“Bebe” Vio telah diperkenalkan kepada dunia seni pedang sejak awal lagi pada usia 5 tahun dan serta-merta jatuh cinta dengan sukan elegan ini. Jadi keputusan untuk membawa kemahirannya ke peringkat Olimpik menjadi mudah.

Penyakit mengejut menyebabkan Vio tidak menggunakan keempat-empat anggota badannya, tetapi dia tidak berputus asa dengan impiannya untuk mendapatkan pingat emas. Sebaliknya, dia telah mencapai matlamatnya dan memberi inspirasi kepada beribu-ribu orang dengan ketabahan dan keyakinannya.

Terselamat daripada penyakit yang membawa maut

Kini, juara Paralimpik yang terkenal di dunia, Beatrice “Bebe” Vio menjalani kehidupan sebagai seorang remaja biasa. Dia seorang pemain pedang, artis dan pengakap. Pada umur 11, dunianya terbalik kerana Vio dijangkiti meningitis.

ARTIKEL BERKAITAN: Duta Piala Dunia 2022 Digelar Budak Ajaib Qatar, Latar Belakang Ghanim Al-Muftah Luar Biasa

Penyakit itu datang secara tiba-tiba dan berkembang secara akut dalam masa tiga hari sahaja. Doktor terpaksa memotong lengan Beatrice di bawah siku dan kaki di bawah lutut. Ini meletakkan atlet muda itu dalam 4% orang yang dapat kembali ke kehidupan harian mereka. Vio telah keluar dari hospital selepas 3.5 bulan, selepas beberapa siri pembedahan plastik untuk cantuman kulit.

Bebe Vio mengakui bahawa selepas kehilangan anggota badannya, dia dibelenggu oleh keraguan dan persoalan. “Kebimbangan terbesar saya kerana tidak mempunyai tangan ialah bagaimana saya boleh bersukan dan melukis?” Ibunya, Beatrice berkongsi kebijaksanaannya, sukan lawan pedang dan seni bukan datang dari tangan, tetapi dari fikiran.

IKLAN

Bebe terus melakukan apa yang dia suka dan menjadi sangat berjaya melakukannya. Tetapi lucu untuk mengetahui bahawa dia tiba di kelas lawan pedang secara  tidak sengaja, kerana disalah anggap sebagai kelab bola tampar. Seperti yang dikatakan oleh juara itu sendiri, anda tidak tahu bila dan di mana anda akan jatuh cinta dengan sukan yang anda mainkan.

Juara Paralimpik dua kali

Sepanjang tahun selepas pembedahannya, Beatrice bekerja keras untuk memulihkannya. Dia terpaksa mempelajari semula cara berjalan, memegang objek di tangan prostetiknya dan sudah tentu, sukan lawan pedang. Pada 2012, Vio memenangi pingat emas di Kejohanan Itali dan perak di Kejohanan Dunia, kemudian melayakkan diri ke Paralimpik di Rio de Janeiro pada 2016. Dari Brazil, Bebe membawa pulang emas terhormat. Empat tahun kemudian, Vio mengulangi kejayaannya di Paralimpik di Tokyo.

IKLAN

Pada 2017, Vio dinobatkan sebagai Ahli Sukan Terbaik Dunia Laureus Orang Kurang Upaya. Sejak itu, dia bukan sahaja terus bersaing dengan cemerlang, tetapi juga membantu golongan muda yang kurang upaya. Bersama ibu bapanya, Vio mengendalikan badan amal yang dipanggil Art4sport: “Saya dan ibu bapa saya memutuskan untuk menubuhkan persatuan untuk membantu kanak-kanak yang diamputasi menikmati keindahan kehidupan melalui sukan.”

Hasilkan buku autobiografi

Bebe bercakap tentang kehidupannya yang mengagumkan bukan sahaja di media sosial dan dalam pelbagai temu bual, tetapi juga dalam autobiografinya, I Have a Dream. Membaca buku ini, seseorang menyedari betapa lengkapnya pengalaman manusia dengan penerimaan diri:

“Dear World! Saya seorang wanita yang bertuah! Saya berbaik-baik sahaja dengan empat pasang kaki saya, tangan Robocop saya dan kesan pada muka saya yang berparut. Saya tidak akan mengiktiraf diri saya lagi tanpa mereka.”

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Olimpik Musim Panas Di Jepun 2020, Sediakan Masjid Begerak Memudahkan Umat Islam Jalani Kewajipan

Dia menjadi wajah L’Oréal

Atlet muda itu menunjukkan contoh yang memberi inspirasi kepada seluruh dunia. “Tiada mimpi terlalu besar dan anda tidak seharusnya takut untuk bermimpi. Walau bagaimanapun, anda mesti bekerja dengan gigih dan dengan keyakinan.” Bakatnya untuk memberi inspirasi kepada orang lain tidak disedari. Pada 2022, Bebe Vio menjadi wajah antarabangsa gergasi kosmetik L’Oréal Paris.

Vio ialah salah seorang ahli termuda kempen pengiklanan. Dia merancang untuk menggunakan platform itu untuk memberi inspirasi kepada wanita di seluruh dunia dan sudah tentu, meningkatkan kesedaran tentang kekuatan orang kurang upaya. Impian Bebe adalah untuk setiap wanita akhirnya menyedari kecantikan, kepentingan dan keunikannya sendiri.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/LmTFAH3f3GY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI