Minyak lemon adalah minyak pati yang popular digunakan dalam produk aromaterapi dan pembersih kerana aroma segar dan wangi. Minyak lemon juga dianggap anti-bakteria, anti-kulat, menenangkan dan menghidrat apabila digunakan dengan betul.

Oleh kerana itu, individu yang suka menggunakannya untuk tujuan kecantikan, penting untuk memahami beberapa risiko yang mungkin berlaku. Minyak sitrus tidak peka dengan cahaya, yang bermaksud jika terkena cahaya matahari pada kulit, anda boleh mengalami kemerahan kulit dek terbakar matahari. Pastikan anda melakukan ujian tampalan, dan cairkan minyak lemon dengan bahan lain untuk menggunakannya secara kosmetik.

Melakukan Ujian Tampalan

1. Campurkan 6 titis minyak lemon dengan 1 sudu teh minyak zaitun. Boleh juga gunakan minyak lain seperti minyak kelapa. Tidak semua minyak sesuai untuk semua jenis kulit, jadi perhatikan minyak yang sesuai untuk anda sebelum menggunakannya.

 • Minyak biji anggur, untuk individu mempunyai kulit yang rawan jerawat, sementara minyak badam baik untuk kulit kering.
 • Sebilangan besar resipi wajah yang menggunakan minyak lemon  hanya sekitar 5% daripada keseluruhan resipi. Jika terlebih kebarangkalian berisiko reaksi alergi dan fototoksisiti.

  Sumber gambar: Flamingo

2. Sapukan 2-3 titis campuran minyak ke atas penampal luka. Gunakan penitis atau kapas untuk mengoleskan campuran minyak ke atas kain kasa pada penampal luka yang bersih. Pastikan menutup alas sepenuhnya untuk mendapatkan hasil terbaik.

3. Letakkan penampal luka di bahagian dalam lengan bawah anda selama 48 jam. Pilih tempat di bahagian dalam lengan bawah tepat di bawah siku anda untuk melakukan ujian tampalan dan letakkan penampal luka di sana. Anda akan meninggalkan penampal luka selama 48 jam untuk memantau reaksi.

4. Tanggalkan penampal luka dengan segera sekiranya anda mempunyai reaksi seperti mengalami kemerahan, gatal, bengkak, atau terbakar, segera tanggalkan penampal luka. Bilas lengan  dengan air mengalir, sapukan sabun dan gosokkan kawasan sabun selama 20 saat. Kemudian bilas kawasan tersebut dengan baik dan keringkan lengan anda.

 • Ulangi mencuci lengan jika perlu. Sekiranya mencuci kedua tidak mengurangkan reaksi, segera dapatkan rawatan perubatan.
 • Sekiranya anda mengalami tindakan biasa, gunakan losen calamine atau mengambil anti-histamin untuk membantu merawat gejala.

5. Elakkan menggunakan minyak lemon pada masa akan datang jika anda mengalami reaksi.

IKLAN

 • Gejala yang perlu dicari termasuk kemerahan, bengkak, gatal, terbakar, atau melecet. Sekiranya mempunyai reaksi ini, anda harus mengelakkan menggunakan produk dengan minyak lemon.
 • Anda mungkin tidak mengalami reaksi pertama kali melakukan ujian tampalan, tetapi mungkin timbul reaksi alergi kemudian.

Menggunakan masker minyak lemon untuk jerawat atau parut

Sumber gambar: Boldsky.com

1. Sediakan botol minyak pati yang berwarna kaca gelap dan disertakan dengan penitis di beberapa kedai makanan kesihatan dan dalam talian.

2. Masukkan 30 titis minyak lemon ke dalam botol kaca kosong. Untuk resipi ini, campurkan 3 jenis minyak pati (lemon,lavender & pokok teh) kemudian masukkan beberapa titis campuran ke dalam bahan lain untuk membuat masker wajah. Masukkan minyak lemon ke dalam botol kosong, letakkan penutup penitis kembali ke atas minyak lemon anda, dan masukkan.

3. Tambahkan 30 titis minyak pokok teh dan 30 titis minyak lavender ke dalam botol. Minyak pokok teh dan minyak lavender adalah minyak pati lain yang biasa digunakan untuk penjagaan kulit. Tambahkan 30 titis setiap satu ke dalam minyak lemon di dalam botol minyak yang baru. Kemudian goncangkan campuran minyak selama kira-kira 10 saat.

IKLAN

4. Campurkan 3 sudu kecil madu mentah dengan 2 sudu yogurt biasa dalam mangkuk. Madu mentah dan yogurt tanpa gula akan menjadi asas untuk masker anda. Kedua-duanya mempunyai khasiat penyembuhan berkhasiat yang berfungsi dengan baik apabila digabungkan dengan minyak resipi ini.

5. Masukkan 5 titis minyak ke dalam mangkuk dan gaulkan. Ambil campuran minyak pati anda dan tambahkan 5 titis ke pangkalan masker. Ganti penutup campuran minyak anda dan masukkan botolnya. Gaulkan kesemua bahan selama kira-kira 30 saat.   

Sumber gambar: Good House keeping

6. Sapukan masker ke seluruh wajah anda sambil mengurut wajah anda. Fokus pada jerawat dan bintik-bintik dengan bekas jerawat.

 • Elakkan kawasan di sekitar mata, serta bibir anda, semasa memakai masker.

7. Biarkan masker kering di wajah anda selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air suam sepenuhnya, pastikan semua masker betul-betul tanggal.

 • Sekiranya anda mula mengalami ketidakselesaan atau reaksi pada kulit  sebelum 15 minit habis, seperti kemerahan, gatal, terbakar, bilas masker dan cuci muka dengan sabun dan air.

8. Pakai pelindung matahari SPF 30 atau lebih tinggi sebelum keluar di bawah sinar matahari untuk mengelakkan kerengsaan. Sekiranya anda menggunakan minyak pati, terutamanya minyak sitrus pada kulit, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga tambahan dengan menggunakan pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah untuk mengelakkan kerengsaan dan luka bakar. Gunakan formula pelindung matahari harian yang SPF 30 atau lebih tinggi. Gunakan semula setiap 2 jam bahawa anda berada di bawah sinar matahari.

IKLAN
 • Sekiranya anda berenang, mungkin perlu menggunakan pelindung matahari lebih kerap.
 • Langkah tambahan adalah memakai topi bertepi besar untuk melindungi wajah ketika anda berada di bawah sinar matahari.

Membuat ‘Toner’ Kulit untuk Kulit Berminyak

Sumber gambar: Marie Claire

1. Toner ini berfungsi dengan baik untuk membersihkan kulit berminyak dan membersihkan pori-pori yang sesak jika anda menyemburkannya. Cari sebotol kaca gelap untuk melindungi bahan-bahan di dalamnya daripada cahaya langsung.

2. Masukkan 50g dan 30g air bunga oren. Gabungan kedua-dua bahan ini memberi kesan yang menyegarkan dan menenangkan. Air bunga oren tersedia boleh didapati di drugstore dan atas talian.

 • Anda boleh membuat air lemon sendiri dengan mudah dengan menghiris 1-2 lemon dan membiarkan kepingan lemon terendam di dalam bekas air selama beberapa jam.

3. Masukkan 15 gram aloe vera tulen dan 4 titis minyak lemon ke dalam botol. Aloe vera adalah tumbuhan yang cairan menenangkan kulit. Masukkan aloe vera tuangkan ke dalam botol kaca kecil. Kemudian masukkan minyak lemon ke dalam botol.

 • Gel aloe vera juga ada dijual di drugstore atau atas talian.

4. Goncangkan botol selama 30 saat dan semburkan toner di wajah anda. Untuk mencampurkan ramuan, goncang botol uji di telapak tangan anda selama sekurang-kurangnya 30 saat. Untuk memastikan semua bahan larut, terutamanya lidah buaya jika anda menggunakan gel. Kemudian tutup mata anda dan semburkan toner secara merata di wajah.

Sumber gambar: Herworld
 • Elakkan kawasan mata dan mulut anda semasa menyemburkan toner dan letakkan di dahi, hidung, pipi dan dagu.

5. Biarkan toner kekal di wajah selama 5 minit kemudian bilas. Sekiranya kulit anda terasa geli atau tegang, ini adalah kesan pembersih toner. Tetapi jika anda mengalami rasa gatal, gatal, kemerahan atau bengkak yang kuat, bilas toner dengan segera dan kemudian cuci muka dengan sabun dan air.

6. Pakai pelindung matahari SPF 30 sebelum keluar di bawah sinar matahari. Sekiranya anda menggunakan minyak pati, terutamanya minyak sitrus, pada kulit, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk menggunakan pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI