Semasa cuaca panas, anda mahukan produk yang ringan, meresap dengan baik, dan tidak menyumbat lapisan atas kulit. Secara amnya, untuk mencapai ketiga-tiga perkara tersebut, produk penjagaan kulit mestilah cepat menyerap.

Walaupun istilah ini dilontarkan dengan agak kerap dalam dunia penjagaan kulit, terutamanya pada tahun ini, apabila “cepat menyerap” adalah sinonim dengan mengelakkan kulit melekit dan berpeluh-tetapi maksud sebenarnya sering tidak dapat dijelaskan. Pakar dermatologi mendedahkan perkara yang menjadikan produk menyerap cepat, serta sebab produk tersebut sangat bermanfaat pada cuaca panas.

Perbezaan penyerapan yang cepat

Jika anda menggunakan pelembap muka atau losen badan yang enggan meresap, anda telah melihat secara langsung bahawa tidak semua formula dicipta secara sama dari segi keberkesanan ia menembusi kulit. Kulit kita bukan span di mana semua yang digunakan diserap. Sebahagian besarnya, ini bergantung kepada saiz molekul. Secara amnya, molekul yang lebih besar kekal di atas kulit, manakala molekul yang lebih kecil boleh menembusi lebih dalam ke dalam kulit.

Lebih-lebih lagi, cara sesuatu produk dirumuskan juga turut memainkan peranan penting. Untuk bahan aktif, formula yang mempunyai keserasian kulit yang lebih baik akan menyerap paling cepat. Disebabkan ini, banyak ramuan terkapsul dalam liposom yang diperbuat daripada fosfolipid yang sama seperti membran selular anda untuk membantu mengoptimumkan penghantaran.

Bahan penjagaan kulit yang menyerap lebih cepat

Pertama sekali, penting untuk membezakan penyerapan produk sebenar dan persepsi pengguna terhadap penyerapan. Banyak produk yang mengandungi bahan meruap tahap tinggi boleh kelihatan menyerap dengan cepat, tetapi sebenarnya ia hanya sejat.

Khususnya produk bebas minyak dan berasaskan alkohol. Sebab mengapa banyak produk bebas minyak berasa seperti ia menyerap lebih cepat ke dalam kulit adalah kerana ia menyejat lebih cepat. Tiada bahan oklusif berat untuk mencipta halangan itu, sebaliknya mereka menggunakan bahan pembentuk filem untuk melembapkan kulit. Kadang-kadang, produk ringan malah termasuk mengeringkan alkohol kerana ia menyejat dengan cepat pada kulit, memberikannya perasaan bahawa kulit anda serta-merta menyerapnya.

IKLAN

Walaupun produk bebas minyak pasti boleh dirasakan bermanfaat, terutama untuk jenis kulit kombinasi dan berminyak dan terutamanya semasa cuaca panas. Produk yang mengandungi minyak seperti minyak jojoba, minyak biji rosehip, minyak evening primrose, minyak buckthorn laut, minyak tamanu dan minyak biji anggur boleh meresap ke dalam kulit lebih cepat daripada alternatif.

Sebum kulit kita terdiri daripada minyak, asid lemak dan kolesterol. Itulah sebabnya mengenai produk yang cepat menyerap, bertentangan dengan kepercayaan popular, minyak ringan adalah kawan terbaik anda, produk larut minyak (atau lipofilik) dan emulsi sebenarnya mempunyai masa yang lebih mudah menembusi kulit berbanding bahan berasaskan air. Itu tidak bermakna produk bebas minyak tidak berkesan secara automatik. Sebaliknya, jika anda akan memilih bebas minyak, pastikan produk dirangsang untuk penyerapan pantas dengan cara lain.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Cara Membuat Pelembap Sendiri Berdasarkan Jenis Kulit Anda. Mudah & Jimat!

Sebagai contoh, cari bahan yang ditapai. Bahan yang ditapai mendapat minat kerana satu teori ialah proses penapaian memecahkan molekul kepada saiz yang lebih kecil, membolehkan penembusan yang lebih baik dan lebih pantas.

IKLAN

Tambahan pula, bahan seperti asid hyaluronik dan ekstrak tumbuhan seperti rosemary cenderung lebih berkesan dari segi penyerapan yang cepat. Bahan hidrofilik adalah bahan yang tertarik kepada air dan boleh menembusi melalui lapisan lemak, berbanding bahan hidrofobik, yang ditolak oleh molekul lemaknya.

Lesitin adalah bahan biasa yang digunakan untuk membungkus bahan aktif dan membantu ia meresap jauh ke dalam kulit. Terdapat penambah penembusan lain seperti etoksidiglikol dan dimetil isosorbid yang biasa digunakan dalam produk berprestij untuk membantu bahan seperti Vitamin C menyerap. Kepekatan bahan aktif juga patut disebut. Lebih tinggi kepekatan bahan aktif, lebih baik produk itu akan menembusi.

Cara menyerap produk penjagaan kulit lebih baik

Walaupun formulasi dan bahan tambahan pasti meningkatkan keupayaan produk untuk menyerap lebih cepat, kulit yang sihat akan menyerap sebarang produk dengan lebih baik. Agar produk dapat diserap ke dalam kulit, ia perlu menembusi halangan pelindung kulit, atau lapisan atas kulit. Kulit direka untuk menjadi penghalang, oleh itu tidak membenarkan produk menembusinya.

IKLAN

Penyerapan kulit sebenarnya adalah sangat rumit, untuk meningkatkan penembusan supaya produk boleh masuk ke lapisan kulit yang lebih dalam di mana produk berfungsi dengan baik, tetapi juga menunggu untuk mengekalkan kecekapan halangan pelindung dan tidak mengganggunya.

Caranya? Pengelupasan. Ya! Bukan pengelupasan di mana kita mengganggu penghalang kulit, tetapi pengelupasan di mana kita menanggalkan lapisan mati dan merangsang pertumbuhan semula. Apabila anda melakukan ini, terdapat sel yang sihat pada permukaan kulit yang boleh menyerap bahan aktif.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Rahsia Kulit Flawless Yang Digunakan Oleh Wanita Di Seluruh Dunia Untuk Kekal Cantik.

Selain daripada pengelupasan, pakar dermatologi berkata bahawa memulakan rutin penjagaan kulit anda dengan kulit yang lembap boleh membantu produk anda terutama yang dibuat dengan asid hyaluronik memyerap lebih dalam.

Selain itu, slugging sebagai cara yang membantu untuk meningkatkan penyerapan mana-mana produk. Penyerapan produk juga meningkat jika oklusif, seperti Vaseline atau petrolatum, digunakan ke atas produk. Walaupun begitu, sama baiknya dengan slugging, Pakar akui bahawa ia bukan aplikasi yang paling praktikal semasa cuaca panas. Sebaliknya, dia untuk memfokuskan rutin anda ke arah bahan aktif terkapsul, yang akan memastikan ia bergerak jauh di dalam kulit dan bukannya duduk di atasnya.

Akhirnya, cara anda menggunakan penjagaan kulit anda boleh menjadikan serum dan krim anda lebih berkesan. Menggunakan dermaroller atau Gua Sha ke atas produk juga boleh meningkatkan penyerapan.

https://youtu.be/VfM9f2lAf3Q

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI