Baru-baru ini, pelakon dan pengacara, Uyaina Arshad ada meluahkan perasaannya di laman sosial apabila dia tiba-tiba mengalami rasa sedih dan stres hingga mengganggu waktu tidurnya.

Tak mahu terus dibelenggu perasaan sebegitu, pelakon drama Perempuan Tanpa Dosa itu telah meminta para pengikut laman instagramnya berkongsi cara bagi mengatasi masalah yang dialami.

Few days ago, I had a severe mental breakdown. Macam-macam rasa yang negatif ada dalam diri. Tiba-tiba rasa sedih, takut, penat, risau tapi tak tahu apa yang dirisaukan, stress sampai migraine. And paling teruk bila terjaga pukul 3-4 pagi, berpeluh-peluh lepas tu tak boleh tidur sedangkan badan rasa sangat2 penat. Rasa worthless.

Pastu Yana tanya dekat igs. Apa yang korang selalu buat kalau rasa down. Thank you kepada yang respond and share dengan Yana. I really appreciate it. Rupanya ramai yang rasa macam tu. In fact, ada yang pernah rasa lagi teruk dari tu 🥵

IKLAN

Alhamdullilahhh I’m feeling a lot better now. Apa yang Yana boleh kongsi is kita jangan menidakkan perasaan ni. Jangan suppress atau pendam sorang-sorang. Luahkan dekat orang yang kita percaya. FEEL the feelings and ALLOW the feelings to pass. It’s just a bad phase, not a bad life. Paling penting, kita kena TERIMA diri kita & SAYANGI diri kita sendiri.

Minda kita memainkan peranan yang sangat penting. Kalau kita fikir negatif, trust me negatif lah hidup kita. I’m trying to self-reflect and look at what Allah has bestowed upon me. Banyak sangat nikmat Allah bagi yang patut disyukuri. Alhamdullilahhh.

IKLAN


Semoga rasa negatif ni akan berlalu pergi dan digantikan dengan kegembiraan yang berpanjangan. Aamiinn 🤲🏻

Also, swipe left to see some beautiful comments & tips dari mereka yang turut berkongsi 😊

IKLAN
Berikutan itu, ramai yang memberi respon terhadap soalan yang diberikan oleh Uyaina termasuklah rakan artis iaitu Janna Nick dan Fiza Frizzy.

Tanpa disangka, ramai juga yang pernah berdepan dengan situasi yang lebih kurang sama dialaminya dan mengatakan tidak mengapa untuk bersedih seketika namun jangan lupa untuk bangkit selepas itu.

Peringatan sebegini sememangnya sangat berguna untuk seluruh individu sebenarnya. Ramai di antara kita yang memilih untuk berdiam diri daripada meluahkan. Tak elok begitu. Janganlah anggap isu kesihatan mental ini suatu benda yang remeh kerana ia mampu mengganggu kehidupan seharian kita. Let’s take a good care of our mental health sister!