Anda pasti pernah mencuba petua menggunakan ubat gigi sebagai satu ‘rawatan ajaib’ untuk kecilkan jerawat bukan? Jangan risau min  pernah terjebak dengan ‘rawatan’ ini juga.

Namun, ia sebenarnya tidaklah bagus untuk kita gunakan untuk merawat masalah jerawat. Berkemungkinan boleh menyebabkan banyak keburukan dari kebaikan!

Artikel berkaitan: Kecantikan Diwarisi! Cantik Dan Sopan, Penampilan Berhijab Engku Aleesya Mencuri Perhatian Ramai

Ubat gigi biarlah jadi pembersih gigi bukan kulit…

Masih Pakai Ubat Gigi Sebagai Rawatan Jerawat? Anda Hanya Tempah Lebih Banyak Miss J!

Mengikut petikan di Healthline, mereka yang sering menggunakan ubat gigi untuk rawatan merawat jerawat hanya mengundang kecelakaan. Mereka akan menambah lagi ‘masalah’ meski pun ingin menghilangkan Miss J.

Ada beberapa efek negative yang boleh menyebabkan masalah kulit jika menggunakan ubat gigi sebagai ‘ubat hilang’ jerawat di muka, antaranya:

IKLAN
  1. Menyebabkan iritasi pada kulit

Ubat gigi telah diformulasikan hanya untuk menjaga kesihatan gigi kita. Ada juga yang banyak berkata untuk menghilangkan jerawat menggunakan ubat gigi itu hanyalah mitos sahaja!

Bahan kimia yang terkandung dalam ubat gigi boleh menyebabkan kulit menjadi iritasi. Kalau ada petua menggunakan serbuk penaik juga, JANGAN CUBA!

Masih Pakai Ubat Gigi Sebagai Rawatan Jerawat? Anda Hanya Tempah Lebih Banyak Miss J!

IKLAN
  1. Kulit boleh jadi terlalu kering

Menggunakan ubat gigi boleh mengubahkan keadaan kulit menjadi terlalu kering. Kulit yang terlalu kering boleh mengundang lebih banyak jerawat pada muka.

Sebenarnya ada sahaja bahan yang sesuai untuk merawat kulit. Banyak juga produk muka yang bagus memilika bahan-bahan yang bantu menghilangkan jerawat, seperti:

  1. Benzoyl peroksida
  2. Retinoid topical

Bahan-bahan ini juga boleh di dapati dalam pelbagai bentuk produk kecantikan. Ini termasuklah:

IKLAN
  1. Pencuci muka
  2. Pelembap
  3. Masker

Jadi jangan gunakan jalan mudah untuk cantik tapi mendatangkan keburukan. Pastikan anda pilih cara yang betul!

Artikel berkaitan: Pesan Saintis Kecantikan Ini, 5 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Kulit Pada Usia 20-An Sebelum Rasa Bersalah

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.