Mencuci muka kelihatan cukup jelas basuh, bilas, dan selesai, bukan?, tetapi peminat kecantikan tahu ia tidak begitu mudah. Bilakah masa terbaik untuk membersihkan? Berapa lama anda perlu menggosok? Pencuci muka mana yang patut anda ambil?

Semua faktor ini boleh menjejaskan hasil akhir yang bercahaya dan memandangkan pembersihan yang baik adalah asas kepada sebarang rutin penjagaan kulit, anda ingin memastikan anda benar-benar melakukannya. Kanvas yang bersih diperlukan untuk semua yang berikut, jadi jika anda gagal pada langkah pertama itu, semua produk anda yang berikutnya tidak akan berfungsi dengan baik.

Jadi, mencuci muka tidak begitu mudah. Sesetengah orang juga perlu memperkenalkan kaedah khusus untuk benar-benar memastikan kulit yang licin dan anjal seperti, yang ingin dibincangkan pembersihan tiga kali ganda.

ARTIKEL BERKAITAN: Konsep Double Cleansing Bantu Merawat Masalah Kulit. Ini Senarai Pencuci mengikut Jenis Kulit Wajah

Apakah pembersihan tiga kali ganda?

Mungkin anda pernah mendengar tentang pembersihan berganda, yang melibatkan penggunaan pembersih berasaskan minyak untuk melarutkan pelindung matahari dan solekan kemudian diikuti dengan pembersih berasaskan air yang lembut untuk menyapu sisa kotoran. Ia adalah tunjang utama K-beauty, dan ia merupakan alternatif yang berkesan untuk menggunakan kain lap dan penanggal solek anyang keras.

Dan seperti yang anda boleh duga, pembersihan tiga kali ganda membawanya ke tahap seterusnya dengan menambahkan langkah pembersihan ketiga pada rutin anda. Anda boleh menemui pelbagai variasi pembersihan tiga kali ganda: Contohnya, sesetengah menggunakan pembersih minyak, pembersih krim, kemudian pembersih berasaskan gel atau buih untuk menghilangkan semua kesan gunk.

ARTIKEL BERKAITAN: Cuci Muka Guna Minyak? Lelaki Ini Kongsi Teknik ‘Double Cleansing’, Memang Berkesan!

Seperti yang dicadangkan oleh pakar dermatologi, memasukkan langkah pengelupasan ke dalam adunan dalam video TikTok baru-baru ini, dia menggunakan pembersih minyak, pembersih berasaskan air, kemudian sapu pada toner pengelupasan. Seperti biasa, cari kaedah yang paling sesuai untuk jenis kulit dan kebimbangan anda.

IKLAN

Pendekatan tiga langkah ini berkesan menanggalkan pelindung matahari, kotoran, serpihan, solekan dan larutan daripada kulit sambil membersihkan kulit dengan berkesan dan menanggalkannya daripada pembentukan mati sel kulit mengelupas kering.

Bagaimana untuk melakukannya dengan betul

Jika pembersihan tiga kali ganda terdengar agak tambahan, itu kerana ia lebih menarik, jika anda tidak mahu pembersihan tiga kali ganda setiap hari. Terutamanya jika anda menggunakan sejenis pengelupasan dengan bahan yang merengsakan, supaya anda tidak berisiko mengatasi halangan kulit anda. Pakar akan mencadangkan pembersihan tiga kali ganda hanya pada hari yang anda pilih untuk mengelupas seperti hari ‘skin cycling’ atau pada hari anda memakai solekan tebal.

Dari situ, perlu berhati-hati dengan produk dan bahan yang anda gunakan dan mengetahui peranannya. Apatah lagi tiga, pembersih pelucutan kulit adalah resipi untuk kekeringan, kerengsaan dan juga jerawat. Berikut ialah contoh rutin yang perlu diikuti:

  1. Cairkan solekan atau pelindung matahari menggunakan pembersih minyak berkhasiat. Urut ke dalam kulit anda dengan tangan yang kering, kemudian bilas dengan air suam untuk mengemulsikannya menjadi susu.

Cadangan produk: TatchaThe Camellia Cleansing Oil

IKLAN

Minyak pembersih ini ialah penanggal dan pembersih solekan 2-dalam-1 yang menghidratkan yang dirumus dengan minyak camellia untuk menyuburkan kulit, mencairkan minyak secara lembut dan menanggalkan solekan kalis air, yang menjadikan kulit berasa lebih lembut bak sutera.

  1. Seterusnya, gunakan pembersih berasaskan air tanpa pelucutan untuk memastikan kanvas bersih. Hanya sapukan ke dalam kulit anda yang sudah lembap dalam gerakan lembut dan bulat sebelum dibilas.

Cadangan produk: Innisfree Green Tea Cleanser

Pembersih yang sangat diperkaya yang melembapkan kulit kering secara mendalam sambil menanggalkan kotoran dan kekotoran lain untuk kulit yang berembun dan lebih bersih

3. Kemudian pilih penyelesaian pengelupasan AHA untuk langkah ketiga anda. Goncangkannya pada pada kapas yang boleh diguna semula dan sapu pada kulit anda untuk mengeluarkan sebarang kesan solekan dan kotoran yang terakhir.

IKLAN

Cadangan produk: Dr. Dennis Gross Alpha Beta® Extra Strength Peel

Mempunyai 7 asid serta antioksidan dan vitamin yang mengangkat kulit mati bersama-sama dengan lebihan minyak dan kekotoran, sambil memperbaiki tona dan tekstur yang tidak sekata. 2 minit untuk kulit licin dan cantik!

4. Akhir sekali, jangan lupa untuk melembapkan. Selepas semua pembersihan itu, anda pasti mahu memberi makan kepada kulit dengan pelembap.

Pembersihan tiga kali ganda mengandungi lebih daripada beberapa variasi, alat solekan atau penanggal pelindung matahari, diikuti dengan pembersih muka, kemudian pengelupasan lembut untuk menghilangkan gunk dan menjadikan wajah anda berseri. Untuk hasil yang optimum, cuma pastikan anda hanya mengikut rutin ini apabila anda memerlukan pembersihan yang baik dan mendalam dan ini tidak sepatutnya menjadi cucian harian anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI