Bawang goreng memang selalu dijadikan bahan penghias makanan. Namun masalah yang sering terjadi ialah bawang goreng yang dimasak sendiri tidak serangup bawang goreng yang dibeli.

Sebenarnya tidak susah pun untuk membuat bawang goreng yang rangup bila dimakan. resipi yang dikongsikan ini bukan sahaja menghasilkan bawang goreng yang ranggup tetapi tahan lamma untuk disimpan.

Jom kita cuba tip menghasilkan bawang goreng rangup perkongsian Mimie Suhaimi Hussin.

IKLAN
Hiris bawang merah nipis-nipis.

 

Kemudian masukkan sedikit tepung gandum. Jangan letak banyak sangat tepung gandum.

 

Bawang yang telah digaul rata dengan tepung..

 

Goreng bawang dengan minyak panas. Sentiasa gaul sehingga bawang bertukar menjadi warna keemasan.

 

Inilah hasilnya. Bwang goreng yang rangup bila dikunyah.. Boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kekalkan kerangupannya..

 

Sumber kredit: Mimie Suhaimi Hussin