Terdapat perbualan yang berterusan dan berterusan tentang sama ada roti atau roti prata yang digunakan secara meluas, roti, boleh membantu orang ramai menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh beberapa faktor, profesional penjagaan kesihatan jarang mencadangkan roti ke atas prata. Roti lebih berkemungkinan mengandungi gula, bahan pengawet dan bahan tambahan lain yang tidak sihat manakala terdapat dalam pelbagai jenis, termasuk coklat, gandum penuh dan multigrain.

Kita semua terbuka kepada penyelesaian mudah. Sebagai contoh, jika kita tidak mempunyai roti untuk dihidangkan dengan sisa makanan, kita sering mendapatkan penyelesaian yang telah siap seperti roti. Pilihan terbaik seterusnya, pada pendapat kami, adalah roti. Jom bincangkan bagaimana roti alternatif yang lebih sihat ini untuk menurunkan berat badan.

ARTIKEL BERKAITAN: Jenis-jenis Roti Diet Rendah Karbo Baik Untuk Penghadaman. Paling Baik Kandungan Barli!

Inilah sebabnya roti lebih baik daripada roti:

Tinggi serat

Roti sememangnya pilihan yang lebih sihat kerana kehadiran serat termasuk protein, karbohidrat dan serat larut. Gentian ini memberikan anda rangsangan tenaga, menggalakkan peredaran darah yang baik juga membuatkan anda berasa kenyang untuk jangka masa yang lebih lama.

IKLAN

Lebih organik

Roti dihasilkan dengan banyak bahan pengawet, itulah sebabnya ia hanya bertahan selama kira-kira seminggu. Tetapi roti mesti disediakan dan dimakan segera kerana ia mempunyai jangka hayat yang singkat dan cepat rosak.

Kaya dengan bijirin penuh

Bahan utama dalam roti ialah tepung gandum yang tinggi dengan serat makanan. Tambahan pula, roti yang diperbuat daripada bijirin seperti jowar, bajra, ragi, dan lain-lain semakin menjadi-jadi di negara-negara Asia Selatan. Untuk membuat roti sesuai untuk penurunan berat badan, sesekali cuba masak dengan tepung yang berkhasiat.

Tiada yis

Tidak seperti bread, roti tidak termasuk yis. Ia disertakan untuk melembutkan dan menggebukan roti. Walau bagaimanapun, kerana ia mengeringkan badan dan menegangkan sistem pencernaan, ramuan ini lebih memudaratkan daripada bermanfaat.

Lebih ringkas

IKLAN

Kandungan berkhasiat roti kadang-kadang boleh dimusnahkan oleh bahan pengawet, penapaian dan pewarna seperti yang memberi warna pada roti perang. Walau bagaimanapun, doh untuk roti dibuat hanya daripada gandum, air dan kadangkala garam, ia juga menggunakan sedikit atau tiada minyak untuk memasak. Akibatnya, ia menjadi pilihan yang lebih selamat dalam senario ini.

Kaya dengan bahan kasar

Ini adalah manfaat semula jadi roti. Sebahagian besar roti bungkus diproses, oleh itu kandungan serat makanan adalah minimum. Oleh kerana roti tidak pernah diproses, ia mengekalkan kasarnya. Oleh itu, adalah lebih baik untuk bergantung pada roti untuk pengambilan kasar harian anda, yang penting untuk memudahkan pergerakan usus.

Lebih baik untuk pesakit kencing manis

IKLAN

Oleh kerana indeks glisemiknya yang tinggi dan pemprosesan sebagai hidangan yang diproses, roti sangat manis dan masin, menjadikannya pilihan yang tidak sihat untuk pesakit kencing manis. Roti bukanlah pilihan yang bagus untuk menurunkan berat badan kerana GI yang tinggi, yang menyebabkan ia cepat mencerna dan mengeluarkan gula.

ARTIKEL BERKAITAN: Tiada Acuan, Tiada Pembekuan! Pastikan Roti Segar Selama Berminggu Dengan ‘Hack’ Ini

Semuanya bergantung pada jenis badan dan metabolisme anda sebagai tambahan kepada pembolehubah lain ini. Pertimbangkan untuk menukar daripada diet roti-sabji kepada sekeping roti jika makan sekeping roti dengan salad membantu anda menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Memandangkan roti hanyalah sebahagian daripada hidangan anda dan bukan keseluruhan hidangan itu sendiri, adalah penting untuk menggabungkan roti atau roti anda dengan makanan yang benar-benar sihat, terutamanya jika anda ingin menurunkan berat badan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/7NyoTi2CRdk

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI