Bukan sahaja minda, aktiviti jangka panjang juga memenatkan badan. Untuk memastikan minda anda sentiasa segar dan bentuk badan anda pada keesokan harinya, kami mengesyorkan agar anda mendapat rehat yang cukup.

Walau bagaimanapun, kadangkala perasaan ingin menonton filem dan siri kegemaran anda, membaca buku atau bermain gajet biasanya berlarutan sehingga tengah malam. Tapi tahukah anda tabiat buruk ini boleh membuatkan waktu tidur anda menjadi kucar-kacir.

Artikel Berkaitan : Ini 7 Perkara Yang Berlaku Apabila Terlalu Malas Mencuci Muka Sebelum Tidur!

1.Makan Malam Lebih Awal

Ia mungkin terdengar remeh, tetapi makan malam awal juga menyumbang kepada jadual tidur anda. Lebih awal anda memulakan makan malam, lebih banyak masa badan anda perlu memproses makanan yang masuk supaya tidur anda tidak terganggu.

Jadi cubalah membiasakan diri makan malam dua atau tiga jam sebelum waktu tidur.

2.Hindari Tidur Siang Terlalu Lama

IKLAN

Tidur siang adalah pilihan yang sering dipilih oleh ramai orang apabila mereka berasa letih di tengah-tengah aktiviti yang sibuk. Tidur siang bukan sahaja menyegarkan fikiran anda, malah dapat memulihkan tenaga anda untuk meneruskan aktiviti.

Walau bagaimanapun, ternyata tidur siang yang panjang boleh menyukarkan untuk tidur pada waktu malam. Jadi cuma luangkan masa 30 minit untuk merehatkan minda dan badan sepanjang hari.

  1. Cuba jadualkan waktu bangun dan tidur anda

IKLAN

Menentukan masa untuk bangun dan tidur juga boleh membantu membetulkan masa tidur yang tidak teratur, anda tahu, Bela.

Dengan berpegang pada waktu bangun dan tidur biasa anda, jam dalaman badan anda akan menjejaki masa bangun dan tidur baharu, dan lama-kelamaan anda akan bangun dan tertidur dengan lebih mudah.

  1. Merilekskan Badan

Untuk mendapatkan tidur yang lena, anda boleh mengamalkan pelbagai teknik relaksasi, daripada regangan, meditasi, jurnal hingga yoga.

IKLAN

Anda juga boleh mencuba minum teh chamomile sebelum tidur. Dengan menggunakan teknik relaksasi yang berbeza ini, badan secara semula jadi berehat, membolehkan anda tidur dengan tenang.

  1. Malapkan lampu di bilik tidur anda

Anda kemudian boleh melaraskan pencahayaan di dalam bilik tidur anda. Daripada membiarkan lampu menyala, anda boleh meredupkannya beberapa minit sebelum tidur.

Artikel Berkaitan : Bukan Hanya Memanaskan Badan,Hot Chocolate Juga Baik Untuk Bantu Anda Tidur Lebih Lena!

Menginap di dalam bilik yang bercahaya malap boleh merangsang pengeluaran hormon melatonin, membuatkan anda lebih mudah mengantuk.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI