Roti adalah makanan ruji isi rumah dengan 99.8 peratus isi rumah menambahkannya ke dalam bakul beli-belah mereka.

Ramai yang kurang pasti tentang cara terbaik untuk menyimpan roti bagi memastikan ia kekal segar selama mungkin, dan cara mengurangkan kemungkinan ia berkulat. Untuk membuat sebuku roti bertahan selama mungkin, anda perlu memilih roti terbaik dari rak pasar raya.

Pakar pemakanan mengesyorkan untuk menyemak dahulu tarikh guna sebelum yang tertera pada pelekat kuning pada roti yang dibalut lilin.  Roti masih boleh dimakan selepas tarikh Best Before, walaupun mungkin tidak pada kualiti terbaiknya. Pengguna hendaklah sentiasa memeriksa sebarang acuan sebelum memakannya.

Ramai pengguna menggunakan ujian ‘memerah’ untuk menentukan sama ada roti mereka segar yang boleh merosakkan roti jika terlalu berat, jadi tidak disyorkan.

ARTIKEL BERKAITAN: Walaupun Lapar, Jangan Sesekali Makan Bahagian ‘Bersih’ Roti Berkulat Sebab…

IKLAN

Pilihan pembungkusan yang tepat

Satu lagi perkara yang perlu diperhatikan ialah pembungkusan, periksa ia tidak rosak sebelum dimasukkan ke dalam bakul anda. Bagi mereka yang lebih suka menyimpan roti mereka di dalam tong roti, Jika keadaan hangat maka roti itu mungkin tidak tahan dan berkulat, jadi simpan di dalam peti sejuk jika anda tidak mahu memakan roti dengan cepat.

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui sama ada roti melepasi tahap terbaiknya:

IKLAN
  • Keadaan panas boleh mempercepatkan pertumbuhan acuan, mujurlah penampilan bintik-bintik acuan hijau/biru dan aroma yang tersendiri memberi amaran kepada pengguna bahawa produk itu tidak sesuai untuk dimakan.
  • Dari segi roti coklat berbanding roti putih, “tiada perbezaan” dalam masa untuk proses pengacuan berlaku antara varieti.

ARTIKEL BERKAITAN: Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Badan Anda, Sekiranya Makan Roti Setiap Hari

IKLAN

 

Sesetengah penggodaman penyimpanan makanan mencadangkan mengeluarkan roti yang dihiris daripada beg plastik yang dijual, tetapi apakah yang disarankan? Langkah terbaik untuk menyimpan roti dalam pembungkusan asalnya.  Mengeluarkan roti boleh menyebabkan kerosakan dan boleh membuat roti menjadi lebih cepat berkulat jika tangan kotor.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/HwVUooOKPLU

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI