Kisah remaja Palestin yang ditembak sehingga maut oleh tentera Israel pada Selasa lepas masih menjadi bualan. Serbuan mengejut itu dilakukan di kem pelarian al-Dheisha, selata bandar Bethlehem di Tebing Barang.

Lebih menyayat hati lagi, remaja itu juga sempat menukilkan sebuah wasiat pada sehelai kertas sebelum dia dijemput Allah SWT. Wasiat itu juga telah dimuat naik oleh seorang rakyat Malaysia yang menetap di Gaza, Nadir Al-Nuri.

Artikel berkaitan: Lantang Membela Nasib Palestin, Bella Hadid Dakwa Postingnya Ditapis Instagram

“Allah SWT telah merealisasikan satu impianku…” – Adam Ayyad

Menurut laporan HAARETZ, remaja itu telah cedera di dadanya akibat tembakan dari tentera Israel. Dia telah disahkan meninggal dunia di sebuah hospital berhampiran.

IKLAN

Pemilik akaun Facebook, Nadir Al-Nuri, membuat hantaran itu dengan ucapan ringkas tanda hormat pemergian Adam Ayyad. Dia juga telah menterjemahkan wasiat yang ditulis oleh remaja itu dalam hantarannya pada Rabu lepas.

Remaja Palestin Sempat Tulis Wasiat Sebelum ‘Syahid’ Ditembak Israel! – “Allah Realisasikan Satu Impianku…”
Sumber dari Facebook Nadir Al-Nuri
“Bismillahirrahmanirrahim, Ya Allah berikan aku keteguhan, sama ada menang atau syahid,
“Aku mengimpikan banyak benda tetapi aku tahu di bumi ini, di negaraku ini mustahil ia akan terrealisasi. Tetapi aku sangat gembira kerana Allah merealisasikan impian daripada banyak-banyak impianku iaitu untuk aku mati syahid,
“Aku mengingatkan kepada kalian, syahid bukan hanya kematian. Syahid itu kebanggaan untuk dirimu dan untuk seluruh alam, memang nyawamu terputus tetapi ia terputus dalam keadaan engkau gembira,
“Aku tidak mahu mengatakan selamat tinggal, tetapi aku mengatakan, kita akan bertemu lagi di syurga.” antara apa yang ditulis Adam Ayyad dalam helaian kertas itu.

IKLAN

Pada malam Isnin, tentera Israel telah pun melancarkan serangan di bandar Nablus, Tebing Barat dan kawasan kejiranan Baitulmaqdis di Timur Kafr ‘Aqab. Dua lagi warga Palestin antaranya berumur 17 tahun dan 22 tahun telah mati ditembak tentera rejim Israel semasa pertempuran di Tebing Barat.

IKLAN

Artikel berkaitan: Lalui Detik Cemas Saat Berdepan Dengan Tentera Israel, Izwan Azir Saleh Imbau Kisah 10 Tahun Lalu

Sumber: HAARETZ , Facebook Nadir Al-Nuri dan

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.