Kadang-kadang macam seronok melihat kehidupan pasangan kembar. Lebih-lebih lagi jika seiras. Hubungan kembar ini memang rapat dan ibarat air dicincang tak akan putus. Tetapi bagaimana pula jika salah seorang dianugerahkan akal fikiran yang lebih bijak. Dan pastinya seorang lagi akan terasa seperti disisihkan. Seperti perkongsian gadis ini, Farah Syafizah terasa hati apabila sering dibanding-bandingkan dengan kembarnya, Fasya.

Namun perasaan itu tidaklah sampai menjadikan hubungan mereka renggang. Malah ia sekadar luahan di twitter yang kini di retweet lebih 5 ribu netizen.

Pelbagai perasaan dirasai apabila membaca thread ditulisnyanya.Timbul rasa lucu, seronok dan juga sedih mendengar luahan hatinya yang sering dibandingkan dengan kembar yang sering jadi perhatian keluarga dan saudara mara.

Sering dibandingkan sejak zaman sekolah lagi.

Happy faces of me when finally I’m at the same level as my twin!! I dont’ care about UK anymore, UM is my dream university, economics is the course that I choose, and today my dream has come true! Alhamdulillah..

People always compare us, since we were in primary school lagi. We went to the same school and sbp, later she got offered to study in france and i did my A levels. People never acknowledge my existence, esp my big fam members. They only talk about her and not me.

Tidak mudah jadi pasangan kembar. Asyik tanya soalan sama ‘ni yang kat Perancis ke?’

Being twin is never easy. ‘Kenapa kembar awak boleh tapi awak takboleh?’ -is always an issue when one outshine the other. Ive been used to that.

When she’s in france, people will ask bout her, when she’s in Malaysia, they ask about her too. Dah lali sangat dah sampai rasa malas dah nak jumpa semua orang because the first thing they will ask is ‘ni yang kat perancis ke?’ -which is annoying

Tapi tak salahkan kembar, Fasya lebih pandai.

But i know it wasn’t her fault at all. She’s genius, i admit that. And she’s always on top. And i always kalah esp in bab studies. We both got 5As in UPSR, 8As in PMR, but during spm she got 9As while i got 8As. And memang rezeki dia dapat study kat france so im happy for her!

She is under JPA doing engineering while im under Johor Corporation doing economics. Masa dapat scholarship tu lagilah. Rasa sedih sgt sebab i didnt get to apply banyak scholarship since my result ada 1B while dia dapat apply banyak since dia straight A.

Teman untuk pergi interview dapatkan tajaan belajar.

I teman her to many iv, and even masa before spm, cikgu bagi cuti suruh ikut kembar pergi iv yayasan khazanah in kl. She did very well in her sbp trial while im not. Tapi rasa bangga gila kot kembar dapat pergi fifth stage yk, dah lah susah nak dapat yk

So bila my twin dapat yk tu, my parents memang bangga w her. And even masa kat sasem, everytime we ada exam and dapat our results, i memang akan duduk seat belakang and let her sit sebelah my dad in the car because my dad akan tanya pasal our results.

Bila dapat result, Fasya akan duduk depan dengan ayah sebab keputusan dia bagus. Farah pula di belakang sebab takut kena tanya.

Since my result tak berapa strong macam dia, i memang akan senyap je dekat dalam kereta sebab i know my dad wont ask bout my result. Fasya (my twin) always dapat top 3 in batch while im in top 30 je and yes, my mom and dad memang pentingkan gila studies.

Masa nak dapat result spm tu, fasya checked her result on sms. Bila tahu dia dapat straight As i terus nangis. Semua org tgok. I cried sebab i was too afraid, my result cuma 5/6A and mesti people akan bandingkan gila. Tapi rupanya dapat 8A alhamdulillah

Happy dapat kalahkan dia pada mulanya bila dapat tajaan dari Jcorp.

So with my results, i only mohon jcorp je and alhamdulillah i dapat tajaan jcorp. Masa dapat call from jcorp, i happy dah sebab at that time fasya baru lepas kena reject dengan yk and finally i menang kan hahaha jahat gila tapi taktahu macam mana nak react-

-depan fasya masatu sebab dia still sedih. And dia nangis and kata, ‘ika yanag banyak pergi interview, tapi kenapa fiza yang dapat?’ pergh masatu rasa bersalah and takjadi nak celebrate rasa happy tu sebab kesian tengok dia sedih

Tapi lepas tu, rupanya dia dapat fly ke UK kursus engineering under JPA.

2 hours after i got call from jcorp, fasya tiba2 campak fon dia and nangis (dramatic gila time ni). Rupa rupanya dia dapat engineering under Jpa. Kat france pulak tu. Pergh i kalah lagi sekali

Sebab i know im good too. I know i can do my best, cuma i tak tunjuk my ability. Thats why, bila dapat jcorp tu rasa happy sangat. Tapi happy tu taklama sebab lepas kembar dapat france, everything was about her, again.

Memang sedih sebab bila orang tanya ayah banyak cerita pasal Fasya dan Perancis.

I was so sad sebab bila people call and asked my parents pasal kitorg, my dad mesti akan cakap pasal fasya, and france. Main story memang akan pasal dia lah. Sedih kot sebab i berjaya juga tapi sebab i bukan overseas so i wasn’t in the main topic. Lagi2 kembar, memang sedih

I dapat jcorp, was all my effort. Dari mohon, sampai pergi iv last stage. I did all sendiri. Sampaikan last stage tu kena naik bas sendiri to menara komtar jbcc and tumpang rumah kawan idk i just rasa my parents tak berapa yakin i can get jcorp at that time. So i gi w flow je

Keluarga nak Farah jadi cikgu. Tapi effort sendiri dapatkan tajaan Jcorp.

*go. And jcorp tu i didnt get much support from parents pun. They really want me to be a teacher. But i don’t want. Tapi nak jaga hati parents i mohon juga tesl. My dad sampai mohonkan ipg for me but not fr my twin sebab nak i jadi cikgu. I just want them to be happy

Kembar tak kedekut ilmu sebab dia memang sangat pandai orangnya.

Oh yeha tapi masa online test jcorp my twin ada tolong sebab dia pandai nak mampus so memnag i really need her help ahhahaha but my twin dia tak kedekut ilmu i ada ajak dia mohon jcorp but dia taknak yelah sebab dia dah dapat banyak iv kan haha

I can’t blame my parents. Biasalah ibu bapa mesti happy kan kalau anak berjaya. Then, nak jadikan cerita, i kena buat economics under jcorp. Since my upu i got tesl, jcorp suggest i buat A-level. And they said kalau you score, you boleh fly (since im under local placement)

Tetap berangan untuk belajar di luar negara macam kembar.

Masatu i macam yeay! So boleh lah fly, ikut ika!! I rasa happy. At least i still ada a slight chance to go study in overseas. I started to dream about studying in uk. Hence that explains why i buat juga A-level ni

So i did my A-level in intec. And my twin before dia fly dia buat preparation kat intec juga sebulan then baru fly france sampai ada orang pelik kenapa dia ni tak fly lagi hahaha padahal tu i bukan my twin oh tapi funny part when ramai orang tersalah tegur ingatkan i my twin

Bond kembar sangat kuat. Tak pernah berpisah lepas 18 tahun barulah berpisah jauh.

Nampak tak kembar ni memang bond dia kuat. Sampai ke college pun nak sama tempat
dapat tajaan pun waktu yang sama. And kitorg memang takpernah pisah langsung, after 18 years hidup together barulah terus pisah. Jauh pula tu

Okay to make it short. I managed to score in my A level fr 3 semesters and received the Chief Executive’s Award. I also got conditional offer from University of Warwick for bachelor in economics. So, bila dah last sem..i pun tanya kat jcorp…

..’boleh tak saya fly UK?’ And jcorp bagi jawapan yang they already set the budgets for the scholars. So i takdapat lah fly. I redha dah and memang target nak masuk UM. At least kalau tak fly, i nak masuk top uni in malaysia.

Tapi rezeki hanya di UM, dapat lihat parents sangat happy. Kejayaan ini sangat bererti buat Farah.

And sebab one of my sis dulu study at beijing, then fasya in france. I nak juga jadi cam diorang. ALHAMDULILLAH. I dapat UM , fr bachelor in ECONOMICS. This is such a meaningful moment fr me and i can see how my parents are so happy like happy gilaa.

Pengajarannya jangan sesekali bandingkan orang lain. Hargai hasil usaha orang lain yang turut berjuang untuk berjaya. Apa pun Farah tetap sayangkan kembarnya yang juga jadi idola buat dirinya.

So the pengajaran is. Our society is so sick. I hate this society, orang bodoh disanjung, orang pandai diperlekehkan, padahal everyone have their own opinions and abilities juga. Appreciate knowledges, don’t underestimate others, and we need to appreciate everyone around us.

But, from my stories and experiences, i can see that we tend to lebihkan and sanjung someone on top sampai terlepas pandang other average people who also struggles in their life. And what we do,hurt others too. I just want everyone to appreciate others.

Being compared to others is sucks, but do not give up! Ive experienced it for 20 years, it may be tough, but you’re powerful than you think! Without me realising it, ive already created many wonderful journeys in my life. I believe that Allah always listen to our prayers. Love xx

So lepasni, don’t tanya me why i tak fly UK. Ive tried my best, but my rezeki is in UM. Alhamdulillah. Oh btw I LOVE MY TWIN & SHE’S MY IDOL *dont cry farah dont cry* :’)

 

Tinggalkan Komen