Jenis susu yang berbeza memberikan warna rasa yang pelbagai untuk hidangan anda. Jika anda tertanya-tanya sama ada susu anda bebas gluten, mesra vegan, dan sebagainya.

Susu adalah bahan penting dalam makanan harian kita. Ia menyumbang nutrien dan memberikan hidangan anda rasa yang kaya dan berkrim. Jadi, mari kita selami senarai ini dan temui semua jenis susu terbaik yang boleh anda tambahkan ke dalam peti sejuk anda.

Susu Bukan Tenusu

Susu berasaskan tumbuhan ialah sejenis minuman yang mempesonakan yang memberi manfaat kepada kesihatan anda. Rasanya, secara amnya, adalah lembut dengan sentuhan lembut rasa pedas. Jadi, terokai jenis susu ini di sini.

1. Susu Badam

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Susu ini penuh dengan rasa pedas dengan sentuhan krim dari badam. Tidak mengandungi kolesterol atau laktosa, kandungan lemak susu badam agak rendah, jadi ia adalah minuman sihat yang sangat baik untuk anda. Susu badam adalah pilihan yang sangat baik untuk mereka yang tidak bertoleransi laktosa atau mengikuti diet vegetarian tanpa produk tenusu.

Adakah mungkin untuk membekukan susu badam untuk penggunaan lebih lama? Sudah tentu, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk sehingga enam bulan, tetapi rasanya tidak akan kekal selepas proses pencairan. Membuatnya daripada badam mentah dengan pengisar makanan juga merupakan pilihan yang bagus. Susu badam boleh diperisakan dengan vanila atau coklat dengan versi manis atau tanpa gula.

2. Susu oat

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Jika anda tidak tahu apa yang perlu dihidangkan untuk sarapan pagi, susu oat akan menjadi pilihan terbaik. Ia diperbuat daripada oat dan air dengan tekstur berkrim. Kadangkala, bahan-bahan lain ditambah untuk perisa seperti vanila dan coklat (kebanyakan produk perkilangan)

Minuman ini sesuai untuk vegan dan mereka yang mempunyai alahan terhadap susu lembu atau tidak bertoleransi laktosa. Susu oat boleh digunakan untuk alternatif yogurt, ais krim, atau krimer kopi. Menariknya, pengeluarannya dianggap sebagai proses yang mesra alam.

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Badan Lesu Sepanjang Ramadan, Amalkan Minum Susu Kurma Untuk Bekalan Tenaga Sepanjang Hari.

3. Susu soya

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Susu bukan tenusu paling terkenal di dunia, susu soya. Susu ini mempunyai perisa kacang lembut dari soya. Aroma dari soya juga merupakan ciri menawan susu ini. Orang ramai sering menggunakan susu soya sebagai pilihan alternatif untuk susu tenusu. Susu berasal dari China dan menjadi salah satu minuman berasaskan tumbuhan terkemuka yang digunakan di seluruh dunia.

Susu soya boleh didapati sebagai produk perkilangan, atau anda boleh menjadikannya sebagai minuman buatan sendiri dengan mencampurkan kacang soya dengan air sebelum merebus campuran menjadi minuman yang lazat. Anda perlu menyemak jangka hayat susu soya untuk produk komersial menikmati rasa terbaiknya. Untuk yang buatan sendiri, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk selama lebih kurang dua hari.

IKLAN

4. Susu Beras

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Adakah anda tidak menyukai aroma nasi yang lembut? Jika ya, rasa susu beras akan memenuhi keinginan anda. Susu beras adalah pilihan yang bagus untuk menggantikan susu lembu atau mana-mana produk tenusu. Beras putih, beras perang atau sirap beras perang (selalunya dalam produk komersial) adalah pilihan biasa untuk membuat susu beras.

Tambahkan gula atau apa-apa pemanis lain untuk menyedapkan susu ini. Anda juga boleh memilih yang mempunyai perisa vanila. Susu ini merupakan sumber vitamin A, Kalsium dan vitamin D yang sangat baik. Oleh itu, ia adalah pilihan yang popular di kalangan vegan.

Jenis Susu Tenusu

5. Susu Penuh Atau Susu Penuh Krim

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Susu penuh selalunya digunakan untuk merujuk kepada susu haiwan yang paling biasa ialah susu lembu yang tidak mengalami sebarang perubahan pemakanan. Susu keseluruhan perlu menjalani proses pempasteuran untuk menjamin keselamatan makanan sebelum digunakan.

Susu ini menyimpan semua nutriennya, jadi ia adalah pilihan yang sihat untuk mereka yang memerlukan sumber nutrisi yang hebat. Susu penuh mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi berbanding susu jenis lain. Label ini memerlukan sekurang-kurangnya 3.5% lemak (lemak tepu) dengan tekstur yang sedikit tebal.

6. Susu mentah

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Susu mentah pada asasnya ialah susu penuh yang tidak melalui proses. Ia mungkin daripada kerbau, kambing, unta, atau biri-biri dengan rasa yang kaya dan bau yang kuat dari dada haiwan.

IKLAN

Ramai orang sering memanaskan susu untuk menghapuskan patogen dan memanjangkan jangka hayat susu mentah. Mengambil susu mentah dipercayai memberi manfaat kepada sistem imun anda dan memberikan rasa dan nutrisi yang lebih baik. Susu jenis ini adalah pilihan ideal untuk membuat keju, seperti Gouda.

ARTIKEL BERKAITAN: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Pakej Susu Sebelum Membelinya

7. Susu rendah lemak

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Rendah lemak mempunyai kandungan lemak sekitar 1%. Susu ini telah dibuang lemaknya, tetapi keseluruhan rasa masih kaya dan mentega. Susu ini sesuai untuk mereka yang ingin menikmati rasa susu dan mengawal penggunaan lemak.

Seperti susu skim, susu rendah lemak akan diperisakan dengan jumlah gula yang lebih besar daripada susu penuh. Susu rendah lemak lebih nipis, dan rasanya lebih lembut daripada susu penuh. Rasanya lebih kaya daripada susu skim secara umum.

8. Susu Organik

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Susu organik adalah produk sihat yang mempunyai pengeluaran istimewa. Lembu yang menghasilkan susu ini tidak boleh dirawat dengan antibiotik. Selain itu, tiada sebarang jenis hormon tidak dibenarkan dalam menternak lembu ini.

Dan satu lagi ciri yang ketara ialah lembu mesti mempunyai sekurang-kurangnya 120 hari makan di padang rumput (30% daripada diet mereka). Setiap negara mempunyai kriteria yang berbeza untuk menilai dan melabelkan susu tersebut. Secara umum, hampir tiada dadah dibenarkan, dan haiwan dibesarkan secara berperikemanusiaan.

IKLAN

Rasa dan tekstur susu organik adalah serupa dengan susu biasa, tetapi ia dianggap sebagai pilihan yang lebih sihat daripada produk perkilangan lain kerana ketiadaan bahan tambahan dan hormon pertumbuhan. Produk organik ini mempunyai harga yang lebih tinggi berbanding produk lain kerana pemilik perlu membayar lebih untuk proses pengeluaran.

9. Susu Tanpa Laktosa

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Apabila anda mengalami intoleransi laktosa, minum susu akan menyebabkan sakit perut, muntah, atau cirit-birit. Tetapi jika anda ingin menggunakan susu tenusu, semak label produk untuk mencari susu bebas laktosa, yang kandungan laktosanya dikeluarkan.

Orang ramai mencapai ini dengan menambahkan laktase, enzim yang memecahkan laktosa, ke dalam susu untuk menghilangkan gula di dalamnya. Kaedah ini tidak menjejaskan rasa dan profil nutrien produk susu. Walau bagaimanapun, ia sedikit lebih manis daripada susu biasa. Kemanisan adalah hasil daripada penciptaan glukosa apabila menambah enzim laktase. Oleh itu, tiada gula diperlukan untuk susu ini.

10. Susu pekat

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Susu pekat ialah susu lembu biasa dengan kandungan airnya (sekitar 60%) dikeluarkan. Anda selalunya akan menemui versi manis yang dipanggil Susu Pekat Manis di pasaran. Susu ini pekat dan kaya dengan rasa manis.

Susu selalunya datang dalam tin dan anda boleh menyimpannya selama bertahun-tahun tanpa penyejukan (untuk tin yang belum dibuka). Versi ini muncul pada abad ke-19 dan dengan cepat menjadi popular di negara-negara Barat. Sering digunakan untuk membuat minuman dan pencuci mulut seperti kopi, ais krim dan beberapa produk bakar.

11. Susu sejat

Susu sejat ialah versi susu pekat tanpa gula yang mempunyai lebih daripada separuh (60%) airnya dikeluarkan. Jadi teksturnya sirap dan pekat, sama seperti susu pekat. Oleh kerana kekurangan gula, susu sejat memerlukan pengawetan yang lebih baik.

Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Pakej nutrien kebanyakan susu sejat mempunyai lebih 50% DV (Nilai Harian) untuk kalsium. Anda boleh menyimpan tin susu sejat yang belum dibuka selama berbulan-bulan tanpa penyejukan selagi ia dimakan sebelum tarikh luput. Mudah untuk menghantar dan menyimpan susu ini. Anda boleh menggunakannya untuk menggantikan susu pekat dalam banyak resipi untuk krim yang lembut. Susu sejat digunakan untuk topping atau beberapa resipi pencuci mulut. Jika anda ingin minum, tambahkan air sahaja untuk memecahkan konsistensi yang pekat.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.