Selepas 12 tahun persiapan, akhirnya Piala Dunia FIFA 2022 telah bermula pada hari Ahad, 20 November. Menjadikannya Piala Dunia pertama yang dianjurkan di negara Arab. Ini ditunjukkan dalam setiap aspek kejohanan, dari stadium berbentuk khemah hinggalah maskot. Tetapi kejutan berlaku apabila kejohanan bermula dengan ahli perniagaan termuda Qatar Ghanim Al Muftah membaca sepotong ayat al-Quran.

Berkongsi pentas dengan pelakon terkenal Morgan Freeman, ikon remaja Ghanim Al Muftah bercakap mengenai keterangkuman dan kepelbagaian dan kemudian membaca “(Wahai manusia! Kami menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan, dan Kami menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku, supaya kamu boleh berkenalan. Orang yang paling baik di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa.) [Surah al-Hujurat:13]

Remaja istimewa duta piala dunia FIFA

Ghanim Al Muftah dilahirkan dengan gangguan jarang berlaku yang menjejaskan tulang belakang bawah yang dipanggil Sindrom Regresi Caudal. Memandangkan sangat sedikit peluang untuk hidup oleh doktor, dia telah berjaya hidup melebihi lima belas tahun. Kemudian menamakan duta Piala Dunia FIFA.

Orang Arab dan Muslim melalui media sosial menyatakan rasa bangga mereka terhadap upacara yang dipengaruhi Arab dan cara Qatar memperkenalkan Islam kepada berbilion-bilion di seluruh dunia.

Bola Sepak menyatukan masyarakat

Morgan Freeman juga menceritakan segmen pembukaan untuk Piala Dunia FIFA dan kemudian terus menyampaikan mesejnya mengenai kemasukan sebagai keamanan. Beliau menyatakan dalam ucapannya:

Qatar Memperkenalkan Islam Kepada Seluruh Dunia, Pembukaan Rasmi FIFA 2022 Dengan Bacaan Surah Al-Hujurat.

“Apa yang menyatukan kita adalah lebih besar daripada apa yang memecahbelahkan kita. Kami adalah satu suku besar dan Bumi adalah khemah kami. Bersama-sama kita boleh menyeru agar semua orang bersatu,”

“Ini adalah panggilan kepada seluruh dunia. Bola sepak menyatukan rakyat dan negara. Terdapat satu benang harapan dan rasa hormat. Bola sepak meluaskan dunia, ia menyatukan negara dalam kecintaan mereka terhadap permainan yang berharga ini. Apa yang menyatukan negara, menyatukan masyarakat. Kita semua mempunyai sejarah bola sepak, begitu juga dengan Qatar.”

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Ada 1050 Kerusi Tempat Duduk, Al Masaa Cafe Di Riyadh Arab Saudi, Kedai Kopi Terbesar Di Dunia

Qatar Memperkenalkan Islam Kepada Seluruh Dunia, Pembukaan Rasmi FIFA 2022 Dengan Bacaan Surah Al-Hujurat.

Segmen mereka telah berakhir dengan Freeman menghulurkan tangan untuk memegang tangan Muftah, hampir mencipta semula lukisan Kelahiran Adam.

Piala Dunia FIFA 2022 bermula pada 20 November akan dihoskan di Timur Tengah buat kali pertama dalam sejarahnya. Apabila mereka bentuk simbol Piala Dunia Qatar yang ditunggu-tunggu, jelas negara teluk itu dengan bangganya mendapat inspirasi daripada budaya Arab dan Timur Tengah.

Inspirasi dan Piala Dunia FIFA 2022

Logo

Qatar Memperkenalkan Islam Kepada Seluruh Dunia, Pembukaan Rasmi FIFA 2022 Dengan Bacaan Surah Al-Hujurat.

IKLAN

Logo ‘FIFA World Cup Qatar 2022’ direka menggunakan warna putih dan burgundy (annabi) bendera Qatar, dengan nombor 8 merujuk kepada stadium Piala Dunia yang baru dibina. Tetapi menurut penganjur, logo itu juga dengan bijak melambangkan warisan “tidak berkesudahan” yang akan ditinggalkan Piala Dunia ini di Qatar selepas tamatnya, pakaian tradisional Qatar dan juga riak bukit pasir di negara itu. Manakala motif bunga di bahagian bawah logo membangkitkan seni tradisional Arab dan dua titik di sekeliling bola sepak di kiri atas dan regangan di tengah perkataan “Qatar” menggunakan kaligrafi Arab.

Maskot

Maskot Piala Dunia “La’eeb” (perkataan bahasa Arab bermaksud pemain berkemahiran tinggi) melambangkan Ghutra dan Agal (hiasan kepala Arab) tradisional rantau Teluk yang boleh dilihat di mana-mana di jalan-jalan di Doha.

Poster

Poster rasmi, yang muncul di terminal “D-18” di Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad, adalah imej hitam-putih tangan yang diangkat ke langit melambai Ghutra dan Agal. Bahagian atas poster memaparkan bola sepak dengan warna bendera Qatar dan perkataan “Hayaa” (Ayuh) dengan “2022”. “Hayaa” juga merupakan gelaran rasmi yang diberikan kepada kad peminat yang ditetapkan untuk memasuki stadium dan menggunakan pengangkutan secara percuma.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Wany Hasrita & Ibu Antara Yang Bertuah Terima Al-Quran Pemberian Raja Arab Saudi

Poster itu direka oleh artis Qatar, Bouthayna Al-Muftah, yang mereka tujuh poster hitam putih lain yang mewakili gerakan seni bola sepak di tengah-tengah padang pasir.

Stadium

Qatar Memperkenalkan Islam Kepada Seluruh Dunia, Pembukaan Rasmi FIFA 2022 Dengan Bacaan Surah Al-Hujurat.

Kebanyakan inspirasi reka bentuk stadium piala dunia diambil daripada unsur-unsur budaya rantau ini, termasuk “Al Thumama” yang mewakili Ghutra, “El-Bayt” yang diilhamkan oleh khemah Badwi, “Al Janoub” yang melambangkan bot tradisional, dan “Lusail” yang adalah serupa dengan tanglung fanar.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: ALARABINUK

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI