Musim-musim Perintah Kawalan (PKP) tiba-tiba tekak teringin pula hendak makan kek coklat gebu. Nak pergi beli di kedai, memang tak adalah kedai yang buka. Masalah lain pula bila di dapur memang tak ada mixer. Jadinya, macam mana nak buat kek kalau tak ada mixer?

Sebenarnya hijabi semua boleh sahaja buat kek tanpa guna mixer. Yang bestnya, boleh guna senduknya. Hasil kejadian kek tetap gebu, lembut dan yang penting sedap.

Jom kita cuba resipi kek coklat guna senduk tanpa guna mixer.

Asalamualaikum anak mak.Sape masih follow mak nak 1 like bolehšŸ˜1 komen please.Ok ni sbb ramai sgt tanya mak mintak…

Posted by Azlina Ina Fans on Thursday, 2 April 2020

 

BAHAN-BAHAN:

3 biji telur
1 cawan gula mana yg suke manis tambah lg
1 cawan minyak
1 cawan 1/2 tepung self rising + 1 sk soda bikarbonat
klau xde boleh pakai tepung gandum ek plus 1sk soda bikarbonat dan 1 sk baking powder(ayak)
1/2 cawan serbuk koko
1/4 cawan air panas

IKLAN

*(serbuk koko tu kalau xde pakai milo pun boleh)

 

senang je penting ade sendukšŸ˜‚mustahil xde senduk dgn besen kan masuk telur dgn gula kacau xyah kembang pn

 

masuk minyak pulak.kacau sampai sebati

 

masuk tepung plak ye

 

masuk serbuk koko baru kacau pelan2 sampai sebati

 

masuk air panas ye ok dah cair elok

 

mcm ni rupe kek kitešŸ¤© masuk loyang saiz 7 ngam2 kalau 8 rendah sket bakar suhu 170 masa 50 mnt atau kukus 40 mnt

 

Gebu sangat.

 

Terbalikkan.

 

Memang sedap!

 

Moist dan gebu sangat-sangat.

 

Nampak menyelerakan sangat!

Sumber kredit: Azlina Ina Fans