Bersenam merupakan perkara yang bagus untuk badan manusia. Tetapi, adakah anda tahu bahawa terlampau bersenam juga akan memberi kesan pada diri anda. Seeloknya, dinasihatkan supaya anda tidak melampau dalam melakukan senaman. Takut risiko yang buruk akan terjadi!

Sumber dari TheAsianParentMalaysia

Setiap manusia yang melakukan senaman mempunyai matlamat kehidupan mereka sendiri. Ada yang ingin menurunkan berat badan, ada yang ingin kekal bertenaga, ada juga yang ingin meningkatkan metabolisma diri dan lain-lain. Walaupun bersenam mempunyai banyak kebaikan, akan tetapi jika anda terlebih bersenam juga akan menyebabkan bahaya pada diri.

Jadi, bagaimana cara untuk mengetahui diri anda jika terlebih bersenam? Ini adalah 5 tanda anda melakukan senaman berlebihan:

1. Prestasi Menurun

Anda akan merasakan prestasi bersenam berkurang. Walaupun, ada peningkatan intensiti latihan atau kelantangan tetapi anda akan sedar akan daya tahan dan kekuatan semasa reaksi lebih perlahan. Ini juga akan menyebabkan kelajuan anda melakukan senaman juga menurun dan cepat terasa letih.

Artikel Berkaitan: Senaman Kardio Yang Berlebihan Punca Penyakit Osteoporosis, Pakar Kongsi Rutin Terbaik Senaman Kardio!

IKLAN

2. Keletihan melampau

Sumber gambar istock free royalty

Anda akan mula merasakan keletihan melampau dan rasa malas pada masa-masa tertentu. Keletihan yang anda alami untuk senaman sebelum ini tiada peluang untuk pulih sepenuhnya kerana anda terlalu lebih bersenam. Jadi tenaga akan berkurang. Ini akan menyebabkan anda akan rasa sangat penat lalu membuatkan sedikit bahan bakar terjadi.

3. Kekacauan dan kemurungan

Latihan berlebihan akan mempengaruhi hormon tekanan anda, termasuklah kortisol dan epinefrin. Jadi, ketidakseimbagan hormon akan menyebabkan seseorang itu mengalami perubahan mood, kerengsaan yang luar biasa dan suka untuk menumpukan perhatian sepenuhnya.

IKLAN

4. Hilang selera makan

Hormon yang tidak seimbang akan menjejaskan mekanisme kelaparan dan ketenangan seseorang itu. Jadi, latihan yang banyak perlu merangsang lebih banyak selera makan. Tetapi, jika keletihan fisiologi OTS berlaku akan menyebabkan penindasan selera makan seseorang itu.

5. Bengkak atau kecederaan kronik

Apabila bersenam terlalu banyak akan menyebabkan sakit yang berterusan di bahagian otot dan sendi anda. Jadi, sakit yang tidak reda dalam masa dua minggu atau lebih akan menyebabkan kecederaan yang ketara. Apabila ia mengatasi semua sistem tubuh badan, ia akan lebih sukar untuk menangkis jangkitan. Jadi, sakit yang kerap dan jangkitan saluran pernafasan merupakan tanda-tandanya juga.

IKLAN

Artikel Berkaitan: Ramai Wanita Elak Buat Senaman ‘Skipping’ Kerana Takut Peranakan Jatuh. Ini Penjelasan Pakar!

Sumber gambar: theasianparentMalaysia

Akhir kata, jika anda ingin bersenam pastikan untuk tidak melampaui batas. Pantau dan hadkan limit bersenam anda agar anda tidak jatuh sakit disebabkan bersenam sahaja. Sekiranya anda mempunyai kecederaan atau keadaan diri anda menjadi semakin serius, segera berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=D8rhBnVCg90&list=PLwTVJflD5bmEY4NA6cJZDa5uRCr_Y_Uek&index=24

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI