Menu sarapan tidak pernah lengkap tanpa mengambil sekotak susu kegemaran anda untuk tenaga tambahan. Anda pasti tidak boleh hidup tanpanya, sama ada berpasangan dengan bijirin kegemaran anda, atau hanya memilikinya sendiri.

Adakah anda benar-benar mengenali susu kegemaran anda? Mengapa sebilangan susu dijual di kawasan sejuk sementara sebahagiannya tidak? Hari ini, anda akan membeli susu yang sesuai untuk andan dan keluarga dengan panduan terbaik supaya dapat menikmatinya bersama orang tersayang!

Petua Memperoleh Jenis Susu Yang Sempurna Untuk Anda & Keluarga

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Pakej Susu Sebelum Membelinya
PIC: FOOD GUY

Salah satu daripada beberapa persamaan yang mungkin anda ketahui adalah bahawa susu yang disejukkan dan yang stabil (tidak disejukkan) terdapat dalam pelbagai rasa. Keduanya serupa juga mengenai nilai pemakanan. Dan yang paling penting, kedua-duanya tidak mengandungi bahan pengawet sama sekali! Ini bermaksud anda harus menghabiskannya 3-7 hari selepas membukanya dan menyejukkannya.

Berikut adalah perbezaan yang perlu diperhatikan:

1. Proses Pensterilan

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Pakej Susu Sebelum Membelinya
PIC: Lolwe.tv

Susu sejuk dipasteurisasi kilat dipanaskan hingga suhu 72 ° C selama 15 saat kemudian disejukkan dengan cepat untuk membunuh sebahagian besar bakteria. Sebaliknya, susu yang tahan rak adalah UHT (Suhu Tinggi) yang diproses pada suhu 135 ° C selama 2-5 saat. Oleh kerana dipanaskan pada suhu yang lebih tinggi, praktikalnya membunuh sebahagian besar bakteria dalam susu.

IKLAN

2. Tarikh Luput

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Pakej Susu Sebelum Membelinya
PIC: USA TODAY

Satu perkara yang mudah anda perhatikan adalah tarikh luputnya juga. Susu yang disejukkan akan bertahan hanya sekitar dua minggu, sementara susu yang stabil boleh bertahan hingga sembilan bulan sejak tarikh pembungkusan.

3. Pembungkusan

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Pakej Susu Sebelum Membelinya

IKLAN

Selain itu, anda akan menyedari bahawa susu sejuk terdapat dalam pelbagai jenis bungkusan berbanding susu yang stabil. Susu stabil kebanyakannya dibungkus dalam pek tetra kerana tidak akan terdedah kepada unsur luar, memandangkan sifat pembungkusannya. Dari botol hingga pek tetra, pilih yang kegemaran anda.

4. Kaedah Penghantaran

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Pakej Susu Sebelum Membelinya
PIC: AARP

Susu sejuk mesti dihantar ke dalam bekas yang besar untuk mengekalkan kesegarannya. Ini juga berlaku untuk membeli susu untuk kehidupan seharian kita. Oleh itu, jika anda tidak pulang segera setelah membeli-belah di pasar raya, lebih baik anda mendapatkan susu yang stabil.

IKLAN

5. Harga

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Pakej Susu Sebelum Membelinya
PIC: THE FITH PERSON

Harga kedua-dua susu. Sekiranya anda seorang pembeli barang runcit dan peminum susu yang kerap, anda akan tahu bahawa susu sejuk biasanya lebih mahal daripada susu yang stabil. Ini mungkin berlaku untuk tempat yang berbeza dan promosi yang sedang berlangsung. Tetapi kerana susu sejuk lebih segar, jadi tidak hairanlah harganya lebih tinggi.

Inilah Beberapa Perkara Yang Perlu Diperhatikan

Sebaiknya susu segar dan susu krim penuh terlebih dahulu apabila anda pulang ke rumah. Sekiranya anda mendapat susu untuk perjalanan jarak jauh, maka sangat disarankan untuk mendapatkan susu yang stabil. Jika anda individu yang menyukai susu berperisa, maka lebih baik anda mencampurkan susu segar untuk mengurangkan pengambilan gula secara keseluruhan.

SUMBER: KL FOODIE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI