Terdapat tiga produk siang hari yang pakar dermatologi bersumpah apabila ia datang untuk meminimumkan kesan penuaan.

Benar, untuk mencapai kulit terbaik anda secara amnya memerlukan rawatan yang diperibadikan (sebaik-baiknya yang dipilih untuk anda oleh pakar dermatologi), tetapi terdapat formula klasik tertentu yang benar-benar berkesan untuk setiap jenis kulit pada setiap peringkat kehidupan.

ARTIKEL BERKAITAN: 21 Pencuci Muka Ini Mampu Kekalkan Kelembapan Semula Jadi Kulit Kombinas

Ingat ya, rutin diperkemas yang boleh anda kekalkan secara konsisten adalah lebih baik daripada mana-mana ritual 10 langkah yang diilhamkan oleh aliran TikTok. Anda sentiasa boleh menambah aktif khusus pada bila-bila masa anda memerlukannya, selepas semua.  Di bawah, pakar dermatologi memecah tiga produk yang anda perlu membina rutin penjagaan kulit pagi anda.

1. Pembersih yang lembut

Pembersihan adalah salah satu asas kepada mana-mana rutin penjagaan kulit yang baik, dan perlu dilakukan beberapa kali seminggu pada kadar minimum.

IKLAN

Bersihkan wajah dengan sabun lembut.  Adalah penting untuk mengeluarkan sisa produk yang telah anda gunakan pada waktu malam, sama ada pembersih anda datang dalam bentuk bar atau cecair, ia mestilah lembut, dan masukkan asid salisilik jika kulit anda terdedah kepada minyak.

2. Serum antioksidan dengan vitamin C dan asid ferulik

Mencipta penghalang untuk melindungi kulit daripada radikal bebas adalah kunci.  Pakar mencadangkan menggunakan serum yang mengandungi kedua-dua vitamin C dan asid ferulik hasil gabungan kuasa antioksidan dan keupayaan untuk membawa sinaran pada kulit.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: 6 Serum Vitamin C Ini Trending, Yang Dah Guna Akui Tak Boleh ‘Berhenti’. Kulit Lebih Licin, Cerah, Muda Dan Bercahaya!

Vitamin C pada kepekatan sekitar 12 peratus membantu dengan pigmentasi dan menyokong sintesis kolagen.  Selain menjadikan vitamin C tersebut lebih berkesan, asid ferulik juga akan membantu meningkatkan ketegasan kulit sambil melembapkan dan memberikan kesan anti-radang.  Dan jika kulit anda sangat kering?  Cari formula dengan vitamin E.

3. SPF yang baik dengan atau tanpa pelembap tambahan

IKLAN

Tiada yang lebih bermanfaat dari perspektif anti-penuaan daripada SPF yang hebat.  Anda akan sukar untuk mencari pakar dermatologi yang tidak mengesyorkan memohon sekurang-kurangnya sekali sehari.  Persoalannya ialah: adakah anda perlu menggunakan pelembap biasa juga?  Ia bergantung pada kulit anda.

Sebagai contoh, menggunakan SPF spektrum luas dan bukannya pelembap, sama ada untuk menggunakan krim tambahan bergantung pada perasaan kulitnya setiap pagi.  Jika anda menggunakan pelembap, pastikan anda mencari pelembap yang mengandungi asid hyaluronik atau seramida dan letakkannya selepas serum anda tetapi sebelum SPF.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/RDfrPRycbKo

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI