Tular di media sosial seorang pereka fesyen Lisette Scheers berasal dari Belanda dan pengasas jenama Nala design, menyeru masyarakat lebih menghargai budaya. “Menjadi impiannya melihat baju kurung kembali dipakai” komen pereka ini di satu sesi temubual bersama media Singapura.

Namun pendapat beliau disalah anggap dan ramai menyatakan, pereka ini tidak keluar dari ruang dan sasaran jenamanya. Pemakaian baju kurung ini kalau diteliti bukan sahaja budaya masyarakat Melayu malah telah dipakai oleh segenap bangsa tidak mengira hari.

Sambut seruan dengan positif

Sambut seruan pereka berasaldari Belanda, ini cara pemilihan baju kurung untik panduan anda bukan untuk di hari peryaaan malah unutuk pemakaian harian. Warna baju sangat penting untuk memastikan penampilan anda kekal elegan dan menawan pada musim, manakala tona kulit yang dipadankan dengan warna yang sesuai boleh menonjolkan keanggunan diri, secara tidak langsung menyerikan aura anda.

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban

Bukan faktor warna sahaja yang diberi penekanan malah faktor bentuk badan juga harus diambilkira. Jangan tersalah pilih, kesannya akan memburukkan padangan dan membuat anda tidak selesa.

Berikut adalah tip-tip untuk memastikan padanan baju kurung yang anda gayakan sesuai dengan tona kulit dan bentuk badan anda! Disertakan juga contoh himpunan koleksi raya dari butik atas talian zalora Malaysia. Jom Semak langkah di bawah ini:

Langkah pertama:

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban

Kenalpasti tona kulit anda! Terdapat 3 jenis tona kulit, tona sejuk, neutral dan tona panas. Perhatikan saluran darah di kulit bahagian tangan dan pergelangan tangan. Sekiranya saluran darah itu berwarna biru, itu bermaksud kulit anda mempunyai tona yang sejuk. Kalau ia tampil berwarna hijau, tona kulit anda adalah tona yang panas. Jika anda mempunyai kedua-dua warna, itu bermakna tona kulit anda adalah neutral!

Langkah kedua:

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban

IKLAN

Buat pilihan warna mengikut tona kulit anda! Untuk tona kulit sejuk, warna-warna yg lebih tenang seperti biru, hijau dan ungu adalah sesuai. Untuk anda yang mempunyai tona kulit panas, warna-warna yang lebih terang seperti merah, jingga dan kuning lebih menonjolkan tona kulit anda. Tona warna neutral sesuai dengan kebanyakan warna.

Langkah ketiga:

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban
*Warna-warna yang dilabelkan dengan bintang adalah warna-warna universal yang boleh diggayakan oleh anda tanpa mengambil kira tona kulit.

Tona kulit anda tidak menghadkan anda untuk menggayakan baju-baju yang berlainan warna. Anda yang bertona kulit panas boleh mencuba baju berwarna sejuk. Sama juga dengan anda yang bertona kulit sejuk yang ingin memakai baju berwarna cerah. Anda hanya perlu mencuba dan padankan warna-warna yang sesuai untuk anda. Roda warna di bawah boleh membantu dalam pemilihan warna baju anda!

Panduan memilih baju raya mengikut bentuk badan

1. Badan gempal dan tinggi

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban
Koleksi Raya LUBNA

Individu yang berbadan seperti ini sesuai menggayakan baju berwarna gelap seperti hitam, coklat gelap, biru gelap, hijau gelap kerana warna-warna ini mampu membuatkan anda kelihatan langsing. Jika ingin bergaya dengan baju bercorak, pilih corak bunga-bunga kecil. Elakkan memakai pakaian warna terlalu terang dan corak bunga yang besar kerana ia akan menyerlahkan kegempalan anda.

Elakkan pakai baju yang terang juga sebab baju yang terang ni selalunya dia tak cover bahagia2 yang patut kita sembunyikan  Contohnya perut hahaha. Tapi nak pakai baju warna lembut/ pastel pun boleh juga as long as dia macam labuh di bahagian yang tertentu. Contoh bahagian pinggul dan peha. I suka beli baju color pastel sebab cantik!

2. Badan kurus dan rendah

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban
MASLEA ZALORA MALAYSIA

Jika anda termasuk golongan ini, serlahkan penampilan anda dengan menggayakan warna baju yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Corak garis menegak sesuai dipakai supaya anda nampak lebih tinggi. Lengkapkan penampilan anda dengan memakai kasut tinggi wedges, ia mampu membantu menambahkan ketinggian anda. Tengokla hijabista kat atas tu pakai! Dorang sebenarnya rendah je tapi nampak tinggi kan? MAGIC.

3. Badan kurus dan tinggi

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban
Rizalman Zalora Malaysia

Bagi individu yang berbadan kurus dan tinggi, anda sesuai memakai warna cerah seperti merah jambu, merah, kuning, oren, hijau, biru muda dan coklat serta boleh juga menggayakan corak melintang dan bunga baju yang besar supaya mengurangkan anda dilihat terlalu kurus. Corak melintang dan besar mampu memberi gambaran bahawa anda lebih berisi.

IKLAN

DONT wear baju yang striped ke bawah kalau tak nanti macam rangka tulang Kalau awak penggemar design striped, pakai la yang horizontal so nampak effect berisi sikit.

OK next! Untuk mengetahui jenis pakaian apa yang tepat, anda perlu ketahui dahulu bentuk tubuh anda kategori yang mana. Pada umumnya bentuk tubuh wanita terdiri daripada 4 jenis iaitu :-

4. Bentuk Badan Buah Pear

Ciri wanita berbentuk tubuh buah pear bermaksud tubuh lebih besar di bagian bawah pinggul dan paha dan bahagian atas kecil secara tidak langsung pinggang kelihatan kecil dan ramping.

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban
PETRA ZALORA MALAYSIA

Tips untuk bentuk badan buah pear :

 1. Pakaian yang tepat untuk bentuk tubuh ini adalah yang mampu menyeimbangkan bahagian atas tubuh dengan bahagian bawah tubuh. Pakaian dengan corak pelbagai dan berwarna terang sesuai dipakai pada bahagian atas. Pakaian atas (bahu/lengan) yang lebar, berenda-renda, detail yang banyak juga mampu membuatkan tubuh bahagian atas anda kelihatan sedikit besar sekaligus ia menyeimbangkan tubuh.
 2. Untuk tubuh bahagian bawah, pilihan seluar jenis basic cut dan seluar slim/boot cut sangat sesuai.
 3. Hindari pakaian atasan yang berwarna gelap dan seluar sendat di pinggul kerana ia akan mononjolkan bentuk pinggul anda yang besar.
 4. Cari aksesori yang boleh dipakai di leher sehingga dapat mengimbangi area pinggul dan paha. Hindari memakai pakaian yang ketat.

5. Bentuk Tubuh Epal

Dikatakan berbentuk epal kerana tubuh jenis ini cenderung bulat pendek dan bahagian pinggang membesar.

IKLAN
Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban
MASLEA ZALORA MALAYSIA

Tips untuk bentuk tubuh epal :

 1. Warna-warna yang ceria dan terang di bahagian atas tubuh dan warna gelap bahagian bawah tubuh adalah kombinasi yang sesuai. Gunakan tali pinggang dengan ukuran sederhana untuk tampil menarik.
 2. Pilih dress atau skirt berbentuk A, dan cari warna-warna gelap untuk memberikan kesan langsing.
 3. Kepada yang tidak memakai tudung, gunakan pakaian dengan bentuk leher V yang bagi menyeimbangkan tubuh.
  Hindari pakaian dengan bentuk leher ‘turtleneck’ kerana ia menampakkan anda semakin berisi.
 4. Elakkan manik-manik di bahagian pinggang.
 5. Cari baju yang agak longgar sehingga membantu menutup bagian pinggang.
  Hindari aksesori pinggang terlalu banyak agar pinggang tidak terlihat makin lebar dan gemuk.

6. Bentuk tubuh 4 Segi atau Brick/Rectangle

Wanita dengan bentuk tubuh ini memiliki ciri-ciri ukuran payudara dan pinggul sama ukuran dan kelihatan tubuhnya lurus.

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban

Tips untuk tubuh 4 segi:

 1. Pilihlah pakaian dengan potongan yang jelas agar membantu membentuk lekuk tubuh, seperti pakaian dengan struktur geometris dengan tali pinggang atau pakaian yang memiliki detail pita dan kerut yang simple.
 2. Hindari pakaian jenis yang tipis dan ringan. Jangan mengenakan terlalu banyak detail agar kesannya tidak terlalu serabut. Untuk aksesori juga jangan terlalu banyak.

7. Bentuk Jam pasir

Ini Tip Pilih Baju Kurung Mengikut Tona Kulit & Bentuk Badan, Kalau Mahu Lebih Urban

Wanita dengan bentuk tubuh ini dikatakan ideal. Mereka yang memiliki bentuk tubuh jam pasir memiliki bahu dan pinggang sama, tubuh mengecil dibahagian pinggan

Tips untuk tubuh jam pasir: 

 1. Mereka yang memiliki bentuk tubuh jenis ini sangat bertuah kerana anda sesuai memakai semua jenis pakaian.
 2. Untuk bahagian bawah tubuh digalakkan mengenakan seluar dengan potongan A-line agar anda kelihatan ramping.

Kredit: Apricus Fashion

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI