Sebut sahaja nama Jasmin Suraya Chin, pasti terbayangkan sosok tubuh genit, pelakon jelita berdarah Cina, yang lantang bersuara mengenai isu bantuan atau tajaan menyambung pengajian khususnya bagi mereka yang kurang berkemampuan.

Terdahulu, beliau juga pernah tular akibat timbulnya dakwaan bahawa dia suh menukar agama di India sedangkan, Jasmine pernah mengakui bahawa dia menghadiri kelas tahfiz anjuran rakan selebriti, Neelofa.

Pernah Berhasrat Mahu Jadikan Tahfiz Quran Pegangan Hidup

Jasmin mengakui bahawa pada mulanya, dia hadir dengan niat hanya untuk mendengar sahaja.

Namun, lama kelamaan rasa suka dan gemar menghadiri kelas tahfiz itu. Malah Jasmine merasakan ia merupakan satu perjalanan terindah dalam kehidupannya.

“Ketika saya menghadiri majlis sebelum ini, saya pakai pelitup muka kerana kalau boleh tak mahu orang kenal, duduk pun belakang. Cuma saya hadir sekadar untuk mendengar,” ujarnya.

“Saya belajar secara berperingkat. Saya rasa saya suka kerana ia jadi pegangan hidup,” kata Jasmine.

IKLAN

Tetapi HIJABISTA mendapati, hantaran berkenaan kenyataan ini telah dipadam dari laman Instagram milik Jasmine dan tidak dijelaskan mengapa dia berbuat demikian.

Tambah Jasmin lagi, jika dia harus memilih antara kerjaya dan agama, pilihan utama bagi Jasmine pastinya agama kerana ia penting untuk menentukan hala tuju dan kehidupan seseorang.

“Perubahan di dalam industri seni berubah dalam masa yang sangat cepat. Suatu hari kita berada di atas atau sebaliknya.

IKLAN

“Jadi, untuk memiliki sesuatu yang saya tidak ada dalam hidup (agama), bagi saya ia rasa selamat dan stabil seperti mempunyai arah,” ujarnya.

Ketika ditanya, setelah mendekatkan diri dengan majlis-majlis keagamaan, adakah dia akan melakukan penghijrahan? Ini respons Jasmine.

“Biarlah perlahan-lahan belajar. Saya sayangkan sesebuah agama itu, saya tak tahu prosesnya berlaku dalam keadaan tertekan,” jelasnya.

IKLAN

Bagaimanapun, terdahulu,  Jasmin menyifatkan bahawa isu keagamaan ini merupakan sesuatu yang amat Personal bagi dirinya, meskipun tidak mendapat tentangan mahupun halangan daripada ibunya.

Sekadar info, artikel ini merupakan artikel olahan semula dari Media Hiburan

Sumber: Harian Metro, Media Hiburan, Mstar & Facebook Jasmine Suraya Chin

Artikel berkaitan: Upload Foto Berhijab, Penampilan Versatile Jasmine Suraya Buat Semua Terpukau

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI