Kajian mendapati bahan kimia penyebab kanser dalam kosmetik lebih berbahaya daripada yang disangkakan sebelum ini. Satu kajian baru telah mendedahkan kaitan dengan kanser payudara dan dos rendah bahan kimia biasa yang terdapat dalam syampu, sabun dan produk kecantikan lain.

Kajian terdahulu telah mengaitkan paraben dengan penyakit itu, tetapi penyelidikan baru mencadangkan jumlah yang lebih kecil juga boleh berbahaya. Pengawet kimia juga terdapat dalam banyak losen dan krim badan, termasuk krim matahari.

Pusat penyelidikan yang berbeza di seluruh AS mendapati bahawa pendedahan kepada bahan kimia ini boleh memudaratkan, terutamanya semasa akil baligh dan semasa kehamilan.

Paraben menggalakkan penghasilan estrogen, yang meniru hormon estradiol yang semulajadi. Kedua-dua estradiol dan estrogen telah dikaitkan dengan kanser payudara dan masalah pembiakan. Pakar sakit puan dan ahli biologi molekul (dalam artikel yang disiarkan Daily Report), berkata “walaupun paraben diketahui meniru kesan pertumbuhan estrogen pada sel-sel kanser payudara, ada yang menganggap kesannya terlalu lemah untuk menyebabkan kemudaratan.

IKLAN

ARTIKEL BERKENAAN: Jalani Fasa Rawatan Kanser, Masih Boleh Lagi Bersolek Dan Menjaga Penampilan. Ini Petuanya!!

Bahaya gabungan bahan

Paraben terdapat dalam banyak losen badan, termasuk krim matahari. “Tetapi ini mungkin tidak benar apabila paraben digabungkan dengan agen lain yang mengawal pertumbuhan sel.”

IKLAN

Kajian itu meneliti pelbagai bahan kimia meniru hormon yang orang ramai hubungi setiap hari dan bagaimana mereka mungkin berinteraksi. Walaupun kajian ini memfokuskan pada paraben, kemungkinan juga potensi peniruan estrogen lain telah dipandang remeh oleh pendekatan ujian semasa.

IKLAN

Adalah penting bagi wanita untuk ingat bahawa semasa membuat perubahan pada gaya hidup anda boleh membantu mengurangkan risiko anda, kita tidak dapat mencegah kanser payudara sepenuhnya.

ARTIKEL BERKENAAN: Pegawai Farmasi Ini Dedah 7 Penyebab Kanser Yang Sering Kita Buat. No 6 Wajib Take Note!

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/HwVUooOKPLU

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI