Sewaktu kecil, sudah pasti kita gemar untuk melakukan aktiviti ‘mandi hujan’ di kala musim hujan. Tambahan pula, sejak kebelakangan ini hujan kerap turun sahaja.

Bila terkena hujan di kepala, ramai yang gelisah takut akan demam disebabkan terkena air hujan. Jadi air hujan ini bahaya buat kesihatan kita ke?

Artikel berkaitan: Alamak, Ribut Petir Nak Melanda Pulak! Kekal Tenang Dan Ikuti Langkah Berjaga-Jaga Ini

Nak Mandi Hujan Boleh Tak?

Ada beberapa individu yang ada spekulasi apabila terkena air hujan mereka akan demam dan selsema. Sebenarnya, hujan itu tersendiri ada manfaatnya! Kalau anda nak tahu baca dengan lebih lanjut di bawah!

IKLAN

1. Pelajari untuk koordinasi badan

Sebenarnya ketika mandi hujan anda secara tidak langsung mula untuk mempelajari koordinasi badan. Sewaktu mandi hujan, setiap pergerakan ke kiri dan ke kanan serta melompat menyumbang kepada cara mengimbangi badan. Itu semuanya membantu dalam mengatur koordinasi badan anda!

2. Pancaindera lebih tajam!

Ada tak terhidu sesuatu bau apabila hujan turun? Ya, jika anda mandi hujan atau terkena air hujan, pancaindera anda akan lebih cekap dan peka. Itu baru sahaja deria belum lagi pendengaran, di mana semuanya akan menjadi lebih tajam.

IKLAN

3. Membuatkan rambut jadi bersinar dan lembut

Tak sangka rupanya air hujan boleh membuatkan rambut menjadi lebih berkilar dan lembut. Anda boleh cuba dengan sendiri untuk lihat keberkesanannya!

4. Boleh bersihkan kotoran pada kulit seperti jerawat

Ha? Boleh bantu rawat jerawat? Sebenarnya air hujan itu merupakan satu sumber air mutlak yang bersih. Jadi ia sangat bagus untuk mencuci kotoran pada kulit.

5. Menenangkan jiwa dan mood

Mandi air hujan boleh menjadi satu terapi buat jiwa yang lebih tenang dan santai. Ada pakar juga yang menggalakkan pesakit yang mengalami masalah mental seperi bipolar, kemurungan dan mood swing untuk cuba mandi hujan.

IKLAN

Tapi ingat, jangan terlalu kerap untuk mandi hujan. Boleh lakukan aktiviti dengan selamat dan bukan pada ketika ribut kilat ya!

Artikel berkaitan: Tengah Hari Buta Pun Boleh Bersin Banyak Kali, Ada Demam Musim Panas Ke?

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI