biasa?

Terdapat ruang untuk kedua-dua rupa. ‘classic cat eyes’  ialah lakaran mata  yang sentiasa kita boleh harapkan, manakala ‘reverse cat eye’ ialah pandangan solekan moden. Walau bagaimanapun, ‘cat eyes’ adalah pilihan untuk sebab tertentu. Ia sesuai untuk penampilan setiap hari dan tidak memerlukan terlalu banyak usaha. Jadi, jika anda menggunakan pendekatan minimalis, anda mungkin mahu berpegang pada ‘classic cat eyes’. Tetapi jika anda ingin mencuba gaya bergaya untuk keluar malam bersama dengan pasangan atau acara rasmi, ‘reverse cat eyes’ adalah alternatif yang baik.

IKLAN

Satu lagi anda akan tertarik dengan gaya ini, ia berfungsi pada semua bentuk mata. Apabila ‘cat eyes’ biasa kelihatan mustahil, gaya terbalik menjadikannya lebih mudah untuk mengayunkan rupa yang berani dan ia mentakrifkan mata anda dengan cara yang baharu. Anda juga boleh cuba menukar ‘eye liner’ hitam anda dengan rona berwarna-warni untuk menguatkan solekan. Lihat sahaja keputusan @mikaylanoguiera TikToker sebagai bukti. Jadi tidak, ‘cat eyes’ tidak akan hilang. Kami hanya menambah versi baharu pada variasinya.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI