Pempengaruh dan juga selebriti, Maryam Younarae berniat untuk mempraktik dan memperluaskan pemakaian khimar di Malaysia sejak permulaaan dirinya menjinakkan diri dengan memakai tudung kira-kira setahun lalu. 

Cubaan Maryam Memakai Khimar Di Korea

Menurut perkongsian Maryam dan suami, dia telah memakai Khimar ketika berjalan di Korea dan memasuki pasar semasa percutiannya sebulan lalu. Namun begitu, dia mengaku bahawa dirinya agak terkilan dengan reaksi daripada orang-orang negeri kelahirannya. 

“Pada Oktober lalu, saya balik ke Korea. Saya ada berkongsi video memakai khimar ketika ke pasar. Video tersebut telah viral dan setakat ini menerima 12 juta tontonan.

“Orang-orang di Korea melihat saya dalam keadan pelik. Sebagai manusia, saya juga ada perasaan takut dan tertanya-tanya apa kesalahan yang saya telah lakukan.

“Buat pertama kalinya, saya mengadu kepada Allah. Kalau nak saya memeluk Islam, kenapa lahirkan saya sebagai orang Korea dan bukannya orang Malaysia? Kenapa beri saya ujian susah?,” ujarnya lagi.

 

IKLAN

Tidak Pernah Lemah Semangat Untuk Menyebarkan Islam

Walau dipandang pelik dan sering dikecam di media sosial, dia tidak pernah merasakan lelah untuk menyebarkan ajaran dan keindahan agama Islam 

“Setelah puas berdoa kepada Allah, tiba-tiba saya dapat jawapan. Memandangkan saya berasal dari Korea dan telah memeluk Islam, mungkin saya merupakan orang tengah dalam penyebaran agama Islam di situ .

“Saya akan terus tunjukkan perkara yang baik-baik. Sama seperti mana Ryzal, suami saya menunjukkan tentang Islam tanpa sebarang paksaan semasa di awal perkenalan kami dahulu 

“Bila saya sudah mula terbiasa dengan tunjuk ajar dari Ryzal, saya mula mengkaji sendiri tentang Islam. Bagi saya ia adalah proses dan kita tidak boleh terus berubah 360 darjah” ujarnya.

Titik Permulaan Maryam Ingin Menjual Khimar MaryamNarae

IKLAN

Pada masa yang sama, Maryam juga turut memaklumkan bahawa dia telah memulakan bisnes pakaian muslimah ini sebagai tanda untuk menghargai nikmat rezeki yang telah dikurniakan Allah.

“Ramai tahu saya peroleh rezeki yang banyak daripada Allah SWT. Setengah orang bila dapat rezeki, mereka hanya berterima kasih dan terus diam.

“Bagi saya, bila kita dapat rezeki, kita kena memanfaatkan pemberian itu. Allah nak kita memanjangkannya untuk perkara yang baik. Ini cara saya memanfaatkan rezeki yang diberi,” 

Maryam juga ingin menqinfaqkan Khimar jenamanya sendiri ke masjid-masjid supaya dapat memudahkan orang lain untuk merasai pengalaman memakai pakaian itu sendiri.

“Bagi orang yang tak tahu mengenai khimar terutamanya ahli keluarga dan rakan-rakan saya, mereka selalu tertanya-tanya saya tak panas ke? Selesa ke?

IKLAN

“Jadi, saya mahu mereka cuba sendiri. Oleh itu, saya sudah merancang untuk mewakafkan khimar ini di masjid-masjid di Malaysia serta Korea Selatan,” akhirinya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI