Seorang gadis kecil molek berusia 25 tahun memulakan perniagaan sendiri berbekalkan ilmu dalam bidang rekaan seni grafik, Ain Nurina sebagai pengasas dan pengarah kreatif CASESBYWF.

Memang tidak pernah dijangkakan jenama sarung telefon yang menjadi kegilaan ramai ini, pemiliknya seorang hijabi yang muda dan berdidikasi. Kegigihan Ain Nurina memulakan perniagaan menjadi inspirasi hijabi di luar. Jom ikuti cabaran yang Ain Nurina dan strategi menaikkan jenama CASESBYWF ke tahap ini.

Bersyukur mempunyai kemahiran dan minat dalam rekaan

Idea perniagaan muncul pada tahun 2015 ketika Ain menjalankan perniagaan menjual tudung. Sanggup bertukar android ke iPhone, Ain gemar memilki pelbagai jenis sarung telefon. Dari situ Ain dapati pelbagai jenis rekaan untuk iPhone berbanding Android

“Malangnya, setelah menaik taraf, saya menyedari masih belum ada pilihan yang cukup untuk model iPhone kerana reka bentuk yang ada tidak dapat berbicara dengan jiwa pereka saya yang menyukai sesuatu yang unik.” ujar Ain.

“Saya survey pelbagai jenama dan penjual, tidak ada yang memenuhi kriteria saya sebagai pembeli, jadi ketika saya memutuskan untuk memulakan jenama Phone Case saya sendiri menggunakan set kemahiran yang saya miliki sebagai pelajar reka bentuk dan minat saya untuk reka bentuk.” Begitulah CASESBYWF bermula.

Nama jenama setaraf Antarabangsa

Terkeliru dengan nama jenama ramai yang menganggap jenama ini berasal dari luar negara. “Saya memang dapat soalan ini banyak! WF sebenarnya adalah singkatan dari Wallflower. Semasa saya memulakan perniagaan sebelumnya, itulah nama syarikat yang saya pilih. Saya secara peribadi menganggap diri saya sebagai Wallflower kerana saya menganggap diri saya seorang introvert.”

Namun apabila menceburi di dalam dunia perniagaan, Ain mencabar diri setiap hari untuk keluar dari zon selesa. “Masih berpegang pada nama Wallflower kerana ia mengingatkan saya tentang siapa diri saya sebelum ini dan apa yang menjadi saya hari ini.” kongsi Ain bagaimana wujudnya nama jenama ini.

Dua jawatan dalam syarikat bukan penghalang

Selaku pemilik syarikat memegang dua jawatan di CASESBYWF. Pengarah syarikat dan sebagai pengarah kreatif, Ain Nurin bertanggungjawab ke atas segala keputusan dari segi arahan seni dan konsep bagi setiap koleksi yang dikeluarkan oleh CASESBYWF mahupun kolaborasi dan koleksi sendiri.

Jenama pilihan ramai ini menarik perhatian ramai, menapak dalam industri ini pasti mempunyai pengalaman menarik.

IKLAN

“Pengalaman menarik bagi saya apabila saya terserempak dengan para pelanggan di luar sambil mereka memakai sarung telefon dari CASESBYWF. Tidak dapat digambarkan perasan seronok itu bila saya sendiri melihat orang yang tidak saya kenali memakai hasil kerja saya. Itu adalah momen paling menarik bagi saya sepanjang perjalanan membina jenama CASESBYWF ini.

Kolabrasi dengan selebriti tempatan setaraf antarabangsa

Membawa jenama CASESBYWF pada tahap ini, pasti banyak strategi pemasaran yang dijalankan, salah satunya kolabratif bersama selebriti tempatan yang punyai nama setaraf antarabangsa.

Pasti punyai banyak cabaran dan rintangan. Walaupun baru berusia 25 tahun Ain Nurin tangkas menjalankan tanggungjawab dan dengan adanya kumpulan kreatif dan pemasaran CASESBYWF yang cukup bagus.

Ya cabaran pasti ada! Paling dahsyat bagi saya adalah saat ingin mendapat kepercayan dari nama-nama besar untuk menerima lamaran kami untuk berkolaboratif. Saya masih ingat pada tahun 2018, Athisha Khan merupakan Youtube Vlogger dan Influencer pertama yang sudi menerima lamaran kami untuk berkolaboratif.

Sejak itu, kami mula diterima oleh nama-nama besar yang lain seperti Cupcake Aisyah, Yuna, Shalma Aina, Hanis Zalikha dan jenama minuman seperti Tealive. Setelah melihat perjalanan saya setakat ini, saya bersyukur saya tidak pernah berputus asa untuk cuba berkali-kali sehingga ada yang sudi menerima jenama CASESBYWF yang dahulunya tersangat kecil.

IKLAN

Disaat jenama saya tidak diterima oleh mana-mana nama besar, saya fokus lebih kepada menguatkan kepercayaan bersama para pelanggan dan kualiti jenama CASESBYWF. Alhamdulillah ia membuahkan hasil seperti apa yang anda lihat hari ini.”

Fasa Pandemik Covid-19 peranan penting ‘Purchasing power’

Perniagaan saya juga tidak terlepas dari tempias Covid-19 ini. ‘Purchasing power, antara halangan yang CASESBYWF harungi. Majoriti individu lebih peka dalam berbelanja di dalam fasa covid-19 ini oleh kerana faktor ekonomi. Perlu ada strategi yang tepat bagi memastikan CASESBYWF dapat bertahan di dalam keadaan yang sukar sebegini.

“Cara saya atasi dengan melakukan kolaboratif bersama jenama-jenama lokal agar kami dapatkan cross-followers antara jenama untuk memberi lebih exposure yang dapat memanfaatkan kedua-dua jenama as a win-win situation. Contohnya koblrasi terbaharu bersama jenama kosmetik tempatan, Velvet Vanity Cosmetics. Cara ini dapat meningkatkan sales kedua belah pihak. Justera dapat atasi halangan kekurangan purchasing power.

Penting perkhimatan penghantaran yang dipercayai

“Pesanan bulanan kami berkisar pada sekitar 2000-3000 kes dan setelah bekerjasama dengan Ninja Van, mereka telah menunjukkan bahawa mereka dapat menangani semua penghantaran kami, bahkan ketika musim puncak atau musim penjualan.

IKLAN

Sebelum ini, saya biasa menulis nota konsainan secara manual dan perlu pergi ke pejabat pos sendiri tetapi setelah bekerjasama dengan Ninja Van, prosesnya lebih lancar dan senang. Selain itu, mereka juga dapat menyediakan sistem penghantaran yang boleh dipercayai yang disatukan secara langsung dengan laman web kami dan proses kami menjadi dua kali lebih cepat daripada aliran sebelumnya. Pelanggan kami benar-benar menikmati penjejakan pesanan automatik dan analisis masa nyata.” Begitulah pentingnya ada sistem penghantaran yang dipercayai.

Setelah bekerja dengan Ninja Van dalam beberapa tahun terakhir, saya yakin dapat mengatakan bahawa mereka dapat membantu perniagaan saya untuk memenuhi tahap pemenuhannya dan ini juga menanamkan rasa percaya pada pelanggan kami.

Tambahan pula, Ninja Van telah membina sistem yang membolehkan ketelusan sepenuhnya bagi pelanggan kami untuk mengesan dan mengesan bungkusan mereka, ketika mereka bergerak dari CASESBYWF ke hab Ninja Van, kemudian ke depan pintu mereka.

Ninja Van benar-benar menyedari kepentingan jenama homegrown dan memberi kami cara yang lebih mudah untuk menghubungkan produk kami dengan pelanggan melalui inovasi, menjadikan pengurusan rantaian bekalan lancar.

Pastinya impian ingin ke tahap antarabangsa

Antara strategi saya untuk menapak dalam industri adalah dengan melebarkan sayap ke peringkat antarabangsa. Buat masa ini, CASESBYWF lebih fokus kepada market lokal. Misi untuk menjadi sebuah jenama yang terkenal di persada antarabangsa. Memperbanyakkan variasi produk, selain sarung telefon Casesbywf mengeluarkan produk lain seperti Macbook case, iPad case, Airpod case dan pelbagai lagi aksesori telefon dengan kreativiti yang maksima antara strategi kumpulan kreatif CASESBYWF.

Perniagaan yang bermula dari bilik tidur

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ain Nurina (@ainnurina)

Memulakan perniagaan dari di bilik tidur tetamu keluarga untuk 3 tahun pertama perniagaan ketika masih menuntut di universiti. Hari ini, syarikat berkembang sehingga 12 orang dan mempunyai pelanggan dari seluruh dunia.

“Untuk hijabi yang ingin memulakan perniagaan, berani untuk berfikir besar walaupun anda harus mula kecil dan menjadikannya alasan utama anda.” Nasihat Ain Nurin pada pemula.

Perlu ada perancangan yang teliti yang menyakinkan

Kami selalunya akan melamar jenama local atau selebriti terkenal contohnya Yuna melalui kertas kerja. Tetapi ianya tidak semudah itu kerena sesebuah jenama perlu gah dimata mereka untuk mereka memberi perhatian terhadap sesebuah lamaran. Selalunya makan masa beberapa tahun untuk sesebuah lamaran itu diterima. Jadi ia memerlukan tahap kesabaran yang tinggi. Selalunya saya akan beri fokus lebih untuk bangunkan jenama saya agar dapat menarik perhatian mereka yang dilamar. Alhamdulillah, berkat usaha dan kesabaran. CASESBYWF berjaya skor beberapa kolaborasi sepanjang 6 tahun di dalam industri.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI