Nabi Muhammad SAW adalah insan istimewa yang menjadi suri teladan bagi umat Islam. Dia berdakwah tentang kebaikan dan cuba mewujudkan keamanan di dunia. Sebagai nabi terakhir bergelar Rasullullah, Nabi Muhammad SAW berupaya menyebarkan ajaran-ajaran kebaikan untuk menciptakan benih perdamaian di dunia.

Umat ​​Islam sering mengikuti tabiat, tutur kata, dan tingkah laku yang baik Nabi Muhammad SAW. Salah satunya termasuklah makan makanan yang didapati sihat dan bagus untuk tubuh badan.

Artikel Berkaitan : 6 Buah Terbaik Untuk Kembalikan Tenaga Setelah Berpuasa. Jom Cuba!

Nabi Muhammad SAW sangat menyukai lima makanan ini! Berikut ialah beberapa idea untuk hidangan yang anda boleh buat yang mungkin anda mungkin suka. 

  1. Barli

Nabi Muhammad menggemari barli kerana ia merupakan sejenis tumbuhan bijirin yang penuh dengan manfaat kesihatan manusia. Ini termaktub dalam sebuah Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari.

“At-talbina (makanan dari tepung barli) memberi ketenangan pada hati yang berduka dan membuatnya aktif serta mengurangi beberapa kesedihannya.”

Barli adalah sejenis bijirin yang serupa dengan gandum. Ia boleh dimakan sebagai roti atau sebagai minuman malt atau pemekat sup. Rasulullah (Sallallahu Alaihi Wasallam) menyukai penyediaan barli dalam bentuk sup hangat dan roti barli bersama dengan tharid.

2. Kurma

IKLAN

Beberapa hadis mengatakan bahawa makan kurma adalah cara yang baik untuk meningkatkan kesihatan anda. Nabi Muhammad SAW juga makan kurma setiap hari kerana ia merupakan sumber yang kaya dengan khasiat.

Satu kurma padat dengan banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anda setiap hari, seperti serat, Vitamin B-6, glukosa, mineral dan karbohidrat penting.

3. Buah Tin

Orang Islam percaya bahawa buah tin adalah buah yang istimewa kerana ia disebut dalam al-Quran. Mereka dikatakan sebagai penawar kepada sejuta penyakit yang berbeza.

IKLAN

Buah tin telah dikaji dan didapati membantu dalam rawatan pelbagai penyakit.

4. Anggur

Rasulullah melihat bahawa adalah penting bagi orang ramai untuk menjalani kehidupan yang baik, dan dia mengajar mereka bahawa makan anggur setiap hari adalah cara yang baik untuk melakukannya. Anggur adalah sumber yang kaya dengan nutrien, dan Rasulah berpendapat bahawa setiap orang harus mendapatnya.

“Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.”

IKLAN

Anggur baik untuk kesihatan anda kerana ia boleh membantu melancarkan peredaran darah dan menyihatkan buah pinggang anda. Mereka juga baik untuk sistem penghadaman anda.

5. Madu

Rasulullah SAW selalu minum segelas air bersama madu pada waktu pagi. Madu adalah cecair manis yang dihasilkan oleh lebah secara semulajadi. Madu adalah sejenis pemanis yang dibuat tanpa sebarang bahan kimia. Ia sering digunakan untuk menyembuhkan penyakit, seperti cirit-birit, selsema, dan batuk.

Artikel Berkaitan : Diamalkan oleh Nabi Ibrahim, Tutup Doamu Dengan Ayat Ini Jika Mahu Doa Dikabulkan

Nabi Muhammad SAW sangat menyukai lima makanan ini, dan ia terkenal kerana baik untuk tubuh anda. Jika anda ingin meningkatkan kesihatan anda, anda boleh cuba memasukkan beberapa makanan ini ke dalam diet biasa anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI