Apabila hendak berpindah rumah baharu, tentunya masalah yang sering dihadapi ialah ketika mengemas barang-barang. Bagi yang mempunyai bajet lebih maka bolehlah menggunakan perkhidmatan pindah rumah namun bagi anda yang ingin berjimat, sebenarnya ada cara yang boleh dilakukan.

Ketika inilah kotak-kotak kertas dicari. Atau pun mungkin ada yang membeli kotak plastik. Ada cara yang paling jimat dan praktikal yang boleh dibuat ketika mengemas barang untuk berpindah rumah.

Berikut tip yang dikongsikan Susun Atur Sioca

PACKING PINDAH RUMAH
Takes time jugalah nak adapt tempat baru. Mostly sebab nak adjust emotionally. Rindu rumah sendiri…

Tapi life must goes on. So here you go! Untuk mereka yang nak berpindah, ni antara tips yang boleh digunapakai:

GUNA BOX
Untuk memudahkan urusan pack dan unpack, gunakan POLYSTYRENE BOX. Selain senang nak packing, box tu boleh digunakan sebagai storan di rumah baru nanti.

PACK IKUT RUANG RUMAH
Apabila berpindah bukan hanya bawa barang-barang tapi juga ‘sistem’ dalam rumah. Oleh itu, packinglah ikut ruang rumah. Contohnya saya ada box ‘ruang dapur’, ‘ruang bilik baju’, ‘ruang bilik buku’, ‘ruang tamu’, dll. Jadi, bila nak unpack, kita akan buat area-by-area. Cara ini sangat menjimatkan masa dan mengekalkan kekemasan sepanjang proses unpack. Malah, kalau belum siap unpack pun, nak cari barang pun mudah, terus tuju box tersebut.

Kategori box yang saya buat ialah:

*Baju kids


.

*Baju parents


.

*Printer


.

*Komputer

IKLAN

*School items


.

*Home supplies


.

*Kitchen supplies


.

*Kasut


.

LABELKAN BOX
Pada setiap box, wajib labelkan isi kandungan di dalamnya supaya senang nak unpack. Label ni jangan dibuang, nanti nak guna semula bila pindah balik. Selain tu, labelkan juga arah letak box supaya tak tersalah dalam kereta/lori, nanti terbalik barang dalam tu.

SEAL BOX
Yang terakhir, pastikan box diseal dengan baik supaya tak terbuka dan berterabur pula nanti.

IKLAN

Saya gunakan box polistrin putih sebab:
*besar
*kukuh
*boleh jadi rak
*ada banyak kat rumah


.

Kemas dan teratur sahaja semua barang.


.


.


.

Kelebihan guna box camni, boleh jadi rak.


.

Senang hendak susun dalam kereta.


.

IKLAN


.


.

Label yang memudahkan kita mencari barang-barang yang diperlukan.


.

Buku sekolah anak-anak.


.

Bawah office supplies, ada buku-buku.


.

Atas kasut, ada hanger besar.


.

Atas baju parents, ada hanger kecil.


.

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu sis mengemas barang-barang yang akan dibawa pindah ke rumah baru jadi lebih mudah. Tidaklah nanti tidak tahu bagaimana hendak mencari barang-barang yang sudah dikemas. Cara ini juga bukan sahaja praktikal tetapi menjimatkan. Tentunya bila pindah ke rumah baharu, banyak belanja yang perlu dikeluarkan jadi ini adalah salah satu cara untuk berjimat.

Sumber kredit: Susun Atur Sioca