Sebagai ruji pakaian wanita moden, jam tangan adalah pernyataan gaya yang direka untuk memastikan anda sentiasa berada di landasan yang betul. Memilih jam tangan untuk wanita, terutama ketika mencari kualiti dalam diri anda sendiri. 

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda mungkin perlu memilih jam tangan wanita yang baik sebagai hadiah atau untuk diri sendiri bagi memperbaharui gaya. Namun, ada beberapa perkara yang harus diperhatikan ketika memilih sebelum membuat pelaburan yang sia-sia.

1. Kenali personaliti anda

Penting untuk mempertimbangkan bakal pemakai jam tangan ketika memilih. Perhatikan perhiasannya atau citarasa aksesori atau jika anda memang penggemar jam tangan, sebagai permulaan. Apa bahan, gaya, bentuk, gaya tali atau batu permata yang digemari? Kesempatan untuk mendapatkan jam tangan juga penting, kerana ini akan menentukan adakah anda akan mendapatkan jam tangan sukan, fesyen dan kasual.

Jawapan untuk soalan-soalan ini akan banyak membantu proses membuat keputusan anda. Ingat perincian seperti usia juga dapat membantu dalam memilih jenis tali, gaya, ukuran, warna, bahan dan juga jenis batu permata. Contohnya, jika jam tangan untuk remaja, tali gelang adalah yang paling sesuai, dan jam tangan sebaiknya mengikut warna kegemarannya.

Petua penting ini akan membantu anda mengurangkan tekanan dan memilih jam tangan yang paling sesuai untuk pemakainya.

2. Pertimbangkan Pergerakan

Lazimnya, ada dua jenis pergerakan untuk jam tangan wanita yang perlu anda perhatikan kuarza dan mekanikal. Jenis pergerakan kuarza dikuasakan oleh bateri, memerlukan penyelenggaraan lebih sedikit, lebih murah dan menjimatkan kos. Dengan jenis pergerakan ini, anda hanya perlu menukar bateri apabila bateri lemah atau rata-rata 2-3 tahun atau frekuensi yang ditetapkan oleh pengeluar.

Pergerakan mekanikal, sebaliknya lebih berteknologi tinggi. Ia sama ada dalam penggulungan manual atau automatik. Dengan penggulungan manual, anda perlu sesekali menggulung jam tangan untuk mengekalkan ketepatannya, sementara dengan pergerakan penggulungan automatik, anda harus memakainya lebih kerap dan menggunakan penggulung jam untuk memastikan jam tangan tepat.

3. Perhatikan gaya dan bentuk

Memilih gaya dan bentuk jam tangan sangat penting. Bentuk yang paling popular adalah bentuk bulat, tetapi ada jam tangan dalam bentuk lain yang berbeza seperti segi empat sama, segi empat tepat, segitiga bahkan gabungan dua bentuk jam tangan boleh memiliki segitiga dalam dan lingkaran luar.

IKLAN

Pelbagai gaya jam tangan juga tersedia seperti penampilan sporty, gaya elegan atau gaya jam kasual. Jam tangan sporty yang ideal akan dibuat dari keluli tahan karat dan mempunyai tali getah. Gaya jam tangan yang elegan boleh dipakai pada pakaian apa pun dan idealnya jam tangan berlapis emas.

4. Bahan

Sekali lagi, pemakainya harus dipertimbangkan di sini, kerana jam tangan biasanya sesuai dengan warna kulit pemakai. Keluli tahan karat adalah bahan jam tangan yang popular di pasaran dan kelihatan paling baik bagi wanita dengan warna kulit yang sejuk, emas putih atau perak. Untuk wanita berkulit panas, jam tangan emas lebih disukai. Jam tangan sukan juga harus sesuai dengan warna kulit si pemakai, sebaiknya jam tangan getah. Jam tangan sukan getah hitam sesuai dengan pakaian sukan apa pun.

5. Dial

Biasanya, ukuran dail tidak boleh terlalu besar, juga tidak boleh terlalu kecil untuk ukuran pergelangan tangan individu. Diameter dail antara 28mm-38mm sesuai dan agak sempit, kebanyakan wanita lebih suka ukuran dail antara 34mm-38mm.

6. Kristal dan batu permata

Kristal meliputi selongsong jam tangan dan tiga jenis kristal umum: Kristal Sapphire, Plexiglas (atau plastik) dan Mineral. Kristal nilam adalah yang terbaik. Selongsong plastik lebih murah dan terdedah kepada calar dan kerosakan. Nilam dan mineral sebaliknya, tahan calar dan tidak mudah pecah. Walau bagaimanapun, kristal nilam dianggap sebagai yang terbaik dari ketiga-tiganya. Mengenai batu permata, batu permata berlian adalah salah satu yang paling mahal dan sesuai untuk wanita berkelas tinggi.

7. Tali

IKLAN

Tali jam tangan juga merupakan sesuatu yang harus diperhatikan. Tali gelang lebih sesuai untuk gadis remaja, atau wanita muda. Tali kulit menampilkan, gaya, kelas dan elegan, manakala warna atau elemen pada pakaian anda harus sesuai dengan tali kulit.

Untuk memilih jam tangan tahan lama, tali getah adalah pertaruhan terbaik. Jenis juga boleh berfungsi sebagai jam tangan sukan, kerana tidak mudah rosak dan sangat bersih. Oleh kerana wanita umumnya pemilih dan mempunyai pelbagai tali, jam tangan dengan tali yang boleh ditukar adalah pilihan paling selamat. Ingat, tali harus sesuai dengan warna kulit pemakainya.

8. Jenama

Memilih jenis jenama juga penting kerana membeli jenama akan membantu mengelakkan produk palsu jenama yang hampir menguasai pasaran. Kenali dahulu jenama di pasaran untuk mengelak anda dari ditipu. Sesuaikan jam tangan tersedia di pasaran dengan harga yang sesuai dengan anggaran peribadi.

Beberapa tren terpanas, jenama teratas dan gaya paling popular untuk membantu pencarian anda untuk mendapatkan jam tangan yang sempurna. Sekiranya anda tidak pasti mengenai jam tangan wanita mana yang hendak dibeli, pertimbangkan gaya hidup dan almari pakaian anda.

Sesuaikan Gaya Jam Tangan Dengan Personaliti

Sama ada anda menggemari keanggunan jam tangan mewah yang abadi atau lebih suka memakai penampilan paling terkini, penting untuk menggunakan jam tangan dengan yakin.

Jam Tangan Pintar 

Fitbit Charge 4

IKLAN

Teknologi jam tangan pintar terus berkembang dan menghasilkan jam tangan baru dan inovatif yang menarik bagi lelaki dan wanita. Banyak jam tangan pintar menjauhkan diri dari gaya kekok generasi sebelumnya dan mengambil penampilan yang lebih halus. Dari sporty hingga tradisional, jam tangan pintar memukul pasaran dalam kemasan yang bergaya untuk melengkapkan hampir semua gaya.

Jam Tangan Rose Gold

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VERNAKULAR (@vernakular_store)

Rose gold adalah salah satu trend perhiasan. Logam nada blush ini telah muncul kembali sesuai dalam setiap gaya. Jam tangan yang menampilkan gelang, sarung, dan dail rose gold memberikan sentuhan yang lebih feminin pada emas klasik. Sebagai pelaburan gaya yang bijak, jam tangan rose gold mengekalkan keanggunan abadi yang tidak pernah ketinggalan zaman.

Jam Tangan Skeleton

Jam tangan kerangka yang berani dan memikat bukan hanya untuk lelaki. Pembuat jam tangan mewah, menghasilkan versi feminin dari jam tangan klasik ini. Jam tangan kerangka mempunyai dail terbuka yang memperlihatkan roda gigi dan mekanik bahagian dalam. Jam tangan unik ini sangat sesuai untuk wanita yang menghargai apa yang ada di dalam.

Jam Tangan Teman lelaki

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VERNAKULAR (@vernakular_store)

Jam tangan “kekasih” yang besar dan memukul pemandangan, memberikan pergelangan tangan feminin lebih berani. Jam tangan berwajah besar mengambil nota dari fesyen lelaki, menggabungkan keyakinan dengan kelas. Memikat dengan sikap, jam tangan dengan kelenturan gender dirancang untuk menonjol.

Jam Tangan Bunga

Fesyen yang diilhamkan oleh taman adalah kemarakan dan aksesori anda yang tidak terkecuali. Sama ada anda menyukai pemandangan malam atau menuju ke tempat kerja, jam tangan bunga adalah sesuatu yang menarik untuk dipadankan dengan gaya pakaian. Jalur cetakan bunga dan dail timbul bunga memberikan jam tangan feminin yang cantik.

Jam Tangan Boleh Tukar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @fossil

Tidak ada yang mengatakan nilai seperti keserbagunaan dan aksesori jam tangan yang boleh ditukar ganti adalah kaedah terbaik untuk memastikan penampilan anda sentiasa berubah. Jam tangan yang mempunyai jalur yang boleh ditanggalkan membolehkan anda mengubah gaya dengan setiap majlis. Sekiranya anda akan melabur untuk jam tangan yang serbaguna ini, pilihlah yang membolehkan penyesuaian.

Jam Tangan Bercetak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swatch (@swatch)

Padankan penampilan anda dengan jam tangan yang berani yang pasti menarik perhatian. Dari tali leopard hingga chevron, jam tangan yang dicetak menghiasi pergelangan tangan fesyen yang bergaya. Aksesori fesyen fungsional ini bukan sahaja menyimpan masa, tetapi juga melengkapkan penampilan anda dengan gaya tambahan.

Jam Tangan Wraparound

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUESS Watches (@guesswatches)

Gandakan faktor bergaya anda dengan jam tangan. Kedudukan di atas gelang jam klasik, jam tangan wraparound mempunyai tali yang panjang yang berganda di pergelangan tangan, mewujudkan rupa berlapis. Terdapat dalam pelbagai bahan seperti batu berkilau dan kulit kasual. Jam tangan wraparound adalah cara mudah untuk mencapai gaya dan fungsi.

Jam Tangan Putih

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ice-Watch Malaysia (@icewatch_my)

Tanpa mengira pepatah lama, anda pasti boleh memakai warna putih selepas Hari Pekerja. Sama ada ia dipasangkan dengan aksen berlian atau dipakai dengan warna yang sangat terang, jam tangan Putih membuat gambar yang memancarkan keyakinan.

Jam Tangan Gelang

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SWAROVSKI (@swarovski)

Sekiranya anda tidak sabar untuk memakai gelang atau jam tangan untuk majlis khas, jam tangan gelang adalah penyelesaiannya. Menggabungkan fesyen dengan fungsi, jam tangan gelang menampilkan tali gaya perhiasan yang dapat terdiri dari gelang yang digilap hingga pesona yang menggantung, memberikan yang terbaik dari kedua dunia.

Jam Tangan Dua Nada

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Kors (@michaelkors)

Jam tangan dua nada adalah pilihan serba boleh untuk pemakai jam tangan biasa. Nada logam yang hangat dan sejuk digabungkan untuk mencipta gaya elegan santai tidak kira anda berada di pejabat atau ke gimnasium. Plus, jam tangan dua nada akan berkoordinasi dengan hampir semua perhiasan anda, menjadikannya lebih praktikal.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI