Kebanyakan wanita yang melahirkan anak, pastinya akan berdepan dengan masalah berat badan. Tetapi ada juga juga yang tekad mendapatkan kembali bentuk badan idaman untuk kepentingan kerjaya. Salah seorang adalah Catriona Ross yang semua maklum dia berjaya menguruskan berat bdannya dan kembali langsing lepas lahirkan anak ketiganya. Malah kejayaannya itu turut menjadi inspirasi kepada wanita di luar sana. Terbaru dalam perkongsiannya di laman Instagram, Catriona yang pernah dikritik gara-gara berbadan gempal mendedahkan tip bagaimana untuk kekal langsing dan sihat.

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

Menurut Cat atau nama penuhnya Catriona Norhayati Bahrin Ross berkata dalam pengurusan berat badan dan penjagaan kesihatan, perlu menitik beratkan kepada tiga kriteria.  Iaitu diet yang seimbang, disiplin dan latihan senaman.

Dia juga turut memberitahu diet yang dilakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan minyak dan lemak tetapi melebihkan sayuran.

catrionabrianross@shafikah_anis just kurangkan lemak and minyak. Lebihkan sayur

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

Malah dalam posting terbarunya itu juga turut menunjukkan betapa dia gigih menjalani senaman di sebuah gym. Juga turut menerima pujian dari netizen yang kagum dengan usaha Catriona untuk kekal langsing.

IKLAN

lilly_haniza Patut la body cantik sis… Suka tgk

ermiriaibrahim@mrsfbi41 fuhhhh..patut body solid huh…

ziqrymunchkin Its amazing to watch ur transformation, inspired!

Inilah rahsia sebenar bagaimana Catriona berjaya mengekalkan berat badannya. Sebelum itu Catriona telah mengalami berat badan mendadak dan pernah mencapai sehingga 75 kilogram berbanding 58 kilogram sebelumnya.

Ternyata ibu kepada 3 cahaya mata ini tekad untuk kembali langsing dan hanya mengambil masa lima bulan untuk melenyapkan 17 kilogram berat badannya.

IKLAN

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

Dalam pada itu dia turut berkongsi 5 tip berguna yang dibuat sepanjang lima bulan proses menurunkan berat badannya itu.

1. Daki Gunung
“Saya mahu menurunkan berat badan secara cepat, jadi saya perlu lakukan senaman yang extreme. Saya pun telah menyertai satu kelab mendaki gunung. Saya mendaki hampir setiap minggu untuk mengeluarkan peluh yang banyak,”

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

2. Berenang & Bersenam
“Saya mahu lalukan proses penurunan berat badan secara natural sebab itu saya tidak mengambil ubat kurus atau menjalankan pembedahan untuk menurunkan berat badan. Jadi saya memang perlu lakukan aktiviti luar juga selain diet seperti berenang dan bersenam kerana ia mempercepatkan lagi proses penurunan berat badan saya,”

IKLAN

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

3. Eat Clean Diet
“Saya mengamalkan diet eat clean (makan bersih)  sepanjang lima bulan ini. Contohnya waktu pagi saya mengambil roti wholemeal dan scrambled egg sahaja ,”

4. Makanan Kukus Tanpa Minyak
“Sepanjang diet itu juga saya tidak makan makanan yang berminyak dan semua makanan saya dimasak dengan cara kukus seperti sayur kukus dan scrambled egg juga digoreng tanpa minyak,”

5. Beras Perang
“Saya tetap makan nasi, cuma tengahari saya makan brown rice (beras perang) bersama lauk yang saya masak tanpa minyak. Memang agak drastik tetapi kesannya juga cepat,”

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

KREDIT FOTO: INSTAGRAM CATRIONA ROSS

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI