Bercerita mengenai ‘ dark spot’, banyak sekali pilihan di luar sana sehingga sukar untuk mengetahui di mana harus bermula. Bahan apa yang mesti anda cari? Dan yang paling penting, mana yang mampu hilangkan ‘dark spot’ ini untuk selamanya?

Untuk menjawab soalan-soalan ini, beberapa pakar dermatologi telah berbahas dengan pandangan mereka sendiri untuk mengetahui bagaimana mereka merawat ‘darl spot’ di wajah. Kerana, usaha utama hijabi adalah mencapai kulit tanpa cela.

Perkara nombor satu yang anda harus menjauhkan dari solekan? ‘Dark spot’, nada kulit yang tidak sekata membuat anda meraih beg solek saya berulang-ulang kali. Teruskan membaca untuk mengetahui apa yang menyebabkan ‘dark spot’ dan rawatan yang disyorkan oleh pakar dermatologi.

Apa yang menyebabkan ‘dark spot’?

‘Dark spot’ atau hiperpigmentasi disebabkan oleh pengeluaran melanin yang berlebihan pada kulit oleh melanosit. Melanin tambahan ini dapat dipicu oleh banyak perkara yang berlainan.

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Hormon baik estrogen dan progesteron dapat meningkatkan tahap melanin mengapa wanita hamil ‘dark spot’ yang sering mereda setelah kelahiran, matahari dapat meningkatkan tahap melanin  mengapa kita mempunyai lebih banyak ‘dark spot’ selepas musim panas dan usia dapat meningkatkan ukuran melanosit mengapa kita melihat ‘dark spot’ pada pesakit tua.

Faktor lain, seperti kerengsaan kulit akibat jerawat, waxing, dan skrub yang keras, juga boleh menyebabkan ‘dark spot’. Setelah anda mengetahui dari mana ‘dark spot’ berasal, teruskan membaca untuk mengetahui cara menghilangkan ‘dark spot’.

Rawatan Dan Produk Yang Disyorkan Pakar

1. Vitamin C

Vitamin C boleh digunakan sebagai antioksidan topikal yang membantu menyekat radikal bebas daripada menyebabkan kerosakan oksidatif pada kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan kulit kusam antara lain. Ini juga menghambat proses enzimatik yang menghasilkan melanin pada kulit, kerana itu dapat membantu mengurangkan warna gelap pada kulit.

Manfaat tambahan lain adalah bahawa vitamin C yang ringan hanya mensasarkan kawasan pigmentasi yang bermasalah, bukan pada kulit anda yang lain, kata pakar dermatologi.

Tatcha Violet-C Brightening Serum

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Tekstur cecair serum menyerap dengan cepat, untuk penggunaan yang mudah membantu melembutkan, menghaluskan dan mencerahkan kulit anda. Formula sangat pekat ini menghasilkan kesan penuaan dan pencerahan yang berpanjangan. Dua jenis vitamin C memberikan aktiviti antioksidan untuk melindungi daripada rengsagan dan pencemaran sementara Japanese Beautyberry meningkatkan dan menstabilkan kesannya. AHA dari tujuh buah superface kembali kulit kusam, tidak rata, dan ekstrak akar angelica Jepun membantu meredakan hiperpigmentasi, bintik-bintik, perubahan warna dan parut, tanpa memerlukan agen pencerah yang keras.

Peter Thomas Roth Potent-C Targeted Spot Brightener

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Dikemas dengan kepekatan 10% THD Ascorbate, pencerah ini diperkuat dengan 3% Vitamin E dan Asid Ferulat 2%, memberikan manfaat antioksidan yang kuat. Gwennis dan Angelys membantu mengurangkan dan mencerahkan wajah bintik-bintik gelap, sementara Aloe dan Allantoin membantu menenangkan penampilan kulit

Cara menggunakannya: Urut beberapa titis setiap hari ke kulit yang dibersihkan, lebih baik sebelum menggunakan pelindung matahari pada pagi.

2. Hydroquinone

Untuk rawatan ‘dark spot’, hidrokuinon telah menjadi standard selama lebih dari 50 tahun. Ramuan ini diperlukan dengan kepekatan 2% atau kurang, sedangkan preskripsi mempunyai 4% atau lebih besar. Pada tahap biologi, hidrokuinon berfungsi dengan menghambat enzim yang disebut tirosinase, yang membantu pengeluaran melanin. Secara semula jadi, semakin kurang tirosinase yang dihasilkan, semakin kurang melanin yang dihasilkan.

Dalam beberapa kes, kesan hidrokuinon dapat dilihat dalam masa dua minggu. Namun, kebanyakan harus menjangkakan penggunaan 8 hingga 12 minggu untuk melihat perbezaan yang dapat dilihat bergantung pada beberapa faktor seperti tahap hiperpigmentasi, seberapa dalam ia menembus, berapa lama ia berada di sana.

Produk apa pun yang digunakan pada kulit, hidrokuinon dapat menyebabkan kekeringan, kemerahan, dan pembakaran, yang mungkin menandakan reaksi alergi terhadap bahan tersebut, kata pakar, yang selalu mengesyorkan mencuba ujian spot terlebih dahulu. Kesan sampingan lain yang berpotensi adalah “ghosting”, iaitu pencerahan kulit secara tidak sengaja di luar kawasan yang disasarkan. Untuk mengelakkan ini, sapukan hidrokuinon dengan hati-hati ke pusat tempat anda dan bulu ke arah tepi.

Paula Choice TRIPLE-ACTION DARK SPOT ERASER 2% BHA GEL

IKLAN

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Produk anti-penuaan khusus ini dengan asid salisilik dan hidrokuinon (standard emas untuk pencerah kulit) meningkatkan penampilan perubahan warna kulit coklat, sambil menghaluskan dan melicinkan permukaan kulit. Memperbaiki penampilan bintik-bintik gelap dengan secair gel ini supaya mudah menyerap ke dalam kulit, sapukan selepas pembersihan, pengencangan, & pengelupasan.

Patchology PowerPatch Dark Spot Corrector

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

 

Hapuskan sebarang tanda bintik-bintik usia dan bekas jerawat dengan Patchology’s PowerPatch Dark Spot Corrector Patches. Pembetulkan ‘dark spot’ yang pertama berfungsi hanya dalam dua minggu untuk menerangi bintik-bintik dengan jelas untuk warna yang lebih cerah dan lebih sekata. Diformulasikan dengan campuran bahan pencerah yang unik dan selamat untuk membantu mengurangkan penampilan pigmentasi semasa anda tidur Pelekat bertaraf perubatan memastikan kerengsaan sifar.

Cara menggunakannya: Waktu terbaik digunakan pada waktu malam untuk permulaan, dan akhirnya meningkat menjadi dua kali sehari untuk kesan maksimum. Pada siang hari, pasangkan dengan pelindung matahari sebagai ramuan yang boleh menyebabkan kepekaan cahaya matahari.

3. Kojic acid

Asid Kojic (berasal dari cendawan atau beras fermentasi) biasanya digunakan pada pencerah kulit, dan paling baik digunakan bersama dengan hidrokuinon untuk hasil yang maksimum. “Ia berfungsi dengan menekan faktor utama dalam aktiviti sel-sel pigmen,” kata Carlos Charles, MD, ahli dermatologi dan pengasas Derma di Colore.

“Risiko yang biasanya dikaitkan dengan asid kojik topikal adalah dermatitis alergi, dan itulah sebabnya ia dijumpai pada kepekatan yang agak rendah.” Mereka yang mempunyai kulit sensitif harus memilih dos kecil pada waktu malam hanya kerana keradangan dan kerengsaan boleh menjadi kesan sampingan. Juga, jangan mengharapkan hasil yang cepat – memerlukan beberapa bulan untuk melihat peningkatan hiperpigmentasi dengan penggunaan asid kojik topikal.

Dr. Dennis Gross Skincare Clinical Grade IPL Dark Spot Correcting Serum

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Sekiranya anda memerlukan ramuan yang sangat kuat, maka serum pembetulan ‘dark spot’ ini mempunyai antioksidan kuat untuk melindungi kulit daripada radikal bebas, memperbaiki sel kulit dan mengencangkan kulit dengan pantas.

IKLAN

Cara menggunakannya: Pada waktu malam, hanya di tempat gelap atau kawasan yang menjadi perhatian.

4. Soy

Ekstrak soya, yang berasal dari tanaman kacang soya, terbukti dapat membantu mencerahkan kulit, kata pengarah penyelidikan kosmetik dan klinikal dalam dermatologi di Mount Sinai Hospital di New York City. Soya juga banyak terkandung di dalam produk pencerah kulit. Soya berfungsi sebagai rawatan ‘dark spot’ dengan mencegah melanin memasuki lapisan kulit teratas. Rawatan ‘dark spot’ bebas minyak yang disasarkan ini membantu memudarkan warna dan memperbaiki penampilan kulit yang bernoda.

Aveeno Positively Radiant Targeted Tone Corrector

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Rawatan ‘dark spot’ bebas minyak yang disasarkan ini membantu memudarkan warna dan memperbaiki penampilan kulit yang bernoda.

Cara menggunakannya: Sapukan pada ‘dark spot’ pada waktu pagi dan malam, sebelum menggunakan pelembap biasa.

5. Azelaic acid

Bahan yang kurang dikenali ini adalah rawatan yang disyorkan oleh pakar dermatologi untuk ‘dark spot’ di wajah. Jadi apa sebenarnya? Asid Azelaic adalah ekstrak alami dari gandum, gandum, atau rai yang mengganggu pengeluaran pigmentasi yang tidak normal, ia mempunyai sifat antibakteria yang dapat membantu menghilangkan jerawat dan bekas luka yang ditinggalkan.

The ordinary azelaic acid suspension 10% ( acido azelaico)

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Azelaic Acid mencerahkan kulit sambil memperbaiki kesegaran tekstur kulit dan mengurangkan kesan cela. Formula multifungsi bertindak sebagai antioksidan yang berkesan dan menawarkan kepekatan asid azelaic tinggi 10 peratus dalam format krim-gel ringan.

Cara menggunakannya: Sapukan ke seluruh wajah anda sekali atau dua kali sehari; anda boleh menggunakannya sendiri atau dengan pelembap kegemaran anda. Semasa menggunakannya pada siang hari, pastikan untuk mengikutinya dengan pelindung matahari.

6. Lasers

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

IKLAN

Laser adalah rawatan yang paling mahal tetapi paling berkesan untuk mengurangkan ‘dark spot’. Menggunakan sinar cahaya terfokus yang memiliki sasaran tertentu atau kromofor (pigmen) untuk memecah dan menghilangkan zarah pigmen di kulit. IPL (cahaya berdenyut kuat) dapat mengatasi pigmentasi yang tidak diingini. Namun, ia memberikan cahaya yang kurang fokus dan mungkin memberi kesan yang tidak diingini pada kulit sekitarnya, terutama pada kulit yang lebih gelap atau kecokelatan.

Rawatan laser yang ideal untuk hiperpigmentasi akan memberikan letupan penyejukan (atau sekurang-kurangnya menghadkan jumlah haba yang dihasilkan). Tanyakan kepada pakar dermatologi atau juruteknik laser anda apakah laser yang mereka gunakan memperlakukan pada kadar yang cepat dengan pancaran fokus. Jenis laser ini akan membantu mengelakkan tindak balas keradangan, luka bakar, atau kerosakan cagaran.

Tip derma: Jangkakan sebanyak enam rawatan (mungkin lebih banyak lagi) antara tiga hingga empat minggu sahaja.

7. Chemical peel

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Rawatan pengelupasan seperti pengelupasan kimia menghilangkan lapisan atas kulit mati, membantu mengurangkan penampilan kulit yang kusam sehingga dapat memantulkan cahaya dengan lebih baik dan kelihatan bersinar. Lama-kelamaan rawatan ini dapat merangsang pengeluaran kolagen, meningkatkan pergantian sel, dan mengurangi penampilan ‘dark spot’. Tetapi berhati-hatilah dengan pengelupasan kimia yang terlalu kuat, yang dapat membakar kulit. Bahan aktif yang biasa terdapat dalam kulit pro-grade termasuk asid glikolik, mandelik, salisilik, dan laktik, bersama dengan asid trikloroasetik.

Tip Derma: Biasanya tiga hingga enam rawatan (mungkin lebih banyak) yang dijarakkan selama tiga hingga empat minggu diperlukan untuk melihat hasilnya. Catatan: Kulit lebih dalam mempunyai risiko yang lebih besar tetapi hanya memerlukan satu atau dua rawatan.

8. Mikrodermabrasi

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Microdermabrasion adalah satu lagi rawatan pengelupasan yang terkenal untuk hiperpigmentasi yang menggunakan zarah-zarah kecil untuk membersihkan kulit mati. Mikrodermabrasi sebagai “prosedur nonkimia yang tidak ablatif, yang bermaksud ia tidak memusnahkan tisu kulit, dan oleh itu tidak memerlukan masa pemulihan yang ketara. Microdermabrasion adalah yang terbaik untuk keadaan hiperpigmentasi yang lebih ringan, kerana hasilnya sederhana dari segi peningkatan penampilan perubahan warna kulit.

Tip kulit: Biasanya ahli dermatologi mengesyorkan tiga hingga enam rawatan mungkin lebih banyak dilakukan selama dua hingga empat minggu.

9. Microneedling

Kulit Tanpa Cela! 9 Rawatan ‘Dark Spot’ Yang Berkesan, Menurut Ahli Dermatologi

Anggap ini sebagai rawatan bukan untuk lemah jantung. Dilakukan menggunakan roller keluli tahan karat bermutu perubatan yang ditutup dengan beratus-ratus paku kecil, alat ini membuat serangkaian kecederaan mikro dalam usaha membina semula pengeluaran kolagen kulit bersama dengan keanjalan. Walaupun terdapat banyak versi di rumah, Dr. Doft mengesyorkan agar doktor anda mengawal tahap penembusannya — kira setengah milimeter hingga 2.5 milimeter.

Untuk hasil terbaik, microneedling sering digabungkan dengan rawatan topikal. Setelah penghalang kulit dibuka, juga mungkin untuk memasukkan bahan yang diketahui dapat mencerahkan kulit seperti vitamin C. Ahli dermatologi mungkin juga menggunakan serum penyembuhan luka, atau sebatian asid hyaluronik dan vitamin C untuk membantu hiperpigmentasi, terutama pada warna kulit yang lebih gelap. Kemungkinan risiko parut dari perkhidmatan microneedling jika anda melakukannya terlalu agresif. Pesakit berkulit gelap juga mungkin mendapati mereka menjadi lebih berpigmen, tetapi apabila dilakukan dengan betul hasilnya kulit yang lebih cerah pada minggu berikutnya selepas rawatan.

Tip kulit: Berharap untuk melakukan tiga rawatan (mungkin lebih banyak) setiap enam minggu dengan pakar dermatologi.

Pada penghujung hari, pencegahan Petua kulit: Berharap untuk melakukan tiga rawatan (mungkin lebih banyak) setiap enam minggu dengan pakar dermatologi.

Kunci utama halang ‘dark spot’ pencegahan  dengan pelindung matahari

Berita baiknya adalah mencegah ‘dark spot’ semudah memakai pelindung matahari (yang sudah anda gunakan setiap hari … kan ??). Pelindung matahari setiap hari adalah kaedah terbaik untuk mencegah hiperpigmentasi. Tahap cahaya UV yang rendah sekalipun bertambah sepanjang hayat dan boleh menyebabkan bintik-bintik gelap.

Ahli dermatologi bersetuju, ‘dark spot’ akan menjadi lebih gelap dengan pendedahan cahaya matahari. Tabir suria, dan terutama tabir suria fizikal yang mempunyai zink oksida atau titanium dioksida, dapat menyekat sebahagian besar sinar yang akan menggelapkan ‘dark spot’.

Untuk perlindungan sejati, anda perlu menggunakan pelindung matahari spektrum luas (sekurang-kurangnya SPF 30) untuk melindungi dari sinaran UVA dan UVB. Penggunaan semula pelindung matahari anda setiap dua jam walaupun ia dilabel sepanjang hari, 24-jam, kalis air, dan lain-lain. Hindari sinar matahari secara umum terutama untuk kawasan sensitif antara pukul 10 pagi hingga 4 malam. Malah cahaya yang kelihatan dapat meningkatkan pigmentasi kulit. Sekiranya anda berada di luar ketika matahari terik, cari kawasan sejuk dan teduh atau pakai pakaian UPF, yang membantu melindungi kulit.

Cara menggunakannya: Setiap hari, dengan penggunaan semula setiap dua jam jika di bawah sinar matahari langsung.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI