Walaupun semua aktiviti seperti sekolah dan kerja biasanya bermula pada awal pagi, sesetengah orang merasa sukar untuk bermula pada masa yang sama ketika matahari terbit 

Ada yang mengaku bukan “morning person”, ada juga yang mengalaminya kerana baru sahaja menjalani minggu yang panjang justeru tiada masa untuk berehat. Ini boleh menyebabkan anda lewat ke sekolah atau kerja dan menjejaskan penilaian prestasi anda. Pernahkah anda mengalami yang sama juga?

Artikel Berkaitan : 5 Cara Untuk Membetulkan Waktu Tidur Yang Tidak Teratur. Wajib Tahu!

Melaraskan jadual tidur anda kepada masa yang lebih awal ialah satu cara untuk bangun lebih awal supaya anda boleh masuk ke rutin anda tepat pada masanya. 

Namun, teknik ini tidak cukup berkesan untuk sesetengah orang, terutamanya mereka yang berasa seperti “burung hantu malam” atau berjaga malam. 

Walau bagaimanapun, masih terdapat cara untuk melakukan ini. Bermula dengan Kesibukan, terdapat petua tidur yang boleh anda cuba untuk membantu anda bangun lebih awal dan keluar tepat pada masanya.

1.Kurangkan Pendedahan Kepada Cahaya 

Sukar Tidur Tetapi Perlu Bangun Awal?Jom, Cuba Petua Ini!

IKLAN

Para saintis mendapati bahawa pendedahan kepada cahaya semula jadi berkait rapat dengan mengaktifkan kesedaran tubuh. Bangun di bawah sinar matahari boleh menjadi cara terbaik untuk menetapkan “jam biologi” anda. Jika tingkap bilik tidur anda mempunyai langsir, pastikan anda meninggalkan sedikit ruang untuk cahaya matahari memasuki bilik anda.

Tetapi jika waktu bangun ideal anda adalah sebelum matahari terbit yang sempurna, anda perlu mencuba alternatif yang lebih kreatif. Anda boleh menggunakan jam simulasi pagi, yang boleh memancarkan cahaya yang serupa dengan cahaya matahari dalaman.Dengan cara ini anda boleh bangun dengan cara yang lebih semula jadi.

2.Aplikasi Jam Penggera

Sukar Tidur Tetapi Perlu Bangun Awal?Jom, Cuba Petua Ini!

IKLAN

Aplikasi jam penggera digunakan secara meluas untuk membantu anda bangun tepat pada masanya. Tetapi bagi pekerja yang terpaksa bangun awal pagi, penggera perlu berfungsi dengan berkesan dan memastikan anda boleh bangun awal dalam jangka masa panjang. 

Terdapat banyak aplikasi yang tersedia. Anda boleh memilih jenis aplikasi yang menggunakan kitaran tidur semula jadi anda untuk membantu anda bangun pada masa yang dikehendaki. Dengan bantuan aplikasi sedemikian, anda boleh membiasakan diri untuk berehat dan bangun secara semula jadi dengan “jam tubuh”.

3.Jadikan Bilik Tidur Tempat Paling Selesa 

Sukar Tidur Tetapi Perlu Bangun Awal?Jom, Cuba Petua Ini!

IKLAN

Adakah bilik anda cukup selesa untuk tidur lena? Cuba jadikan bilik tidur anda seperti “syurga” supaya anda boleh menyelinap ke alam bawah sedar dengan cepat sebaik sahaja anda berbaring dan menutup mata anda. Matikan telefon bimbit, lampu dan peranti pemancar cahaya yang lain.

Menggelapkan bilik boleh membantu anda tidur dengan lebih cepat dan lebih mudah, serta membuatkan anda berasa lebih segar apabila anda bangun pada waktu pagi. “Matikan atau tutup apa-apa di dalam bilik yang mengeluarkan cahaya terutamanya cahaya biru yang boleh mengganggu tahap melatonin badan.Kerana cahaya ini membangunkan anda dan membangunkan anda apabila anda ingin tidur,” ujar Sleep Specialits Dr. Susan Mathison.

Bangun pada waktu pagi atau awal pagi boleh menjadi sukar bagi sesetengah orang. Namun, tiada sebab untuk tidak mencuba petua berikut, ya para Hijabi.

Artikel Berkaitan : Hijabi Ini Kongsi Tip Dekorasi Bilik & Simple Kemas, Tanpa Perlu Keluarkan Modal Besar!

Lebih-lebih lagi jika anda perlu tidur awal untuk menyelesaikan rutin anda lebih awal daripada biasa. Ayuh, tutup lampu dan mula tutup mata!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI