Peranti pintar ini menjadi sebahagian gaya sihat hijabi mejalanani gaya hidup yang sihat. Pernahkah anda terdengar bahawa Rasulullah pernah ditimpa sakit yang teruk?

Sebenarnya Rasulullah banyak mencontohkan kepada kita bagaimana baginda menjalani hidup untuk kekal sihat. Benarlah, menghidupkan sunnah nabi akan memberi banyak kelebihan dan memperbaiki kerosakan. Malah diberi pahala.

Bijak Mengurus Masa Dengan Jam Pintar

Garmin Venu menawarkan ciri-ciri pintar, ia juga dilengkapi dengan skrin sesentuh AMOLED. Dengan menggunakan Garmin Venu, pengguna mampu memantau kondisi kesihata 24 jam sehari termasuk aplikasi uniknya Pulse OX1, Aplikasi dapat mengawal kadar pernafasan setiap minit. Pulse OX1 juga boleh mendapatkan data kadar oksigen di dalam darah.

Uniknya Garmin Venu ini dapat membantu hijabi mengjangka kedatangan mentruasi. Seterusnya dapat tip senaman mudah Bersama jam pintar ini.

Berbalik kepada tajuk asal, bagaimana cara Rasulullah menjaga kesihatan dan bagaimana Garmin Venu dapat mengurus gaya hidup sihat hijabi. Mudah sahaja dengan peranti premium ini hijabi dapat mengurus masa dengan tepat.

Ini adalah cara Rasulullah menjaga kesihatan diri agar tetap sihat.

1. Selalu Bangun Sebelum Subuh

Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardhu dan solat Subuh secara berjemaah. Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran. Set alarm dengan menggunakan Garmin Venu sebagai di setiap denyut bermakna anda sudah bersedia untuk bangun di subuh hari.

IKLAN

2. Cara Rasulullah Menjaga Kesihatan Adalah Dengan Aktif Menjaga Kebersihan

Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (HR. Muslim)

Bagi hijabi juga boleh mengikuti cara hidup ini dengan merapi kuku supaya tidak kelihatan Panjang dan menyusahkan aktiviti harian. Kuman yang terselit di kuku mengundang penyakit dan virus kelak.

3. Rasulullah Tidak Pernah Makan Berlebihan

Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)

IKLAN

Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.

Peranti khas di dalam Garmin Venu dapat mengawal kadar air yang anda minum dalam sehari. Rakam sukatan air untuk memberi panduan bahawa badan kita memerlukan berapa liter air dalam badan. Bijak bukan!

2. Rasulullah Menjaga Kesihatan Diri Dengan Gemar Berjalan Kaki

Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

Usah runsing dengan adanya peranti bijak ini dapat menolong anda memantau setiap aktiviti sukan mahupun kiraan langkah sehari anda berjalan. Untuk setiap aktiviti riadah yang anda lakukan semuanya boleh dirakam di dalam jam pintar ini mahupun menerusi applikasi connect di dalam telefon.

IKLAN

5. Rasulullah Tidak Pemarah

Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa. Ada terapi yang tepat untukmenahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.

Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.

Hijabi pasti seronok kerana peranti hebat jam pintar dar Garmin Venu ini, hijabi boleh mendengar zikir penenang hati sambil menjalani aktiviti sihat. Sambungkan aplikasi spotify dengan set earphone bluetooth dengan jam anda.

6. Sentiasa Optimis Dan Tidak Putus Asa

Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakkal kepada Allah s.w.t.

7. Tidak Pernah Iri Hati

Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”

8. Jadilah Pemaaf

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan. Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.

Jadi jadikan gaya hidup rasulullah sebagai panduan untuk terus sihat bertenaga menjalani ibadah. Selamat mencuba!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI