Dalam rumah tangga, suami isteri itu saling memerlukan. Namun ada ketikanya tidak dapat dinafikan, ada situasi di mana suami dan isteri tidak sependapat. Dalam melakukan sesuatu perkara, sudah tentulah golongan isteri yang paling cerewet.

Dalam keadaan tertentu sikap cerewet yang ada pada seorang isteri itu akan membuatkan para suami berasa rimas. Melalui perkongsian Imam Muda Hassan, dia berkongsi mengapa para suami ‘bertuah’ punya isteri yang cerwet.

Mempunyai Isteri Yang Cerewet Ternyata Baik Untuk Kesihatan Suami

Banyak suami yang merungut isterinya sangat cerewet. Balik rumah je membebel, itu lah, ini lah… Serba tidak kena dibuatnya. Tapi perasan tak suami-suami sekalian, isteri yang cerewet ini banyak juga manfaatnya. Isteri yang cerewet boleh membuatkan suami hidup lebih sihat. Macamana ya?

Imam Muda Hassan- Isteri Yang Cerewet Ternyata Baik Untuk Kesihatan Suami Maka ‘Bersyukurlah’

Ada satu kajian yang dibuat oleh researchers, mereka mendapat data dari sumber National Social Life, Health, and Aging Project untuk meneliti hubungan pasangan suami isteri dari sudut kualiti kesihatan mereka.

IKLAN

Kajian ini dibuat terhadap lebih dari 1200 pasangan suami isteri yang telah menikah lebih daripada 5 tahun dan responden berusia 57 hingga 85 tahun. Daripada jumlah tersebut, seramai 389 responden mengalami diabetes.

Fakta yang mengejutkan dari seorang Professor Sosiologi, Michigan State Universiti, Dr Hui Liu menemukan bahawa suami yang memiliki isteri yang cerewet ternyata lebih sihat dan terhindar dari penyakit diabetes. Jika yang menghidap diabetes sekalipun, ia masih boleh dikawal dan tidak kritikal.

Ini ternyata isteri yang cerewet terutama dari segi pengambilan makanan, ia sedikit sebanyak dapat membantu suami untuk menjaga tahap kesihatannya. Jikalau isteri tidak cerewet, dia akan biarkan suaminya nak makan apa, nak minum apa. Sedar-sedar kadar gula suami sudah terlalu tinggi, dan ini lebih memudaratkan.

IKLAN

Imam Muda Hassan- Isteri Yang Cerewet Ternyata Baik Untuk Kesihatan Suami Maka ‘Bersyukurlah’

Kebanyakan suami tidak begitu mengendahkan tentang pemakanan mereka, tambahan pula jika suami itu pula seorang yang kuat merokok, kurang bersenam dan tidak mengamalkan cara hidup yang sihat.

Dalam situasi ini, isteri sangat berperanan untuk cerewet dengan suaminya, demi menjaga kesihatan suami dan mudah-mudahan umur suami lebih panjang, In Shaa Allah.

IKLAN

Menurut Dr Karen Ruskin, seorang Therapist kekeluargaan, beliau berkata bebelan isteri sebenarnya belum tentu menjadi tanda ketidakbahagiaan. Bahkan kata beliau, bebelan daripada isteri yang cerewet sebenarnya itu merupakan bukti yang dia sayangkan suaminya.

Oleh sebab itu, bagi suami yang mempunyai isteri yang cerewet, terutama cerewet dalam bab pemakanan, bab ibadat, bab-bab kebaikan, teman melihat ia sebagai suatu perkara yang baik untuk suami. Ia membantu mendisiplinkan suami dan dapat memanjangkan umur suami dengan izin Allah. Bersyukurlah….

Sumber kredit: Imam Muda Hassan

https://www.youtube.com/watch?v=OkmUu0aCUac&feature=youtu.be

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI