Masalah obesiti yang dialaminya membuatkan penyanyi dan komposer terkenal Melly Goeslaw memilih untuk menjalani pembedahan bariatrik.

Akui Melly sebelum ini dia pernah berusaha untuk menurunkan berat badan namun beberapa amalan diet yang diamalkannya tidak berjaya dan masih belum mencapai berat badan yang ideal.

“Walau pun saya berjaya turunkan berat badan sebanyak 25 kilogram, tetapi masih lagi obesiti (berlebihan 35 kg). Berat badan saya masih kekal begitu,” ujar penyanyi Ada Apa Dengan Cinta ini.

Melalui perkongsian Melly di laman Instagramnya, Melly berkongsi pengalaman menjalani pembedahan bariatrik.

Dalam perkongsian tersebut, Melly meluahkan rasa syukur dan kini sedang membiasakan diri untuk amalan diet selepas pembedahan.

“Selama dua minggu kena minum air kosong, teh tawar dan susu. Saya tidak lapar dan sedang membiasakan diri.

“Tubuh badan langsing adalah impian setiap wanita, tetapi pada usia sekarang saya mahu sihat dan lebih produktif,” jelas Melly.

Berikut antara perkongsian Melly:

IKLAN

Bismillah aku mau membagikan momen bahagiaku, salah satu langkah besar di hidupku, yang ternyata sangat menyenangkan .

Aku melakukan ” BARIATRIC ” , temen2 silahkan di browsing ya apa itu Bariatric , aku pasti akan share juga nanti operasinya , dan semua perjalanan kedepannya mencapai tubuh ideal dan sehat pastinya.

Bersyukur banget aku ketemu Dr Peter @bedahbariatrik di @rspondokindah , Dr Peter bikin aku jadi super excited melakukan Bariatric . Gak sabar deh aku pengen share hasilnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melly Goeslaw (@melly_goeslaw)

Alhamdulillah berkat ridho dan izin Allah SWT , dan pastinya doa dari semua teman2, operasi Bariatric aku berjalan lancar , Alhamdulillah aku ketemu dengan team dokter di ruang operasinya jg ramah ramah semua, jd sama sekali aku gak tegang.

IKLAN

Dan lucu banget pas diliatin video nya sama mas @antohhoed , ternyata saat masih ada sisa2 bius nya ditanya ” ngantuk ya ? ” jawabannya ” lapar ” teuteuup ya.

Makanya aku mengambil langkah Bariatric ini krn emang setelah program diet dan turun 25kg lebih , aku tetep obes 35kg , dan mentok gak bisa turun2 lagi, sementara rupanya gula darahku juga jd tinggi , saat gula darah tinggi nafsu makan jd makan gede kan, jadi gak kelar2.

Alhamdulillah dpt masukan dari my broo @dr_tompi , akhirnya jadi bisa lakukan tindakan ini dengan Dr Peter @bedahbariatrik .

Skrg aku sudah segar walau hanya bisa minum air putih, teh tawar dan susu Fresubin selama 2 minggu, tp Alhamdulillah gak lapar, tubuhnya lagi beradaptasi.

IKLAN

Doakan aku bisa kuat jalaninnya yaa, langsing adalah impian setiap wanita , tp untuk seusia aku skrg yg penting sehat, masih bisa produktif berkarya dan hidup bahagia sama suami dan anak2. Tidak minum obat diet apapun lagi. Amiiiin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melly Goeslaw (@melly_goeslaw)

Sumber kredit: Instagram Melly Goeslaw dan Gleneagles Hospital Penang

NOTA: PEMBEDAHAN BARIATRIK

Pembedahan bariatrik ialah pembedahan yang membantu seseorang menurunkan berat badan dengan membuat perubahan kepada sistem pencernaan sama ada dengan mengecilkan perut ataupun memintas sebahagian daripada usus kecil. Pembedahan bariatrik ialah pilihan bagi mereka yang mempunyai BMI lebih daripada 32 kg/m2 dengan keadaan perubatan. Untuk mengetahui sama ada anda layak menjalani pembedahan ini atau tidak, anda perlu berunding dengan kumpulan bariatrik pelbagai disiplin.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.