Walaupun lagi dua minggu nak sambut raya, tapi semangat bangun sahur tetap membara seperti biasa. Untuk mengelakkan rasa jemu setiap hari bersahur makan nasi, apa kata anda pilih hidangan lain untuk menggantikannya. Seperti perkongsian wanita ini Noraini Abd Samad yang memberi cadangan pilihan menu minum susu badam untuk breakfast. Jadi amat sesuai sekali amalkannya waktu bersahur.

Menurutnya susu badam ini rasa lemak manis dan berkrim dan ia tak muak. Boleh diminum begitu sahaja ataupun masukkan adunan bagi yang mahu membuat kek, biskut atau roti.

Kelebihan lain minum susu badam ini adalah boleh mendapatkan berat badan ideal jika selalu mengamalkan pengambilannya. Sajian ringkas ini sangat sesuai diamalkan untuk yang malas bersahur dengan nasi.

Badam yang banyak khasiatnya.

Admin cadangkan juga boleh tambahkan kurma dalam susu badam berkenaan. Dan pastinya anda akan rasa kenyang seharian hinggalah waktu berbuka.

Bukan sahaja kurma, badam juga mempunyai banyak khasiatnya dalam membantu mengekalkan tenaga pada tubuh.

Pernah dengar susu badam (almond milk)? Nak buat pun senang sangat! Bahan pun dua je. Boleh follow step-by-step melalui gambar di bawah. Klik je gambar tu untuk cara-cara yang lengkap. 

Rasanya lemak-lemak manis almond dan sedikit berkrim. Tak muak. Sedap diminum begitu saja ataupun dimasukkan ke dalam adunan kek, biskut dan roti untuk rasa badam yang lebih mewah.

Kalori susu almond sangat rendah berbanding susu lembu dan susu kambing. Maka sesiapa yang dalam proses nak achieve ideal body weight ramai yang terjatuh cinta dengan almond milk. Khasiat pun banyak. 

Saya suka guna almond milk bila buat overnight oat dan smoothies. Makan waktu breakfast, masak, ataupun bila-bila masa yang sesuai. 

Nak jadikan sebagai creamer untuk apa-apa jenis minuman pun boleh. Non-dairy, plain without refined sugar, definitely a healthy yet delicious substitute! 

Silakan #share supaya kawan-kawan lain pun boleh try juga.

Bahan-bahan:

200 g badam mentah (raw almond)
4 cawan air tapis atau air mineral atau air masak. Mana-mana pun takpe.

Cara-cara:

IKLAN

1. Rendam badam satu malam. 4 hingga ke 6 jam dah mencukupi.

Esok paginya kena buang air rendaman tu. Kenapa? Sebab dalam tu dah ada phytic acid. Lain kali je lah kita cerita topik tu. Sekarang kita fokus pada almond yang kita dah rendam malam tadi.

Tapis almond dan basuh lagi dengan air tapis.

Kalau kau orang nak buang kulit almond tu pun boleh. Taknak buang pun takpe.

3. Masukkan 4 cawan air tapis dan almond yang dah direndam tu ke dalam blender.

4. Blend sampai lumat almond tu. Masa ni kau orang akan teruja bila nampak warna jernih air bertukar jadi putih susu! Tapi untuk first timer je la kihkih. ‘Dah jadi almond milk aku ni.’ (Bolehla tepuk bahu sendiri).

IKLAN

Berapa lama nak blend? Sampai kau rasa almond tu lumat.

5. Tapis almond guna nut milk bag. Saya pakai penapis teh je sebab dah siap ada pemegang dawai tu.

Tapi sebaiknya jangan guna penapis yang sama dengan teh. Sebab takut rasa bercampur walaupun dah basuh! Kang ke laut pulak rasa almond milk korang tu nanti.

6. Perahla. Dah namanya susu mesti kena perah woih.

Tadaaaa! Siap dah almond milk korang. Senang sangat nak buat. Tanpa pengawet, perisa tiruan dan pewarna. Dan pastinya lebih pekat rasa almond berbanding susu almond yang kita beli di kedai. Cuba tengok label bila beli almond milk, berapa peratus almond yang dimasukkan dalam sebotol/ sekotak susu tu? Usually less than 10 %. Selebihnya air dan bahan pengawet.

IKLAN

7. Kalau korang nak berlemak sikit, boleh tambah garam.

8. Kalau nak susu perisa vanilla, tambahla dengan ekstrak vanila.

9. Nak perisa coklat, tambah pure cocoa powder.

10. Strawberry pun boleh. Blend aje buah tu, tapis masuk dalam almond milk.

11. And last but not least, tambahkan pemanis yang korang suka.
– Madu? Stevia? Coconut sugar? Dates? Ikut suka korang. My preference is always date nectar (pemanis kurma)

Campurkan kurma dalam susu badam tadi.

P/s:
i) Sila habiskan susu almond ni dalam tempoh 4 ke 5 hari. Disebabkan kita tak letak sebarang pengawet, susu ni tak mampu tahan lama walaupun dalam peti sejuk.

ii) Lepas simpan dalam peti sejuk, pemisahan air dan larutan kacang badam adalah perkara biasa. Puncanya sebab kita tak letak stabilizer. Susu almond yang dijual di luar dimasukkan dengan stabilizer. Sebab tu pemisahan ni tak berlaku. Untuk homemade almond milk, bila kita nak minum, hanya perlu goncang sahaja. Rasanya tetap sama.

12. Lepas tapis akan ada serbuk almond ni. Boleh keringkan dan jadikan tepung. Tepung tu korang boleh buat waffle, pancake (lempeng) ataupun apa-apa jenis dessert.

13. Boleh juga dijadikan sebagai healthy granola bar recipe. Ataupun base cheesecake. Dan banyak lagi sebenarnya kegunaan serbuk almond ni.

Siapa cakap healthy food ni tak sedap?
InsyaAllah kalau selalu bereksperimen dengan bahan semulajadi kat dapur, dan kena dengan cara yang betul, anak-anak kecil pun akan jatuh cinta dengan healthy food compared to store-bought food.