Memandangkan ramai yang berminat untuk terus dalam diet intermittent fasting (IF), begitu juga soalan tentang cara memanfaatkan sepenuhnya strategi penurunan berat badan.

Faedahnya adalah jelas, pelan boleh diikuti dengan mudah dan sesetengahnya tidak memerlukan pengiraan kalori. IF boleh menjadikan individu lebih sihat dan mungkin melambatkan gejala Alzheimer.

Puasa berselang-seli juga tidak membawa kepada gangguan makan atau melambatkan metabolisme seseorang, Pakar mendapati puasa berselang secara amnya selamat dan menghasilkan sedikit kesan buruk gastrousus, saraf, hormon atau metabolik.

5 Petua Untuk Mengekalkan Diet Puasa Berselang Di Landasan Yang Betul. Jelas & Mudah!

Kajian terdahulu pakar menunjukkan individu gemuk yang mengikuti rejimen puasa 16:8 selama tiga bulan secara sederhana menurunkan berat badan dan menurunkan tekanan darah mereka tanpa berasa lapar atau kekurangan.

Pelan 16:8 adalah kurang sengit berbanding pelan lain, tetapi jika dia mahukan penurunan berat badan yang lebih cepat, pilih untuk berpuasa hari ganti. Lima hari puasa pertama agak sukar, tetapi apabila badan anda menyesuaikan diri dengan pola makan naik turun, ia sebenarnya menjadi sangat mudah.

Jadi bagaimana anda meningkatkan peluang anda untuk berpuasa berselang?

Sentiasa semak dengan doktor anda sebelum memulakan diet. Puasa berselang bukan untuk semua orang, termasuk:

  • Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.
  • Remaja yang mempunyai berat badan normal.
  • Wanita yang mengandung atau menyusu.
  • Individu yang mempunyai sejarah gangguan makan.
  • Individu yang mempunyai indeks jisim badan di bawah 18.5.
  • Berumur lebih dari 70 tahun, kerana berpuasa boleh memburukkan lagi pembaziran otot dalam populasi ini.
  • Penghidap diabetes jenis 1.

Pertimbangkan rancangan puasa sekejap yang sesuai untuk anda, beberapa rejimen yang popular termasuk petua untuk memastikan rancangan anda berada di landasan yang betul:

Bagaimanakah anda boleh menahan rasa lapar semasa berpuasa sekejap?

5 Petua Untuk Mengekalkan Diet Puasa Berselang Di Landasan Yang Betul. Jelas & Mudah!

Makan makanan berserat tinggi: seperti kekacang, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran dan makanan berprotein tinggi, termasuk daging, ikan, tauhu atau kacang, semasa tingkap makan anda. Mengunyah gula-gula getah tinggi serat juga boleh membantu.

IKLAN

Minum banyak air: Orang ramai cenderung berfikir mereka lapar, sedangkan mereka benar-benar dahaga.

Minuman yang tepat: Kopi hitam atau teh, teh herba kayu manis atau likuoris. Minuman ini mungkin mempunyai kesan menyekat selera makan.

5 Petua Untuk Mengekalkan Diet Puasa Berselang Di Landasan Yang Betul. Jelas & Mudah!

Kurangkan menonton TV: Kedengaran pelik, tetapi semasa anda menonton TV, anda dihujani dengan berpuluh-puluh iklan untuk makanan. Ini boleh membuatkan anda berasa lapar, sedangkan sebenarnya anda tidak lapar langsung.

Ingat, menjadi “sedikit lapar” adalah perkara terbaik yang boleh berlaku kepada anda, sambungan minda-badan sebenar yang membantu anda mengenali erti kenyang.

2. Bilakah perlu bersenam?

5 Petua Untuk Mengekalkan Diet Puasa Berselang Di Landasan Yang Betul. Jelas & Mudah!

IKLAN

Menggabungkan puasa dan senaman silih berganti, membenarkan anda memilih sama ada mahu bersenam pada biasa atau puasa, dan mendapati tiada keutamaan yang kuat dalam satu cara atau yang lain. Tetapi para penyelidik terkejut bahawa mereka yang berdiet sebenarnya berasa lebih bertenaga pada hari puasa.

Jika anda mengikut pelan 16:8, bersenam sebelum atau semasa waktu makan anda. Jika anda berpuasa secara bergantian dan bersenam pada hari 500 kalori anda, simpan makanan selepas sesi senaman anda.

3. Adakah boleh melangkau sarapan pagi?

5 Petua Untuk Mengekalkan Diet Puasa Berselang Di Landasan Yang Betul. Jelas & Mudah!

Ya! Tanggapan bahawa meninggalkan makan pagi tidak baik dan kebanyakan penyelidikan itu melihat kesan melangkau sarapan boleh menambah rasa lapar berganda. Malah, menurut satu kajian, mendapati sarapan pagi mungkin bukan hidangan paling penting untuk penurunan berat badan.

Analisis lain, mendapati tidak ada data saintifik untuk menyokong secara pasti hubungan antara makan sarapan pagi dan penurunan berat badan, atau melangkau sarapan pagi dan penambahan berat badan.

IKLAN

4. Bagaimanakah cara mengatasi perasaan lemah tenaga atau kurang fokus semasa berpuasa?

5 Petua Untuk Mengekalkan Diet Puasa Berselang Di Landasan Yang Betul. Jelas & Mudah!

Cuba minum kopi hitam: Ia membantu meningkatkan kepekatan dan tenaga, dan tidak mempunyai kalori di dalamnya.

Tarik nafas dalam-dalam dan rehatkan diri: Kesedaran dan sedikit meditasi boleh membantu anda berasa lebih baik semasa tempoh berpuasa

5. Adakah berpuasa memberi manfaat kepada mereka yang tidak perlu menurunkan berat?

Ya, memetik salah satu kajiannya yang mendapati puasa membantu mengekalkan berat badan yang sihat manakala menurunkan trigliserida, yang penting untuk kesihatan jantung, membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan pengawalan gula darah.

5 Petua Untuk Mengekalkan Diet Puasa Berselang Di Landasan Yang Betul. Jelas & Mudah!

Kajian semula penyelidikan mendapati puasa berselang-seli mempunyai “manfaat spektrum luas” untuk masalah kesihatan termasuk obesiti, diabetes, penyakit jantung, kanser dan gangguan neurologi.

Kesan kesihatan yang kuat nampaknya datang daripada badan yang menukar “suis metabolik” semasa berpuasa atau beralih daripada menggunakan gula sebagai sumber tenaga utama dan sebaliknya menukar lemak untuk bahan api apabila perut seseorang kosong.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/tuISkK-CbGQ

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI