Ternyata, mengurut wajah anda bukan sahaja menjadi rahsia kepada kebahagiaan dermatologi, ia juga dapat meredakan ketegangan, memberi penekanan kepada tekanan, membantu penyaliran limfa dan banyak lagi.

Pada masa-masa tekanan, kulit wajah kita tidak hanya mengalami kerosakan, menderita segala-galanya, dari kulit kering hingga jerawat, tetapi otot-otot di belakang tabir juga mengalami ketegangan.

Urutan muka diakui dimulakan sebahagian daripada perubatan tradisional Cina. Walaupun ia tidak akan mengatasi masalah kulit seperti jerawat, rosacea, kesesakan dan pigmentasi untuk itu, anda perlu berjumpa doktor atau ahli dermatologi yang boleh memberikan banyak faedah lain untuk wajah anda.

Manfaat utama urutan harian pada wajah adalah menghilangkan ketegangan dan tekanan pada tisu otot. Urutan juga akan membuang toksin, membantu mengeringkan dan menghilangkan bengkak dan pengekalan cairan, dan meningkatkan peredaran darah.

Lebih dari 40 otot membentuk perancah wajah dan seperti otot-otot di badan, semakin banyak anda menggerakkannya, semakin terangkat, kencang dan tegang. Rangsangan otot setiap hari adalah kunci muka cantik dan berseri.

Urut wajah dapat memberikan pelepasan emosi. Menambah urutan ke dalam rutin penjagaan kulit malam anda akan membantu mengubahnya dari tugas menjadi ritual meditasi yang anda nantikan, mendorong anda meluangkan masa yang khusus untuk rawatan diri dan bersantai sebelum memukul rumput kering.

LANGKAH 1: MENJAGA KEBERSIHAN

Sumber gambar: CDC

Basuh tangan anda dengan teliti sebelum mulakan urutan.

LANGKAH 2: PILIH PRODUK ANDA

Pakar kecantikan menasihatkan menggunakan minyak. Minyak yang bebas wangian dan tidak komedogenik seperti tidak akan menyumbat liang pori anda, seperti minyak anggur.

IKLAN

LANGKAH 3: MENYEDIAKAN WAJAH ANDA

Sumber gambar: Skincare.com

Sapukan minyak ke telapak tangan anda dan tekan ke pipi, sisi muka dan dahi. Sapu dari telinga ke tengah leher dan hujung bahu yang bertentangan. Ulangi tiga kali pada setiap sisi.

UNTUK KESELAMATAN

Cuba jangan menegangkan kulit, ini tidak produktif. Awasi lipatan dan kerutan kecil ketika melakukan latihan. Hentikan, ubah letak dan sejajarkan semula teknik anda, menyiapkan garis kecil sebelum meneruskan. Dan jika kulit anda sensitif pada sentuhan, lakukan pengulangan lebih sedikit.

Ini Rutin Urutan Wajah Seperti PRO Anda Boleh Buat Di Rumah

Kening

Dengan jari telunjuk dan jari tengah anda, buat tekanan sederhana hingga kuat pada awal kening. Tunggu sebentar, kemudian tekan ke atas dan keluar ke arah kuil anda. Ulangi tiga kali.

Dahi

IKLAN

Letakkan satu tangan tepat di atas garis rambut, dengan empat jari di bahagian atas dahi anda, dan tahan. Dengan menggunakan tangan anda yang lain, lakukan gerakan bulat yang tegas di dahi dengan jari anda untuk mengurangkan ketegangan.

Sudut mata

Dengan menggunakan jari telunjuk atau jari manis, tekan dengan ringan ke sudut dalam mata anda, bergerak ke sudut luar dengan cara yang sama seperti anda menggunakan concealer  ini akan membantu mengalirkan cecair.

Di bawah mata

Dengan menggunakan tiga jari tengah, ketuk ringan di pipi atas pipi bawah mata anda (tidak memerlukan roller jade untuk langkah ini).

Tengah Dahi

IKLAN

Letakkan jari telunjuk anda di pelipis, menyokong kulit (menarik sedikit ke arah garis rambut). Ambil jari tengah anda dan sapu perlahan-lahan di bawah kawasan mata ke arah jambatan hidung. Kemudian perlahan-lahan bekerja di sepanjang kening. Lakukan ini enam kali.

Pipi

Letakkan tangan kanan anda di sebelah kanan wajah. Tarik kulit pipi ke belakang dengan perlahan. Sekarang, tarik nafas dengan kuat ke kiri selama 10 repetisi. Usahakan sekuat tenaga untuk mengatasi regangan yang dihasilkan dari tangan anda. Ulangi di seberang.

Regangkan lengan di atas kepala anda dan pautkan empat jari anda di bawah pipi yang bertentangan. Tekan dan angkat selama lima hingga 10 saat. Sebagai alternatif, gunakan tumit tangan anda. Ulangi di seberang.

Bibir

Tutup mulut anda, dan dengan jari telunjuk di atas bibir dan ibu jari di bawah bibir, tekan dan tahan. Kemudian hulurkan bibir ke luar. Sekiranya bibir anda pecah-pecah, lewati langkah ini atau sapukan minyak bibir atau pelembap bibir terlebih dahulu.

Sudut rahang

Buka mulut anda dan letakkan empat jari di sudut rahang, dengan jari telunjuk anda paling dekat dengan telinga anda. Menekan ke atas dan keluar dengan tekanan sederhana, buat gerakan kecil dan bulat untuk melepaskan ketegangan.

Garis rahang

Buat cakar pada setiap tangan dengan telunjuk dan jari tengah anda, dan dengan telapak tangan menghadap ke luar, sapu buku jari dari dagu hingga ke hujung rahang. Lakukan ini enam kali.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI