Ramai yang mengambil kesempatan bercuti ke beberapa negara terutama di Benua Eropah sebelum hadirnya musim sejuk.  Salah satunya adalah pengasas Tudung Ruffle, Hanis Arif yang turut mengambil kesempatan melawat beberapa negara sempena ulang tahun pertama perkahwinannya dengan suami tercinta, Irshad. Biarpun kini sedang dalam trimester ketiga mengandung anak pertama, namun Anis kelihatan aktif dan ceria melakukan pelbagai aktiviti sambil merakamkan gambar di samping buah hatinya.

 

View this post on Instagram

 

Happy 1st anniversary sayang ❤️ Having you by my side makes me the happiest, most grateful, and luckiest person in the world.

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


Malah dia turut berkongsi keseronokan percutiannya di mana trip perjalanan ke beberapa destinasi tidak di rancang awal terlebih dahulu. Segalanya dilakukan ketika berada di sana kerana tidak mahu stress dengan masa.

Dia dan suami juga mengekalkan konsep free dan easy untuk ke sesuatu tempat dan turut menggunakan aplikasi tertentu bagi membeli tiket keretapi. Anis juga turut memilih waktu summer kerana siangnya tetap panjang dan suhunya juga sejuk seperti berada dalam pusat beli belah di Malaysia.

Sepanjang tiga negara yang dilawati, Anis paling teruja pergi ke Netherland dan Switzerland kerana pemandangannya yang menarik serta rakyatnya yang peramah dan senang mencari makanan halal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


Berlainan pula pengalamannya ketika melawat Paris. Walaupun ramai mengkagumi Paris kerana keindahan Eifel Tower, namuna Anis merasakan tidak selamat berada di sini. Malah dia turut mengingatkan agar sentiasa berhati-hati dengan orang sekeliling dan perlu sentiasa menjaga beg.

Trip to Netherland-Paris- Switzerland

Tempat attraction anis pergi Geithoorn, Eiffel Tower dan Jungfrauroch. Dari tempat paling rendah below sea level, sampai puncak paling tinggi kat Europe.

Trip perjalanan semua tak plan pun. Tiket train and hotel semua book masa dekat sini je sebab taknak stress dengan masa. Janji dapat jalan free and easy. Nak book tiket train just guna apps GoEuro. Lebih murah beli tiket train dekat apps dari beli tiket train package sebulan

Time anis datang penghujung summer. Paling best nak datang waktu ni sebab siang still panjang tapi suhu dah sejuk macam dalam shopping mall Malaysia.

Netherlands – anis pergi pusing bandar Amsterdam Central & Geithoorn. Takde bunga kat Netherlands waktu ni sebab dah nak dekat Fall Sini best nak jalan sebab rasa selamat, semua orang ramah and banyak makanan halal

Paris – Then anis ke Paris dari Amsterdam. Train dalam 2 jam lebih. Anis tak stay lama kat Paris sebab stress betul jalan jalan kat sini. Pergi Eiffel Tower je. Apa yang orang cakap pasal Paris tu betullah. Nak jalan setiap masa kena jaga beg, everywhere ada bau tak menyenangkan and paling tak suka bila tengah jalan ada orang ikut sepanjang jalan minta duit. Rasa nak lempang je. Dah la laki pulak tu yang minta sedekah  Tempat cantik tapi sayang tak seronok nak jalan. Nak minta orang amikkan gambar pun takut

Switzerland – Tak tahan dengan environment Paris terus cabut pergi Switzerland. Dr Paris ke Swiss train dalam 5 jam, anis stay di Interlaken. Dekat dengan area train station yang nak naik ke Jungfrauroch. View sini Subahanallah, semua tempat cantik. Anis pernah dengar orang cakap Swiss mahal. Tapi bila sampai kat Interlaken ni takdelah semahal yang disangka. Lebih kurang Paris price dia. Semua tempat attraction sediakan makanan halal. Perasaan jalan kat sini sama macam kat Netherlands. Rasa macam home gitteww. If nak datang sini better time summer. Time winter, cuaca terlalu sejuk, siang pendek, kedai banyak tutup and paling tak best if cuaca tak baik and hujan semua aktiviti kena shutdown(tips dari Malaysian yang tinggal di Swiss)

Selain itu follower Anis turut mengkagumi #OOTD setiap kali dimuat turun dalam laman instagramnya. Ramai tertanya, berapa bagasi yang Anis bawa kerana setiap foto berlainan gayanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


Menurut Anis, dia hanya membawa satu beg sahaja dengan memuatkan semua baju-bajunya dalam berkenaan. Dia juga pandai mix & match baju-baju berkenaan dan turut menumpang beberapa persalinan dalam beg suaminya.

Pada yang bertanya, anis travel cross europe bawak satu bag luggage ni je. Husband bawak satu backpack. Tapi dalam bagpack husband tu ada sikit tumpang barang barang anis jugak. Muat je untuk pakaian seminggu nak tukar tukar. Janji husband korang kena bawak baju sikit 

Dia juga turut berkongsi pada netizen yang sukar untuk menelan makanan luar. Menurutnya perlu bawa bekalan tuna atau kari tin ayam. Tidak perlu membawa roti atau nasi kerana di sana banyak menjual nasi segera dan juga roti. Tidak perlu risau mencari makanan halal kerana ia senang untuk dicari.

Tips pada yang nak datang switzerland, jenis susah nak telan makanan luar. Just bawak tuna and kari tin ayam. Tak perlu bawa roti or nasi sebab kat sini ada banyak jual instant rice and roti macam malaysia. Makanan halal pun banyak sangat dekat interlaken senang nak cari. Maggi Indomie pun ada tau. Ringan sikit bag nak packing nanti sebab makanan dah tak perlu bawak banyak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


Nah, lihat 10 #OOTD mommy to be ini yang sekali pandang tak kelihatan dia senang berbadan dua. Tetap berpenampilan menarik dan yang penting enjoy menikmati percutiannya bersama si dia tersayang.

#1. maryk_bella Wow comelnyaaaa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


#2. kyozam21 Nice and sweet

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


#3. azbaie Knapa Hanis @nononesss cantik sangat…??

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


#4. ayuzorkafli Glowing anissss

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


#5. ismaisazwabalqis Soo beautiful

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on


#6. ain_annx Allahu, dah 3rd trimester ke? Bestnya masih gorgeous tak nampak pun tengah memboyot. Sy pulak kalau dah 3rd trimester memang tak larat jalan dah lemak sana sini dah serupa peti sejuk haha 😂😂😂😂 bertuah lah preggy badan still lurus segak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on

#7. w.afiqah_ Pregnant tp badan maintain kurus…… Cantik idola

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss) on

KREDIT FOTO: NONONES

Tinggalkan Komen