Selain jantung, darah tinggi atau kencing manis, kanser juga turut menjadi penyakit paling digeruni wanita. Malah ramai wanita yang survive kanser ini dan ada juga telah bertemu Pencipta-Nya. Ada yang kita tahu sebab dan salah satunya adalah berpunca dari pemakanan dan persekitaran yang ada di sekeliling kita. Malah ada juga dalam usia masih muda turut menderita sakit yang sama.

Perkongsian di laman sosial facebook, lepas bekas Pegawai Farmasi, Najihah Che Seman juga turut memberi ingatan tentang bahaya kanser ini.

Pengalamannya sebelum ini digunakan untuk berkongsi maklumat 8 penyebab kanser yang memang sering kita buat.

Memang gerun lebih-lebih lagi yang nombor 6, macam tak percaya pun ada. Selalunya kalau berat badan berlebihan akan dikaitkan dengan kencing manis ataupun darah tinggi.

Gerun kan bila dengar tentang kanser. Mana taknya kita dengar seorang demi sorang meninggal sebab kanser. Kanser ni ada banyak faktor dan lebih menggerunkan faktor ini memang bersepah di sekeliling kita.

1- Makanan

Kenapa coach sangat tekankan kurangkan process food dan junk food.

 – Process food ada banyak pengawet, perasa dan pewarna. Sama dengan sosej atau isi ketam yang dibakar dan dijual kepada kanak-kanak depan sekolah juga sangat berbahaya!.

Semua makanan process biasa mengandungi pengawet, perasa dan pewarna yang boleh menyebab risiko kanser. Tapi yang paling berbahaya adalah sosej dan isi ketam serta sosej yang banyak dijual di depan sekolah anak-anak kita.

 – Air yang pelbagai warna dan perisa semata-mata juga bahaya. Biasakan diri untuk minum jus buah atau air kosong sahaja.

– Malah penggunaan penambah rasa yang sangat tidak terkawal juga salah satu faktor penyebab kanser.

Air berwarna warni mungkim nampak menarik. Tapi awas! Ia penyebab kanser.

Dan kalu kita perasan orang yang biasa makan di kedai lebih terdedah kepada kepada penambah rasa dan lebih berisiko mendapat kanser.

Untuk lebih selamat, banyakkan masak sendiri di rumah.

– Malah plastic yang digunakan membungkus sup atau tomyam atau apa-apa masakan panas sudah pasti ada interaksi dengan plastic dan menyumbang pada kanser.

Makanan panas diletak dalam pastik juga menyumbang kepada kanser. Selalu kita buat kan?

2-Keturunan

Apabila keluarga kita ada kanser, kemungkinan untuk dapat kanser lebih tinggi mencecah 50% berbanding dengan orang yang tiada sejarah keluarga kanser. Keluarga yang ada sejarah kanser perlu lebih berhati-hati.

Jika ada ahli keluarga mengalami kanser.

3- Environment

Kawasan industri atau kilang yang banyak merembeskan bahan kimia dan toksik juga antara faktor kanser. Ketika saya bertugas di HSNZ, doctor pakar ada bagitahu kebanyakan kanak-kanak mendapat kanser leukemia menetap di kawasan berdekatan kawasan industry seperti kawasan PAKA.

Penduduk kawasan kilang industri lebih berisiko mendapat kanser dari tempat yang jauh dari kawasan industri.

4-Penggunaan microwave

Awas penggunaan microwave memang penyebab kanser!. Kalu kita lihat negara barat sedia maklum dengan isu ini dan itu antara sebab microwave jarang digunakan di sana malah diharamkan di beberapa negara. Radiasi dari microwave mengubah DNA makanan kepada bersifat carcinogenic terutama dalam makanan bersusu dan bijirin.

Microwave mengubah molekul makanan kepada carcinogenik! Malah microwave jarang digunakan di negara barat kerana mereka sedia maklum bahaya microwave.

5-Kosmetik

Penggunaan kosmetik juga boleh menyebabkan kanser terutama kanser kulit. Kandungan seperti paraben dan mercury adalah toxic dan penyebab kanser.

Awas Pemakai tegar kosmestik. Pendedahan tempoh panjang kepada kosmetik boleh menyebabkan anda berisiko mendapat kanser!

6. Overweight

Orang yang obes mempunyai risiko yang lebih tinggi bukan sahaja mendapat penyakit darah tinggi, kencing manis malah juga mendapat kanser seperti kanser payudara, dan kanser usus. Ini antara sebab utama anda perlu turun berat badan dengan segera.

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan juga adalah lebih berisiko dari yang kurus untuk mendapat kanser!.

7. Faktor lain seperti stress, radiasi, asap rokok dan cahaya matahari juga menyumbang risiko kanser.

Banyakkan? Itu sebabnya coach bagitahu sebenarnya semua orang boleh mendapat kanser!

Macam mana nak kurangkan risiko kanser?

Elakkan faktor kanser di atas. Amalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat.

Tinggikan immune system badan. Makan makanan yang tinggi antioxidant seperti green tea juga sangat penting untuk mencegah kanser!

p/s: Orang yang mempunyai berat badan berlebihan juga adalah lebih berisiko dari yang kurus untuk mendapat kanser!.

SILA SHARE JIKA BERMANFAAT.

SUMBER: NAJIHAH CHE SEMAN

Tinggalkan Komen