Baru-baru ini, penyanyi popular Datin Alyah memuat turun sebuah perkongsian menerusi laman Instagramnya berkaitan dengan pembedahan bariatrik yang dilakukan pada 21 Mac yang lepas.

Mengulas lanjut mengenai pembedahan yang dilakukannya, Datin Alyah yang ditemui semalam ketika menghadiri majlis sambutan berbuka puasa Kamya Glow di Villa Zamara, berkata bahawa penyakit gastrik yang dialaminya sejak dari dahulu lagi menyebabkan dia terpaksa menjalani pembedahan bariatrik untuk memastikan kesihatan dirinya terus terjamin.

“Jujurnya, saya takut dengan pembedahan. Namun, disebabkan oleh masalah gastrik yang semakin kritikal ini menyebabkan saya harus akur dan terpaksa untuk melakukan proses pembedahan tersebut.

Penyakit gastrik yang saya alami ini bermula sejak saya masih berusia dalam lingkungan 20 tahun. Oleh disebabkan waktu makan saya tidak tersusun dan sering makan lambat, kesannya dirasai pada usia saya hari ini. Jika tidak dirawat dengan cepat, ia boleh bertukar menjadi kanser,” kongsinya.

Pakar sarankan saya untuk mengambil minuman susu atau sebarang jenis makanan berbentuk ‘liquid food’ sahaja dan tidak mengambil ‘solid food’ sehinggalah masuk minggu keempat selepas pembedahan dilakukan.

Tambahnya lagi, jadual kerja yang padat menyebabkan Alyah sudah terbiasa dengan waktu makan yang tidak tersusun. Lama-kelamaan, ia menjejaskan kesihatan usus dan menyebabkan terjadinya masalah penyakit gastrik.

“Waktu dahulu, disebabkan sibuk dengan jadual kerja yang padat, waktu makan saya tidak teratur. Saya sering makan malam ketika itu. Apabila tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan di seluruh negara disebabkan wabak Covid-19 melanda, rutin makan saya berubah dengan mendadak. Saya makan setiap masa dan sangat kerap. Secara tidak langsung, ia memberi kesan buruk kepada usus dan ulu hati saya terbuka menyebabkan terjadinya masalah gastrik yang lebih kronik,” ulasnya lanjut.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alyah Abu Hasan (@alyah81)

“Saya tidak dibenarkan puasa…”

Berbicara soal sambutan Ramadan kali ini, Datin Alya menyatakan bahawa tahun ini sedikit berbeza disebabkan pembedahan bariatrik yang dilakukannya dua minggu sebelum Ramadan menyebakan dia tidak dibenarkan puasa dan harus menjaga pemakanannya.

Dr Mustafa Mohammed Taher, Pakar Gastroenterologi yang bertanggungjawab melakukan pembedahan bariatrik ini menasihatkannya untuk menjaga pemakanan dan kesihatan ususnya.

“Pakar sarankan saya untuk mengambil minuman susu atau sebarang jenis makanan berbentuk ‘liquid food’ sahaja dan tidak mengambil ‘solid food’ sehinggalah masuk minggu keempat selepas pembedahan dilakukan. Alhamdulillah, saya sudah berada dalam minggu keempat. Namun, saya hanya makan sedikit sahaja ‘solid food’ seperti ikan dan tofu,” kongsinya lagi.

IKLAN

“Usus baru seperti bayi, lebih sensitif..”

Menurut penyanyi yang popular dengan lagu Kisah Hati ini, selepas pembedahan, dia harus menjadi lebih peka dengan jenis makanan yang diambil kerana ususnya lebih sensitif.

“Sama juga seperti bayi, selepas pembedahan dilakukan, usus saya menjadi lebih sensitif dan saya harus mengambil makanan yang sihat sahaja. Jadi, banyak perkara yang harus saya pelajari untuk memastikan nutrisi dalam badan saya memberi kebaikan kepada usus dalaman saya. Menu makanan saya tidak sama seperti dahulu. Jadi saya percaya inilah cabarannya kerana saya seorang yang sukakan makanan.

IKLAN

Hasil dari pembedahan itu juga, berat badannya menurun dari 68 kg kepada 59 kg. Namun ia bukanlah tujuan utamanya melakukan pembedahan ini.

Tambahan pula, saya juga turut menghidapi penyakit kolestrol tinggi. Jadi saya harus lebih berhati-hati dalam aspek pemakanan ini.

Namun, selepas pembedahan, badan saya berasa lebih ringan dan amat mudah untuk menyanyi kerana saya sudah tidak mudah lelah seperti dahulu. Kualiti tidur juga lebih terjamin. Jadi, apabila bercakap mengenai pembedahan ini, saya ketepikan dahulu soal turun berat badan. Aspek paling utama ialah kesihatan diri sendiri,” tambahnya.

Hasil dari pembedahan itu juga, berat badannya menurun dari 68 kg kepada 59 kg. Namun ia bukanlah tujuan utamanya melakukan pembedahan ini. Nasihat Datin Alya, jagalah waktu makan dan usahlah melambatkan sarapan, makan tengah hari ataupun makan malam kerana ia akan mendatangkan kesan yang buruk pada masa akan datang.

Sumber gambar: Instagram Datin Alyah

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI