Lingkaran gelap ialah bayang-bayang bawah mata atau perubahan warna yang menjengkelkan yang muncul terus di bawah mata anda. Kadang-kadang, ini adalah kesan tidur lewat atau malam yang panjang, sebab itu ramai yang menanggap anda kelihatan letih sepanjang masa atau anda kelihatan sudah tua.

Tetapi ternyata terdapat lebih banyak perkara yang boleh menyebabkan lingkaran hitam daripada sekadar kehidupan sosial yang aktif atau kehidupan kerja yang tertekan.

Penyebab Lingkaran Hitam

1. Genetik

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.

Ini adalah punca paling biasa lingkaran hitam. Apabila keluarga anda melihat mata anda dan memberitahu anda untuk tidur lebih lama, beritahu mereka bahawa mereka mungkin menjadi punca kepada jenis lingkaran hitam di bawah yang mungkin anda alami.

  • Hiperpigmentasi periorbital genetik: Lingkaran hitam berpigmen menyebabkan melanin tambahan terhasil pada kulit di bawah mata, menjadikan kawasan tersebut menjadi gelap. Ini biasanya memberi kesan kepada individu yang mempunyai kulit yang lebih gelap secara genetik.
  • Lingkaran gelap vaskular genetik: Jika gen anda telah memberi anda peredaran darah yang lemah atau kulit yang kelihatan lebih telus, ini mungkin punca lingkaran hitam.
  • Lingkaran gelap struktur genetik: Genetik menentukan struktur tulang muka anda dan sejauh mana saluran air mata. Kadangkala, kedua-duanya bergabung untuk menghasilkan bayang-bayang dan/atau lekukan yang kelihatan seperti bulatan gelap.

Malangnya, pada masa ini tidak ada penyelesaian untuk menghilangkan lingkaran hitam yang disebabkan oleh genetik secara kekal. Tetapi jangan putus asa masih banyak yang boleh anda lakukan untuk meminimumkan penampilan dan memastikan mata itu cerah.

2. Penuaan

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.

Kedutan bukan satu-satunya perkara yang anda perolehi dengan usia. Apabila anda semakin tua, kulit anda kehilangan kolagen, jadi ia menjadi kendur dan satu masa kehilangan lemak sebenarnya mempunyai hasil yang negatif. Akibatnya, kulit di bawah mata anda menjadi lebih nipis yang membawa kepada:

  • Lingkaran gelap vaskular: Apabila anda meningkat usia, kulit anda kehilangan keupayaannya untuk menyembunyikan warna (biru, merah jambu atau ungu) daripada saluran darah di bawah mata. Ini menjadikan kawasan bawah mata anda kelihatan lebih gelap.
  • Lingkaran gelap berstruktur: Kulit anda kehilangan kelantangan dengan usia terutamanya di muka, menyebabkan bayang-bayang dan mencipta ilusi kantung mata dan lingkaran hitam.

3. Kerosakan matahari

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.

Kulit di sekeliling mata adalah antara yang paling nipis pada badan, jadi ia lebih sensitif kepada pendedahan matahari. Apabila ia terkena kerosakan matahari, kita melihat peningkatan aliran darah dan bintik-bintik penuaan, mengakibatkan lingkaran gelap berpigmen. Malangnya, anda tidak boleh membuat asal kesan kerosakan matahari, jadi pastikan anda menggunakan langkah pencegahan. Belum pernah terlambat untuk mulakan!

BACA JUGA ARTIKEL INI: Lenyapkan Lingkaran Gelap Dengan Letak Hirisan Timun Bawah Mata & Hindari Wajah Kusam. Ini Cara Zehra Zamri

4. Gosok mata secara kronik

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.

IKLAN

Penat? Ya, tetapi cuba jangan gosok mata itu! Kulit berhampiran mata anda sangat halus dan menggosoknya boleh memecahkan saluran darah di kawasan itu dengan mudah, menyebabkan bengkak, keradangan dan ya, lingkaran gelap vaskular.

5. Kurang tidur

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.

Apabila anda tidak cukup tidur, badan menghasilkan kortisol tambahan, yang membawa kepada lebih banyak darah mengepam melalui urat. Dan ini bermakna saluran yang diperbesarkan itu menunjukkan melalui kulit sebagai bulatan gelap vaskular. Cari cara untuk menutup mata, sebaik-baiknya 7-9 jam setiap malam.

Jika perlu, cuba tidur telentang untuk mengelakkan saluran darah tersumbat di muka anda atau tidur dengan bantal tambahan untuk meninggikan kepala anda dan mengurangkan bengkak kelopak mata.

6. Pilihan gaya hidup

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.

Pilihan gaya hidup tertentu boleh memburukkan penampilan lingkaran hitam anda. Anda yang terlibat dalam aktiviti di bawah lakukan segala-galanya secara sederhana supaya anda tidak kelihatan seperti kekacauan:

  • Terlalu banyak kafein
  • Penggunaan alkohol yang berlebihan
  • Merokok

Semua perkara di atas boleh menyebabkan dehidrasi, menyebabkan kulit di bawah mata anda menjadi semakin nipis, menyerlahkan saluran darah di bawah kulit di bawah mata dan akhirnya mengakibatkan lingkaran gelap vaskular.

IKLAN

7. Bengkak periorbital

Ini adalah ubat-ubatan mewah untuk beg di bawah mata anda. Bengkak yang menjengkelkan yang menjadikan lingkaran hitam anda kelihatan lebih gelap. Pada orang yang lebih muda, bengkak periorbital biasanya disebabkan oleh pengumpulan cecair akibat penyakit, alahan, kurang tidur, atau penggunaan garam yang berlebihan.

Pembentukan menyebabkan peningkatan tekanan pada kulit dan saluran darah, menolak saluran darah lebih dekat ke permukaan kulit, dan menjadikan lingkaran hitam vaskular kelihatan lebih menonjol. Walau bagaimanapun, ia tidak hanya menjejaskan golongan muda. Bengkak periorbital juga boleh disebabkan oleh usia tua.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 8 Kaedah Mudah Untuk Memperbaiki Foundation Yang Terlalu Gelap Dari Warna Asal Kulit Anda

8. Alahan

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.

Alahan boleh mencetuskan pembebasan histamin dalam badan anda, yang menyebabkan saluran darah mengembang di bawah mata anda. Alahan juga boleh menyebabkan mata gatal dan ia adalah semulajadi untuk menggosoknya-tetapi menggosok itu boleh menyebabkan bengkak, keradangan dan saluran darah pecah di kawasan mata.

Ini semua jenis bulatan gelap vaskular. Untuk alahan, gunakan krim bawah mata pada pagi hari dengan kafein untuk membantu mengecutkan saluran darah yang bengkak dan antioksidan, seperti teh hijau yang membantu mengurangkan keradangan.

IKLAN

9. Ubat-ubatan

Mana-mana ubat yang menyebabkan saluran darah anda mengembang juga akan membawa kepada peningkatan aliran darah. Apabila ia datang kepada yang halus.

Jenis Lingkaran Hitam

Lingkaran Hitam Vaskular – Paling biasa untuk semua jenis kulit

Bulatan biru, merah jambu atau ungu daripada saluran darah beroksigen yang kelihatan melalui kulit nipis di bawah mata, hanya cahaya biru atau ungu dipantulkan melalui tisu kulit anda apabila cahaya melewati melantun dari saluran darah.

Disebabkan oleh: genetik, penuaan, menggosok mata yang kronik, kurang tidur, pilihan gaya hidup, bengkak periorbital, alahan, ubat-ubatan, pemakanan yang tidak baik atau anemia

Lingkaran Hitam Berpigmen – Biasa dalam warna kulit yang lebih gelap

Lingkaran coklat daripada pigmentasi kulit, lebih biasa dalam warna kulit yang lebih gelap. Disebabkan oleh: kerosakan matahari atau genetik

Bulatan Gelap Struktur

Kontur dan bayang-bayang yang disebabkan oleh struktur tulang muka anda yang unik, yang menjadikan kulit di bawah mata anda kelihatan lebih gelap daripada yang sebenarnya.

Disebabkan oleh: penuaan atau genetik

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Lingkaran Gelap Bukan Disebabkan Faktor Genetik, Semak 8 Faktor Lain Dan Jenis-Jenisnya.