Adakah anda memiliki tona kulit yang gelap? Jika ya, mencipta rutin penjagaan kulit yang disesuaikan dengan jenis kulit sama ada berminyak, gabungan ataupun kering bukannya mudah. Malah ia juga sangat penting ketika menguruskan penjagaan wajah sendiri. Tetapi adakah anda tahu bahawa penting bagi mengekalkan tona kulit untuk jadi lebih seimbang  ketika menyusun rejimen kecantikan?

Menurut Akademi Dermatologi Amerika (AAD), mereka yang mempunyai warna kulit gelap mungkin perlu penjagaan kulit yang khusus. Jika anda mempunyai kulit yang lebih gelap, simpan tip kecantikan ini untuk membantu menjaga kulit anda supaya tampil lebih tip-top.

1. Lindung Kulit  Terhidrat oleh Pembersihan Secara lembut & Melembapkan

Kulit yang lebih gelap boleh kelihatan seperti tidak berfungsi dengan baik. Oleh itu, mulakan hari anda dengan pembersih lembut, seperti air micellar. Air micellar lengkap untuk kulit normal ke kering adalah pilihan pembersihan tanpa bilas yang membantu menghidrat dan melegakan.

Dikuasakan oleh molekul micelles-minyak kecil-yang bertindak sebagai magnet untuk membantu melenyapkan kotoran dan minyak ke atas dan jauh dari kulit anda.

Sebaik sahaja selesai membersihkan wajah, pilih pelembap yang direka untuk jenis kulit anda dan sapukan pada kulit yang lembap, kerana ini dapat membantu mengunci penghidratan.

IKLAN

L’Oréal Paris Hydra Genius Penjagaan Cair Harian untuk Kulit Normal / Berminyak, L’Oréal Paris Hydra Genius Penjagaan Cair Harian untuk Kulit Normal / Kering, dan L’Oréal Paris Hydra Genius Penjagaan Cecair Harian untuk Kulit Kering Ekstra dirumus dengan asid hyaluronik dan air lidah buaya agar dapat membantu memberikan penghidratan yang berkekalan.

2. Jangan Overdo Ia Apabila Ia Datang untuk Pengelupasan

Kulit yang lebih gelap boleh menjadi lebih sensitif terhadap exfoliants kimia, jadi perhatikan bagaimana kulit anda bertindak balas apabila mengelupas. Sesetengah orang boleh mengatasinya hanya beberapa kali atau  seminggu sekali. Apabila menggunakan skrub pengelupasan, urut dengan menggunakan gerakan bulatan yang lembut dan mulakan dengan menggunakan pengelupasan lembut satu kali seminggu untuk melihat bagaimana reaksi kulit.

Sumber pic: WomanBlitz
BACA JUGA:

3. Lihat Bintik Gelap Di Permukaan Muka

IKLAN

Melihat bintik gelap sejak kebelakangan ini? Nah, nada kulit yang lebih gelap boleh menyebabkan berlakunya perubahan warna yang ketara. Salah satunya menggunakan serum yang boleh membantu kulit kelihatan lebih bercahaya serta-merta dan membantu memudar rupa bintik-bintik gelap dengan penggunaan berterusan. Sapukan pada waktu pagi dan malam selepas pembersihan.

Sumber pic: Harper Bazaar

4. Pakai SPF Spektrum Luas Harian

Oleh kerana warna kulit yang lebih gelap akan mengalami perubahan warna yang ketara, pastikan gunakan SPF spektrum luas setiap pagi sebagai langkah terakhir dalam rutin penjagaan kulit anda. Tempoh terdedah pada matahari yang berpanjangan tanpa perlindungan boleh menyebabkan kerosakan, yang boleh muncul sebagai tanda penuaan yang kelihatan seperti bintik gelap. Oleh itu, melindungi diri anda dengan menggunakan SPF spektrum luas 15 atau lebih tinggi setiap hari.

IKLAN

Menurut Yayasan Kanser Kulit, anda boleh terbakar walaupun pada hari-hari mendung, jadi penting untuk memakai krim pelindung ketika hujan juga.

Ingat untuk memakainya semula setiap dua jam (lebih kerap jika anda pergi berenang, tuala, atau peluh berlebihan) kemudian teruskan dan sapukan pelembap dengan SPF.

 

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI