Pada penyampaian trofi Piala Dunia selepas kemenangan Argentina ke atas Perancis dalam perlawanan akhir pada hari Ahad, Lionel Messi ditawarkan bisht, jubah tradisional Arab, untuk dipakai oleh emir Qatar.

Messi membenarkan Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani meletakkan jubah itu di bahunya sebelum mengambil trofi Piala Dunia daripada Presiden FIFA Gianni Infantino dan mengangkatnya di hadapan rakan sepasukannya yang teruja.

Bisht jubah terkenal seluruh dunia

Bisht ialah jubah panjang yang diperbuat daripada bahan yang ringan iaitu bulu unta dan bulu kambing, selalunya tipis dengan hiasan yang diperbuat daripada emas tulen yang dipakai di atas thobe putih.

Jubah ini adalah pakaian yang telah dipakai selama berabad-abad semasa majlis khas, terutamanya dipakai di Teluk. Ia dilihat sebagai tanda penghargaan dan penghormatan dan lazimnya dipakai oleh pegawai atasan seperti ahli politik, syeikh dan individu lain yang berstatus tinggi.

ARTIKEL BERKAITAN: Qatar Memperkenalkan Islam Kepada Seluruh Dunia, Pembukaan Rasmi FIFA 2022 Dengan Bacaan Surah Al-Hujurat.

Apa yang istimewa tentang bisht?

Mustafa Baig, pensyarah pengajian Islam di Universiti Exeter, memberitahu agensi berita dpa bahawa bisht adalah jubah rasmi yang dipakai oleh diraja, orang kenamaan, pengantin lelaki pada hari perkahwinan mereka dan graduan pada majlis graduasi.

IKLAN

“Jadi hanya beberapa orang terpilih yang benar-benar akan memakai bish itu,” katanya. “Mereka pada dasarnya menghormatinya Messi dengan meletakkannya di atas bahunya. Ia seperti tanda penghormatan dan hanya semacam sambutan budaya dan penerimaan budaya.”

Baig berkata ia juga mewakili pakaian kebangsaan Qatar, tetapi hanya pada majlis-majlis penting.

“Dan ini adalah acara yang paling penting. Maksud saya, mungkin tiada majlis yang lebih besar, jadi mereka meletakkannya sebagai tanda penghormatan,” katanya.

Baig berkata dia melihatnya sebagai “pelukan Messi terhadap budaya tempatan”, menambahkan bahawa ia adalah “perkara yang cukup membanggakan” untuk Qatar lakukan bagi pihak mereka.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Piala Dunia Qatar Jadi ‘Saksi’ Enam Sekeluarga Peluk Islam Seikhlas Hati

Pandangan sudut berbeza

Hassan al-Thawadi selaku setiausaha agung jawatankuasa penganjur Piala Dunia Qatar, berkata: “Ia adalah pakaian untuk majlis rasmi dan dipakai untuk perayaan. Ini adalah perayaan Messi.

Walaubagaimanapun ada beberapa pihak juga tidak memahami akan budaya negara itu dan menganggapnya seperti merosakkan momen kemenangan pasukan bola itu.

IKLAN

Penyampai BBC Gary Lineker merasakan keputusan itu merosakkan apa yang sepatutnya menjadi “saat ajaib”.

Manakala bekas penyerang England itu berkata: “Ini adalah detik ajaib. Nampaknya memalukan dengan cara mereka menutup Messi dengan baju Argentinanya.”

Bekas pertahanan Argentina, Pablo Zabaleta bersetuju, berkata: “Kenapa? Tiada alasan untuk berbuat demikian.”

Ia mungkin satu pemandangan yang pelik bagi mereka yang tidak biasa dengan adat itu.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: AlJazeera

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI