Piala Dunia Qatar yang berlangsung sejak 20 November lalu bukan setakat gelanggang perlawanan bola sepak bagi pasukan bola bagi setiap negara berentap menonjolkan kekuatan pasukan masing-masing.

Menariknya, Piala Dunia 2022 yang dianjurkan di Qatar itu menjadi medium kepada ratusan orang bukan islam untuk memeluk agama suci Islam termasuklah sebuah keluarga dari Brazil.

Masuk Islam Dengan Rela Hati Tanpa Paksaan

Memetik laporan Free Press Journal, keluarga yang terdiri seramai enam orang itu, dengan rela hati telah memeluk agama Islam di sebuah masjid semasa Piala Dunia 2022 di Qatar sedang berlangsung.

Moment penuh bersejarah itu, telah direkodkan dalam sebuah video memaparkan pasangan suami isteri dan empat orang anak mereka telah melafazkan Shahadah yang dibacakan oleh seorang pendakwah.

Ketika ditanyakan apakah perasaan setelah memeluk Islam, ini respon mengejutkan dari keluarga itu

IKLAN

Artikel berkaitan: Dua Hari Setelah Peluk Islam, Aktres Perancis Marine El Himer Jejak Kaki Ke Tanah Suci Tunaikan Umrah

“Saya tidak tahu bagaimana mahu mengungkapkannya. Sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata.

“Ia satu perasaan yang menenangkan hati saya,” katanya.

IKLAN

Tambahnya lagi, keinginan mereka untuk memeluk agama Islam adalah secara sukarela tanpa paksaan dari mana-mana pihak mahupun individu.

“Tiada seorang pun orang Islam memaksa kami memilih agama ini,” jawab anak perempuan keluarga tersebut.

Untuk rekod, menurut beberapa ciapan di akaun Twitter, lebih 500 penyokong bola sepak telah memeluk agama Islam sejak kejohanan itu bermula.

IKLAN

Manakala pada hari kedua Piala Dunia berlangsung terdapat seorang lelaki warga Mexico telah memeluk Islam di sebuah masjid di perkampungan budaya Katara di Doha.

Sumber: Twitter Free Press Journal & Free Press Journal

Artikel berkaitan: “Ada Sebab Kukuh Kenapa Allah SWT Suruh Menutup Aurat,” – Bekas Ratu Cantik Filipina Peluk Islam, Kini Tampil Berhijab

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.