Kesibukan bekerja kini menyebabkan kita tidak begitu mementingkan penjagaan kuit wajah.  Akibatnya wajah akan menjadi kusam, tidak berseri hingga menyebabkan ada yang nampak lebih tua dari usia sebenar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELLE AL-YAHYA (@bellealyahya) on

Bagi pemilik jenama Bella Ammara, Syarifah Nabilla Al Yahya, atau dikenali Bella ini seorang yang begitu menjaga kecantikan kulit wajahnya.

Seperti orang lain dia juga pernah mengalami masalah jerawat tetapi pesanan arwah uminya supaya menjaga kulit wajah.

Arwah ibunya merupakan sumber inspirasi untuknya mementingkan penjagaan wajah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELLE AL-YAHYA (@bellealyahya) on

Menurut Bella walaupun usia umminya ketika itu sudah 40 tahun, tetapi ramai yang ingat dia adalah kakak.

Bagi Bella lagi semua insan dilahirkan cantik tetapi cara pemakanan dan penjagaan kulit wajah memainkan peranan sangat penting.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELLE AL-YAHYA (@bellealyahya) on

Tambah Bella lagi jika seseorang itu memang cantik tetapi tidak jaga dari awal lama-lama kulit akan cepat berkedut, naik jeragat, jerawat dan banyak lagi masalah kulit lain.

Apatah lagi faktor gaya hidup dan cuaca yang juga penyumbang kepada punca masalah kulit.

Artikel Berkaitan: Kongsi Tip Jadi Jutawan Muda & Bina Empayar Sendiri

Justeru ibu muda ini menyarankan bagi mereka yang tidak ada masa boleh membuat ‘face spa’ di rumah dengan melakukan skrub menggunakan tomato.

Skrub ini adalah untuk menghilangkan kotoran atau menanggalkan sel kulit mati. Selain dibuat skrub, tomato juga boleh dimakan begitu sahaja.

Bella tidak lokek berkongsi cara membuat face mask menggunakan tomato di laman sosialnya.

Tomato ini dicampur dengan madu atau minyak zaitun dan boleh juga dibuat dalam bentuk ais atau cara lain.

Dalam video yang ditonton ramai follower Bella ini menunjukkan cara paling senang dan murah untuk membuat paper face mask.

Caranya hanya menggunakan kertas tisu dan tomato. Ini kerana bahagian tomato memang berair dan boleh terus sahaja sapu dan lekap pada wajah.

Dah lama tak buat video #petuasihatcantikbelle. Siapa yg dah lama follow belle mesti tau belle mmg suka guna tomato utk kulit. Sama ada campur dengan madu or minyak zaitun, buat dalam bentuk ais or banyak lagi. Belle sendiri suka buat face spa dekat rumah bila ada free time atleast sebulan sekali. Kali ni belle nak bgtau cara paling senang dan murah utk kita buat paper face mask . Cuma guna tisu paper dan tomato ? je. Sebab bhgian dalam tomato kan agak berair, so if sapu dekat muka, air akan jatuh meleleh, sebab tu guna tisu paper utk lekapkan pd muka. Cara macam ni boleh buat sambil2 kita tgk tv or sebelum tidur. Mmg best! Lepas tu trus rasa kulit lembab dan licin. Macam belle selalu pesan, nak kulit cantik, kena rajin jaga kulit ok! . Rasanya tak perlu belle explain pasal khasiat tomato ? utk kulit, semua dah tau tomato mmg bagus utk kulit. Sama ada kita makan atau letak di muka. Selamat mencuba k ? #teamtomato #petuasihatcantikbelle

A post shared by Belle Al-Yahya (@bellealyahya) on

Cara ini sangat senang dan menurut Bella boleh dibuat ketika sedang melihat televisyen atau sebelum tidur. Hasilnya kulit akan jadi lembap dan licin.

Dia juga turut berpesan kita kena rajin untuk mendapat kulit yang cantik. Dia juga menasihatkan agar membuat face mask ini sebulan sekali jika masa terluang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELLE AL-YAHYA (@bellealyahya) on

Selain rajin membuat face spa di rumah, Bella juga turut mengamalkan minum air kosong untuk menjaga kecantikan dirinya.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM BELLA ALYAHYA